LIVE οι εργασίες του ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη

Με το μήνυμα «Ο κόσμος αλλάζει, η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά»  και στόχο τη διαμόρφωση νέων ρόλων και ευθυνών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα και οι πολίτες, ξεκινούν σήμερα (14/10) στη Θεσσαλονίκη οι τριήμερες εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου (14 – 16 Οκτωβρίου) θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», τηρώντας αυστηρά όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας του covid-19.

Τις εργασίες θα ανοίξει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, επίσης την ίδια μέρα αναμένεται να μιλήσουν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, ενώ θα χαιρετήσουν ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου Ανδρέας Βύρας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης,  ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας, ο πρόεδρος της ΠΟΠ –ΟΤΑ Μάρκος Δαρδαμάνης.

Παπαστεργίου: «Το συνέδριο να αποτελέσει αφετηρία για νέους ρόλους και ευθύνες, για τη  νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει ανάγκη η Ελλάδα»

«Φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει το συνέδριό μας, την αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα της Αυτοδιοίκησης, σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς και με μεγάλες ταχύτητες.Οι Δήμοι μας ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της εποχής, εκσυγχρονίζονται και χαράσσουν σχέδια μετάβασης σε έναν πιο ασφαλή και φιλικό στο περιβάλλον κόσμο», υπογραμμίζει σε μήνυμά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζοντας πως το έργο που έγινε τους προηγούμενος μήνες το αποδεικνύει.

«Πρωταγωνιστούμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους. Διεκδικούμε ενεργό ρόλο στη χάραξη των δημόσιων πολιτικών, αλλά και στον νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας, που συνδέεται με την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Για να προχωρήσουν όμως όλα αυτά, πρέπει να γίνει πράξη η Μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, μέσα από την προώθηση της ουσιαστικής Αποκέντρωσης και της Πολύ-επίπεδης Διακυβέρνησης. Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι δεν αρκεί ένα νομοσχέδιο για να αλλάξει το Κράτος και να αναβαθμιστεί ο ρόλος των Δήμων, αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα. Πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες και να εμπιστευθεί το Κράτος περισσότερο τους Δήμους. Με συγκεκριμένες θέσεις που θα συν-διαμορφώσουμε μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου μας, θα διεκδικήσουμε νέους ρόλους και ευθύνες, ώστε να χτίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, τη νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει ανάγκη η Ελλάδα και οι πολίτες», αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Παπαστεργίου.

Θεματικές συζητήσεις για θεσμικά, οικονομικά, ψηφιακό μετασχηματισμό και αναπτυξιακά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης

Η θεσμική εξέλιξη της Αυτοδιοίκησης στις νέες συνθήκες, τα οικονομικά των δήμων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των δήμων, τα νέα αναπτυξιακά χρηματοδοτικά εργαλεία και οι δήμοι, αλλά η υποστήριξη των ΟΤΑ από την ΚΕΔΕ, στη διαχείριση κρίσεων και καταστροφών, είναι οι θεματικές συζητήσεις που θα απασχολήσουν τις εργασίες του συνεδρίου και στις οποίες αναμένεται να τοποθετηθούν και οι αρμόδιοι υπουργοί Μάκης Βορίδης, Θόδωρος Σκυλακάκης, Κυριάκος Πιερακάκης, Στέλιος Πέτσας, Θοδωρής  Λιβάνιος, Γιάννης ΤσακίρηςΓιώργος Γεωργαντάς.

Συνδιοργανωτής η ΚΕΔΕ στην έκθεση Beyond 4.0 της Helexpo

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιείται η έκθεση Beyond  4.0 της Helexpo, στην οποία φέτος είναι συνδιοργανωτής η ΚΕΔΕ.

Τα εγκαίνια έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 μμ στο περίπτερο 12, ενώ το Σάββατο και ώρα 12.00 – 14.00 στο περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί work shop με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΟΤΑ.

Το OTAVOICE.GR είναι παρών στις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, με το δημοσιογραφικό επιτελείο του παρακολουθεί και καταγράφει τα τεκτενόμενα. 

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησε ο οικοδεσπότης δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. 

«Χρειάζονται μεγάλα βήματα αλλά νιώθω σε κάποιες περιπτώσεις πως μπουσουλάμε»… για παράδειγμα στον τομέα ανακύκλωσης, ο αρμόδιος φορέας προμήθειας μπλε κάδων αδυνατεί να ανανεώσει τον εξοπλισμό ως οφείλει και αναγκαζόμαστε να προχωράμε μόνοι μας σε αγορά, ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Οι δήμοι δεν είναι δυνατόν να σηκώσουν το βάρος των αρμοδιοτήτων με το υφιστάμενο καθεστώς και την έλλειψη πόρων, ανέφερε. Μας έρχεται ένα επιπλέον πρόβλημα το ενεργειακό κόστος. Χρειαζόμαστε να προβλέψουμε παρά να θεραπεύσουμε. Χρειαζόμαστε επενδύσεις δημόσιες και ιδιωτικές. Η χώρα έχει φτιάξει ένα πόλο ανάπτυξης την Αθήνα. Εμείς αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε, να φτιάξουμε ένα ακόμη πόλο την Θεσσαλονίκη και γιατί όχι να υπάρξει και τρίτος και τέταρτος πόλος. Αποδοτικότεροι τρόποι προσλήψεων, ο κόσμος εξελίσσεται και τα αδιέξοδα είναι πολλαπλά.

Ακολούθως χαιρετισμό απεύθυνε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτης και Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. 

Αναλάβαμε στην κρίση ευθύνες παραπάνω από αυτές που μας αναλογούσαν.  Οι υπηρεσίες μας μπήκαν κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια των συμπολιτών μας. Αποδείξαμε ότι η αυτοδιοίκηση θέλει και μπορεί. Αυτοδιοίκηση τώρα,  πρέπει να πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αξίζει, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καϊτεζίδης.

«Όταν η αυτοδιοίκηση είναι ενωμένη τότε όλα μπορούν να πάνε καλύτερα», είπε στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Αττικής και πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης. 

Μέσα από την κρίση αναδείχτηκε πως οι συμπολίτες μας δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις τοπικές αρχές, που έχουν την εγγύτητα. Υιοθέτηση νέου  μοντέλου διακυβέρνησης με την αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή, με ρόλο ισότιμο. Χρειάζεται να μας δοθούν οι δυνατότητες να λειτουργήσουμε όλοι μαζί για το καλό της πατρίδας μας.

«Είναι άρρηκτοι οι δεσμοί μεταξύ των Ενώσεων Ελλάδας και Κύπρου», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου Ανδρέας Βύρας. Τα προβλήματα διαπιστώνουμε πως είναι κοινά, είπε ενώ επεσήμανε πως οι σχέσεις των ενώσεων περνούν σε μια νέα δημιουργική εποχή. Ο κ. Βύρας αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα, για τις επιθετικές ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και τόνισε την σταθερή προσπάθεια Ελλάδας και Κύπρου για μια δίκαιη λύση του κυπριακού ζητήματος.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέας Κιτρομηλίδης και τόνισε την βοήθεια που αποκομίζουν από την ελληνική πραγματικότητα και την συνεργασία για να εξελίξουν το αυτοδιοικητικό πλαίσιο της Κύπρου. 135 κοινότητες συνεχίζουν να κατέχονται παράνομα, επεσήμανε και οι κάτοικοι είναι πρόσφυγες στον τόπο τους. Έχουμε υποχρέωση να συνεισφέρουμε για την επίλυση της κατοχής της Κύπρου και σας ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας.

Από τις Βρυξέλλες από βρίσκεται για την ολομέλεια των Περιφερειών και Δήμων της ΕΕ, έκανε παρέμβαση ο Πρόεδρος των Περιφερειών της ΕΕ και πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Συζητάμε για το μέλλον των Περιφερειών και των Δήμων στην νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας και τόνισε πως υπάρχει άριστη συνεργασία με την ΚΕΔΕ. Συμφωνήσαμε από κοινού με τον πρόεδρο κ. Παπαστεργίου, να διοργανώσουμε ένα συνέδριο για να χαράξουμε κοινή πολιτική, είπε.

Για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, μίλησαν ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας και ο πρόεδρος της ΠΟΠ –ΟΤΑ Μάρκος Δαρδαμάνης. Αν θέλουμε αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη και αποτελεσματική, θέλουμε προσωπικό και χρηματοδότηση.

Περιμένουμε να συζητήσουμε για το θέμα της αξιολόγησης, δεν είμαστε αντίθετοι αλλά θα πρέπει σε αυτή να συμμετέχουν η ΚΕΔΕ και οι εργαζόμενοι. Οι εμβολιασμοί στους δημοτικούς υπαλλήλους δεν μπορεί να γίνουν με εκβιασμούς και διαθεσιμότητες αλλά να πειστούν με ενημέρωση.

Για αέναες εξαγγελίες μετάθεσης αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση , χωρίς σχεδιασμό και εργαλεία, έκανε λόγο ο κ. Δαρδαμάνης. Η ανακατανομή αρμοδιοτήτων είναι κάτι πολύ σοβαρό για να αντιμετωπίζεται ως μοίρασμα τεκμαρίων εξουσίας. Επίσης μίλησε για τα αιτήματα των εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το Πρόγραμμα

Παράλληλες Εκδηλώσεις

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 
Σχολιάστε