Ελληνικό Ιωαννίνων: Ένα ολόκληρο χωριό… μουσείο σύγχρονης τέχνης!

Υπαίθρια γκαλερί θυμίζει το Ελληνικό Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα σχετικά άγνωστο, αλλά πολύ ιδιαίτερο χωριό στην Ήπειρο, στο οποίο κανείς συναντά έργα τέχνης σε διάφορα σημεία του.

Πλησιάζοντας στο χωριό, οι επισκέπτες μένουν άφωνοι με τα διάσπαρτα μυστηριώδη γλυπτά που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Γιατί το Ελληνικό Ιωαννίνων είναι γεμάτο γλυπτά

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης”. Είναι ο καλλιτέχνης που έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα έργα τέχνης και ο οποίος έχει γεννηθεί στο συγκεκριμένο χωριό.

«Θα μπορούσα να προσφέρω αυτά τα έργα σ’ ένα πιο κεντρικό Μουσείο στην Αθήνα ή τα Γιάννενα ή οπουδήποτε αλλού. Πιστεύω όμως ότι ο καλύτερος χώρος είναι το Σχολείο του χωρίου μας. Γιατί τα έργα που εκθέτουμε αφορούν άμεσα αυτόν τον τόπο. Τα δημιούργησαν οι μνήμες που με σημάδεψαν και με συνοδεύουν σ’ όλη μου τη ζωή. Έγιναν από βιώματα δυνατά, που έδωσαν τροφή στη δημιουργικότητά μου», είχε αναφέρει ο ίδιος για την ενέργειά του αυτή.

Οι εικόνες που έχει καταγράψει η ομάδα Up Stories είναι καθηλωτικές και προσφέρουν μια μικρή γεύση από το σπουδαίο έργο του Ηπειρώτη καλλιτέχνη.

ελληνικό ιωαννίνων χωριό

Ποιος είναι ο Θεόδωρος Παπαγιάννης

O Θεόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων το 1942. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ως υπότροφος από το 1961 ως το 1966, με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά.

Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 50 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς που συμμετείχε, με τελευταίο το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό για ένα γλυπτό στο Αεροδρόμιο του Σικάγο.

Το 2009 δημιούργησε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης”. Το 2010 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο τμήμα Εικαστικών Τεχνών.

Το 2015 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος. Το 2017 το 10ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων τίμησε τον Θεόδωρο Παπαγιάννη δίνοντας το όνομά του στο σχολείο.
Το 2019 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, με το Αργυρό Μετάλλιο (Ανώτατη Διάκριση του Ιδρύματος) στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών. Είναι σήμερα ομότιμος καθηγητής γλυπτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Σχολιάστε