OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα – Αισθητός σε Αττική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 12.16 και αναστάτωσε τη Θεσσαλία, ενώ έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 21 χλμ νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 10χλμ. Ακολούθησαν αισθητοί μετασεισμοί, από 4,5 έως 5 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εστιάζεται στα χωριά  Μεσοχώρι και Δαμάσι Λάρισας. 

Για λόγους προστασίας εκκενώθηκαν άμεσα τα σχολεία της περιοχής, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ενώ συνέστησε οι πολίτες να μείνουν έξω από τα κτίρια για λόγους ασφαλείας ειδικά αν υπάρχουν εμφανής σημάδια από το σεισμό.

“Είναι μεγάλος σεισμός,  θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι νωρίς να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά είμαι αισιόδοξος”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ,  Ευθύμιος Λέκκας και συνέστησε στους πολίτες για το επόμενο δίωρο να μείνουν εκτός των κτιρίων μέχρι να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου.

Αναθεώρηση στα 6 Ρίχτερ από το Γεωδυναμικό Αθηνών

Για ισχυρό σεισμό έκανε λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, που αναβαθμίζει το μέγεθος του σεισμού στα 6 Ρίχτερ. 

«Χρειάζεται προσοχή από κατοίκους και αρχές τις επόμενες ημέρες. Όπου υπάρχουν σπίτια που έχουν προβλήματα από αυτό τον σεισμό να μείνουν μακριά» σημείωσε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο. «Αναμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς γιατί ήταν ισχυρός και επιφανειακός ο σεισμός. Παρατηρήσαμε και προσεισμούς. Να είμαστε όλοι έτοιμοι» πρόσθεσε. «Είναι γνωστό ρήγμα αυτό, κατά πάσα πιθανότητα είναι αυτό. Για τον σεισμολόγο δεν είναι έκπληξη» τόνισε.

Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας  ανέφερε πως «ο κόσμος όλος έχει τρομάξει και πανικοβληθεί με αποτέλεσμα να παραμένει εκτός σπιτιών, οι μαθητές στα προαύλια. Επικράτησε μια αναστάτωση ωστόσο θεωρώ πως μέχρι ώρας δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία». Συνεχίζοντας είπε ότι «Προσπαθούμε να ελέγξουμε την όλη κατάσταση. Όλα τα κλιμάκια του δήμου είναι έτοιμα να κάνουν όλους τους ελέγχους στα κτίρια, προκειμένου να δούμε αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Έχουν υποστεί ζημιές περιοχές που βρίσκονται μακριά, είμαι καθ’οδόν για να δω από κοντά τι ακριβώς συμβαίνει. Έχουμε αναφορές για ζημιές σε περιοχές του Τυρνάβου. Μιλάω για πτώσεις τοίχων αλλά και καταρρεύσεις σπιτιών. Ελπίζω να μην έχουμε τραυματισμούς”, ανέφερε.

Σύμφωνα με ενημέρωση ελικόπτερο της πολιτικής προστασίας αναμένεται να καταφθάσει στην περιοχή που χτυπήθηκε από τον εγκέλαδο, για να διαπιστωθούν τυχόν ζημιές και προβλήματα που προκλήθηκαν. Στην περιοχή μεταβαίνουν ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος , ο Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ.  Βασίλης Παπαγεωργίου. 

Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για κατολισθήσεις στο Καστράκι Καλαμπάκας και στην εθνική οδό Λάρισας Ελασσόνας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ενός ηλικιωμένου άνδρα   από σπίτι που έχει καταρρεύσει στο Μεσοχώρι Ελασσόνας. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κατάρρευση τουλάχιστον δυο παλαιών κτισμάτων και για ζημιές στην εκκλησία του χωριού. Ζημιές έχουν αναφερθεί σε δημοτικό σχολείο στην περιοχή που ευτυχώς την ώρα του σεισμού δεν ήταν μέσα οι μαθητές. .

Έξι απεγκλωβισμοί από σπίτια που κατέρρευσαν- 40 καταστράφηκαν και 30 υπέστησαν ζημιές 

Έξι άτομα έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας. Τα άτομα αυτά είχαν εγκλωβιστεί καθώς έπεσαν τμήματα των σπιτιών τους από τον ισχυρό σεισμό. Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα. Οι ζημιές που σημειώθηκαν αφορούν σε πτώσεις τμημάτων σε τοίχους αλλά και σε σημαντικές ρωγμές σε αρκετές περιπτώσεις. Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στους δρόμους και αναμένουν οδηγίες από τον Δήμο και την πολιτική προστασία.

«Με μία πρώτη εκτίμηση υπάρχουν περίπου 40 σπίτια που έχουν καταστραφεί, ενώ τουλάχιστον άλλα 35, στα οποία είτε δεν κατοικούν τώρα είτε είναι εξοχικές κατοικίες, υπάρχουν ζημιές και ρωγμές. Ευτυχώς που την ώρα του σεισμού οι κάτοικοι ήταν έξω, διότι θα είχαμε πολλούς τραυματίες, ίσως και νεκρούς», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Μεσοχωρίου Ελασσόνας, κ. Γιάννης Ζαρλαδάνης,

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Λάρισα, όπου ανάστατοι οι Λαρισαίοι βγήκαν έντρομοι στους δρόμους, ενώ έπεσαν σοβάδες από κτίρια χωρίς ευτυχώς να προκληθούν σημαντικές ζημιές ή τραυματισμοί.

Εντονότατος ήταν ο σεισμός και στα Τρίκαλα, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στο βίντεο:

https://youtu.be/Z6zjDt5HsSM

Σχετικά Άρθρα

Πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινού άρματος στη Γάζα

otavoice

Προκαλούν οι σφετεριστές: Καμία παραβίαση με τη χρήση του όρου «Μακεδονία», λέει ο Μίτσκοσκι

otavoice

Ιράν: Επτά νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μασχάντ

otavoice

Ν. Ανδρουλάκης: Η κοροϊδία και η αλαζονεία θα αποδοκιμαστούν από τον λαό στις εκλογές

otavoice

Έρχεται αφρικανική σκόνη και ζέστη διαρκείας για πέντε ημέρες (χάρτης)

otavoice

Με 13 θεματικές ενότητες το Balkan Energy Forum στην Κοζάνη

otavoice