Ιαπωνία: Πιθανή η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Η Ιαπωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει εκ νέου τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την έκκληση των κυβερνητών στην περιοχή της πρωτεύουσας προς την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, δήλωσε ο επικεφαλής του εθνικού κέντρου αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η κυβέρνηση πρέπει να συμβουλευθεί τους επιστημονικούς της συμβούλους προτού αποφασίσει κάτι τέτοιο, είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα έπειτα από συνάντησή του με την κυβερνήτη του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε και με ηγέτες τριών γειτονικών νομαρχιών.

«Η εθνική κυβέρνηση και οι τρεις κυβερνήτες συμμερίζονται την άποψη ότι η κατάσταση στην περιοχή του Τόκιο γίνεται σοβαρότερη σε βαθμό ώστε να είναι πιθανόν απαραίτητη η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Νισιμούρα.

Ως μεταβατικό μέτρο τα εστιατόρια και οι χώροι για καραόκε στην περιοχή του Τόκιο θα κλείνουν στις 20:00 μμ ενώ οι επιχειρήσεις που σερβίρουν αλκοόλ στις 19:00, είπε ο υπουργός.

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα έχει αντισταθεί σε εκκλήσεις για την επαναφορά του εν λόγω έκτακτου μέτρου, το οποίο η κυβέρνηση υιοθέτησε τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου κύματος της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός είναι προγραμματισμένο να απευθυνθεί στον λαό στις 4 Ιανουαρίου.

Το Τόκιο ανέβασε το επίπεδο συναγερμού για τον κορονοϊό στο υψηλότερο επίπεδο στις 17 Δεκεμβρίου. Στις 31 Δεκεμβρίου τα νέα κρούσματα στην πρωτεύουσα κατέγραψαν αριθμό ρεκόρ, 1.337, και σήμερα ανήλθαν σε 814.

 

 
Σχολιάστε