Δήμος Καρπενησίου: Παραγωγή μίνι ντοκιμαντέρ για τον Μάρκο Μπότσαρη

Η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, ο Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Καρπενησίου παρουσιάζουν ένα μίνι ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με σύντομη αφήγηση των σημαντικότερων σταθμών της ζωής του ήρωα Μάρκου Μπότσαρη ως σημείο εκκίνησης  για τα «Μποτσάρεια 2021» που φέτος έχουν τίτλο:

«Ο Μάρκος Μπότσαρης για την Ελευθερία» και θα κορυφωθούν το διήμερο 6 και 7 Αυγούστου 2021 στο Κεφαλόβρυσο.

Είναι μια συνδιοργάνωση του Δήμου Καρπενησίου με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Π.Ε. Ευρυτανίας, τους Ιστορικούς Συλλόγους της περιοχής και ενεργή συμμετοχή δεκάδων Ευρυτάνων, Σουλιωτών και Μεσολογγιτών και πολλών άλλων ιστορικών Συλλόγων  που Θυμούνται και Τιμούν τον ήρωα και τους συντρόφους του, συμμετέχοντας στην ιστορική αναπαράσταση της, νικηφόρας, Μάχης που δόθηκε στο Καρπενήσι στις 8 και 9 Αυγούστου το 1823, όπου σκοτώθηκε μια από τις ευγενέστερες μορφές του αγώνα. Ο Μάρκος Μπότσαρης.

Κάθε χρόνο και για ένα διήμερο σε αυτόν τον τόπο, συγκεντρώνονται χιλιάδες Έλληνες για να τιμήσουν τον ήρωα και τους συντρόφους του.

Φέτος, τα «Μποτσάρεια» ξεκίνησαν, συμβολικά,  με τον εορτασμό της Εθνικής μας επετείου και θα ολοκληρωθούν τον Αύγουστο, με τις καθιερωμένες διήμερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά την επέτειο της Μάχης και με την παρουσίαση πολυμεσικού θεατρικού δρώμενου , για την Μάχη του Κεφαλόβρυσου, σε κείμενα και σκηνοθεσία της Νατάσας Μποζίνη.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και ο Δήμος Καρπενησίου υποστήριξαν το σκεπτικό και την δημιουργία του μίνι καλλιτεχνικού ντοκιμαντέρ, ώστε μέσα από αυτό, να διατρέξουμε, σύντομα, τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής του ήρωα, εντάσσοντας, ενδεικτικά, εικόνες και τεκμήρια, που φυλάσσονται σε Μουσεία και Ιδρύματα εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων και τα παιδιά να γνωρίζουν που «κρύβεται» η ιστορία μας. 

Ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης αποδίδει επιστολές του ήρωα  και κείμενα Ελλήνων και ξένων Φιλελλήνων συγγραφέων που ύμνησαν την δράση και τη θυσία του. 

Η κεντρική εικόνα του video και της αφίσας, με τη μορφή του Μάρκου Μπότσαρη, για τα «Μποτσάρεια 2021» αποτελεί τμήμα της τοιχογραφίας στη ζωοφόρο της Βουλής των Ελλήνων.

Κοσμεί την αίθουσα του «Ελευθερίου Βενιζέλου».

Είναι μέρος της εικονογραφημένης αφήγησης της ίδρυσης του Ελληνικού κράτους. Φιλοτεχνήθηκε επί Όθωνα σε σχέδια του γλύπτη Λούντβιχ Μίκαελ φον Σβαντάλερ και με τη συνεργασία των ζωγράφων Φίλιππου και Γεώργιου Μαργαρίτη.

Μία από τις γραμματοσειρές που χρησιμοποιήθηκαν για τα κείμενα του ντοκιμαντέρ είναι του Καβάφη, από το «Ίδρυμα Ωνάση» όπου φυλάσσεται το αρχείο του μεγάλου Έλληνα ποιητή. 
Σχολιάστε