Αδιανόητες προκλήσεις από το ψευδοκράτος: «Δεν τίθεται θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου στους Ελληνοκύπριους»

Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι για τα Κατεχόμενα. Τη σκυτάλη πήρε ο «υπουργός Εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος ανέφερε ότι συνεχίζονται τα έργα υποδομής για να μετατραπεί σε μια βιώσιμη πόλη το Βαρώσι, που, όπως ισχυρίστηκε, βρίσκεται εντός των «συνόρων» του ψευδοκράτους και άρχισε να ανοίγει σταδιακά τον Οκτώβριο του 2020.

Μιλώντας στο Anadolu, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν έκαναν κανένα βήμα που επηρεάζει ιδιωτικές περιουσίες και είναι προσεκτικοί στο θέμα αυτό. Επεσήμανε ότι, «όταν η υπόθεση έρθει σε εκείνο το στάδιο, θα επιλυθούν με μια φόρμουλα εναρμονισμένη με τους διεθνείς νόμους τα δικαιώματα των παλιών ιδιοκτητών, συμπεριλαμβανομένων και των περιουσιών των οθωμανικών βακουφιών. Μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα, πρέπει να πάρει μια υγιή μορφή η υποδομή μιας πόλης που ήταν κλειστή για σχεδόν 50 χρόνια. Στο τέλος, το Βαρώσι θα μετατραπεί σε μια πόλη που ζει υπό τουρκική διοίκηση. Δηλαδή, δεν τίθεται θέμα επιστροφής του Βαρωσίου στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Ερτουγρούλογλου επανάλαβε την τουρκική θέση ότι δεν έχουν νόημα οι διαπραγματεύσεις «σε πλατφόρμες που οι Ελληνοκύπριοι τυγχάνουν μεταχείρισης κράτους και οι Τούρκοι της Κύπρου τυγχάνουν μεταχείρισης κοινότητας». Υποστήριξε ότι δεν είχαν πιθανότητα επιτυχίας τέτοιες διαπραγματεύσεις και ότι έχασαν 53 χρόνια.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλα 53 χρόνια», πρόσθεσε και σημείωσε ότι η προσδοκία τους από τον ΓΓ του ΟΗΕ τώρα είναι να συγκαλέσει μία δεύτερη άτυπη πενταμερή διάσκεψη. «Και το σημαντικό είναι το τι θα γίνει μετά την πραγματοποίηση αυτής της δεύτερης διάσκεψης», είπε.

«Αυτό που υποστηρίζουμε είναι η ισότητά μας, η κυριαρχία μας, το ισότιμο διεθνές καθεστώς του κράτους μας με το ελληνοκυπριακό κράτος. Αυτά δεν είναι στοιχεία που θα απορριφθούν, θα παραγνωριστούν και θα εγκαταλειφθούν», υποστήριξε, τέλος.
Σχολιάστε