Κορονοϊός: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις, φόβος για τρίτο κύμα

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στις υγειονομικές αρχές, τα κρούσματα μεταλλάξεων που έχουν επιβεβαιωθεί και στη χώρα μας, τη στιγμή που όπως έχει διαμηνυθεί από τους ειδικούς οι δύο επόμενοι μήνες θεωρούνται δύσκολοι σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, δεδομένων των κακών καιρικών συνθηκών και ειδικά των χαμηλών θερμοκρασιών.

Την ίδια ώρα, «πονοκέφαλο» προκαλεί η εικόνα στην Αττική, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως o δείκτης Rt (αριθμός αναπαραγωγής) αυξήθηκε στο 1,01 στο λεκανοπέδιο, ενώ στη Νότια Ελλάδα ευρύτερα στο 1,10. Είναι ενδεικτικό ότι από την προπερασμένη Παρασκευή μέχρι και την περασμένη καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική κατά 50%.

Είναι ενδεικτικό ότι το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και στο επίκεντρο βρέθηκε το πιθανό τρίτο κύμα επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα. Το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ετοιμότητα σε όλη τη χώρα τόσο σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση όσο και στην ετοιμότητα του συστήματος υγείας. Το γεγονός που ανησύχησε όσους συμμετείχαν στην πρωινή τηλεδιάσκεψη, είναι ότι καθημερινά έχουμε πλέον 50 – 80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής. Στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει την Αττική έως την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547. Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα της Αττικής ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πιθανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

 
Σχολιάστε