OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

“Χαστούκι” από Euractiv: Οι Έλληνες είναι οι μόνοι στην Ευρώπη που πληρώνουν για PCR τεστ

Σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τα μοριακά τεστ είτε είναι δωρεάν σε όσους έχουν συμπτώματα, είτε συνταγογραφούνται

Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς μιας και αποδεικνύεται πως είναι η μόνη χώρα που τα PCR πληρώνονται «χρυσά» από τους πολίτες.

Εκτενές δημοσίευμα αναφορικά με την διαμάχη που υπάρχει στη χώρα μας για την τιμή των PCR φιλοξενεί το Euractiv, σημειώνοντας πως μάλιστα πως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι σε αντίθεση με τους Έλληνες έχουν την δυνατότητα να διεξάγουν δωρεάν μοριακό έλεγχο.

Παράλληλα γίνεται αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης να βάλει πλαφόν 47 ευρώ στην τιμή των PCR τεστ, απορρίπτοντας την πρόταση της αντιπολίτευσης αλλά και συνδικαλιστικών οργανώσεων υγειονομικών να τα συνταγογραφήσει προκειμένου να είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Σημειώνει μάλιστα πως την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον επελαύνει στην Ελλάδα, είναι κρίσιμο για τους πολίτες να έχουν πρόσβαση στον μοριακό έλεγχο.

Στην Ελλάδα με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει πλέον τις 21.000 και τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται καθημερινά η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφαση να κατεβάσει την τιμή στα 47 ευρώ. Δηλαδή μια τετραμελής οικογένεια που έχει νοσήσει θα πρέπει να πληρώσει γύρω στα 200 ευρώ. Με τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, μάλιστα, να επιχειρηματολογούν, λέγοντας πως PCR και τα Rapid test γίνονται και δωρεάν σε κρατικές δομές υγείας.

To Euractiv μετά από σχετική έρευνα επιβεβαίωσε ότι όντως υπάρχουν κάποια κρατικά κέντρα που διεξάγουν δωρεάν εξετάσεις PCR. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, αυτά είναι πολύ περιορισμένα και κατά συνέπεια είναι αδύνατο για τους περισσότερους ανθρώπους να υποβληθούν στις εξετάσεις καθώς θα πρέπει να περιμένουν στην ουρά για αρκετές ώρες σε μέρη με πολύ κόσμο, αυξάνοντας την πιθανότητα μόλυνσης.

Όπως αναφέρεται μάλιστα στο δημοσίευμα, σε άλλες χώρες της Ευρώπης, είτε τα μοριακά τεστ είναι δωρεάν σε όσους έχουν συμπτώματα, είτε συνταγογραφούνται.

Ενδεικτικά:

Πολωνία: Αν συνταγογραφηθεί από γιατρό είναι δωρεάν. Αλλιώς  κοστίζει μεταξύ 90-110 ευρώ.
Ιταλία: Με συμπτώματα, ο γιατρός συνταγογραφεί το PCR δωρεάν. Οι πολίτες τα πληρώνουν μόνο αν πρέπει να ταξιδέψουν ή αν ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Γερμανία: Τα PCR είναι δωρεάν όταν συνταγογραφούνται σε συμπτωματικούς. Αλλιώς, με αποτέλεσμα εντός 24 ωρών, ένα μοριακό κοστίζει από 35 έως 69 ευρώ.
Αυστρία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Αλβανία, Ουγγαρία, Σερβία, Κροατία, Ρουμανία: Δωρεάν εφόσον συνταγογραφούνται.
Πορτογαλία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο: Τα τεστ πληρώνονται από το κράτος εάν υπάρχουν συμπτώματα ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Γαλλία: Δωρεάν PCR εφόσον το άτομο έχει συμπτώματα (με συνταγή γιατρού), είναι κρούσμα επαφής και επισημαίνεται από τις περιφερειακές υπηρεσίες, είναι πλήρως εμβολιασμένο ή δεν μπορεί να εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους, είναι κάτω των 18 ετών, έχει αναρρώσει από τον COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες
Σλοβακία: Δωρεάν τεστ PCR  για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, για όσους έρχονται σε επαφή με θετικό κρούσμα ή εμφανίζουν συμπτώματα, τα οποία πρέπει να αναφερθούν κατά την ηλεκτρονική αίτηση για το τεστ. Υπάρχουν κέντρα εξέτασης ανοιχτά για το κοινό με την τιμή των τεστ να ξεκινά από 35 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ για τα οικοδομικά ύψη: Ο ΝΟΚ δεν βελτιώνεται πρέπει να καταργηθεί

otavoice

Α. Γκουτέρες: Η Μέση Ανατολή στο «χείλος του γκρεμού»- Η Γάζα μια «ανθρώπινη κόλαση»

otavoice

Το «παζάρι» Ισραήλ με ΗΠΑ – «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα ως αντάλλαγμα περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

otavoice

Σεισμός 5,6 βαθμών Ρίχτερ στην Τουρκία- Αναφορές για υλικές ζημιές

otavoice

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα για την εισαγγελέα που απέρριψε καταγγελία για υπουργούς

otavoice

Βρυξέλλες: Ικανοποίηση στην Αθήνα για τα συμπεράσματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις

otavoice