Ξέσπασε η κόρη του ήρωα Τάσου Ισαάκ: «Τόσα χρόνια κρύφτηκα μέσα στο θυμό μου. Οι δολοφόνοι βαφτίζονται ‘υπουργοί’ και ‘βουλευτές’»

Με σύνθημα «Πατρίδα μας η ιστορία μας – Δεν την πουλάμε» πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση στο οδόφραγμα της Δερύνειας,  η 23η πορεία μνήμης Ισαάκ – Σολωμού – Συγκίνησε στην πρώτη ομιλία της η κόρη του ηρώα Τάσου Ισαάκ, Αναστασία – Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση

Μοτοσικλετιστές από όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου έφτασαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας για την προγραμματισμένη εκδήλωση που διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού».

Όπως αναφέρουν σε ανάρτηση τους, η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού,  οι μοτοσικλετιστές, αγνοούμενοι που πάππον ως αγγόνιν, θυμούνται τις θυσίες και την αδικία. Τραγουδούν για τη λευτεριά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η κόρη του ήρωα Τάσου Ισαάκ, Αναστασία συγκίνησε το κοινό με την όμιλια της για τα 23 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του πατέρα της, τότε 24χρονου Τάσου Ισαάκ από τους Τούρκους. Στο οδόφραγμα της Δερύνειας παρευρέθηκαν επίσης ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού, Σπύρος αλλά και η μητέρα του Τάσου Ισαάκ.

Η Αναστασία Ισαάκ για πρώτη φορά μίλησε για τη θυσία του πατέρα της αλλά και του Σολωμού Σολωμού.

«Κλειστήκαμε στο εγώ μας, χωνεύουμε τα εγκλήματα, απλοποιούμε τα γεγονότα, ώστε να συμφιλιωθούμε μαζί τους.  Χαρακτηριζόμαστε από αδράνεια. Αποδεχόμαστε και αδιαφορούμε για το διαρκές έγκλημα εις βάρος της πατρίδας μας.Οι δολοφόνοι βαφτίζονται “βουλευτές” και “υπουργοί”. Ο δολοφόνος του πατέρα μου καμαρώνει για την έδρα του στην ψευδοβουλή. Ο δολοφόνος του Σολωμού Σολωμού ζει ανενόχλητος στα κατεχόμενα. Κι εμείς ανοίγουμε τα οδοφράγματα της ντροπής και παρακαλούμε τους διεθνείς οργανισμούς να μας προστατέψουν», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι το ένταλμα της Interpol βρίσκεται στα ράφια εδώ και 23 χρόνια. «Διερωτώμαι για πόσο καιρό ακόμα θα περιμένουμε τη δικαιοσύνη».

«Είκοσι τρία ετήσια μνημόσυνα κι όμως κάθε χρόνο μνημονεύουμε επιπλέον και τη δικαιοσύνη. Και πραγματικά διερωτώμαι: Αν ο πατέρας μου και ο Σολάκης πέθαναν σήμερα θα θεωρούνταν ήρωες ή θα κατηγορούνταν για σωβινισμό; Θα φώναζε κανείς για τη θυσία τους ή θα κατηγορούνταν ότι χαλούν το καλό κλίμα;» είπε.

Αναφέρθηκε επίσης πως «τους ενόχλησαν τρία μέτρα γης και έβγαλαν ένταλμα επειδή τοποθετήσαμε έναν σταυρό για την μνήμη τους αλλά τα τόσα τουρκοκρατούμενα χωριά, το 37% της κατεχόμενης γης μας δεν τους ενόχλησε».

Πήγε να βοηθήσει και δολοφονήθηκε άνανδρα

Εννέα μέρες πριν από την ημέρα της άνανδρης δολοφονίας του νεαρού Τάσου περίπου 200 μοτοσυκλετιστές από 12 ευρωπαϊκές χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών και οργάνωσαν μοτοπορεία από το Βερολίνο -τελευταία διηρημένη πόλη της Ευρώπης, εξαιρουμένης της Λευκωσίας- ως την κατεχόμενη Κερύνεια, με αφορμή την 22η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

10 Αυγούστου οι μοτοσικλετιστές φθάνουν στο νησί και γίνονται ένα με τους ντόπιους. Λόγω όμως του τεταμένου κλίματος και έπειτα από διεθνής αλλά και εσωτερικές πιέσεις η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών ακυρώνει μέρος της διαμαρτυρίας.

Η απόφαση όμως δε γίνεται από όλους δεκτή και έτσι μία ομάδα μοτοσικλετιστών αποφασίζει να συνεχίσει τη μοτοπορεία προς τα κατεχόμενα. Ένας από αυτούς ήταν και ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ. Εκεί όμως τους περίμεναν τουλάχιστον 1.000 Τουρκοκύπριοι, ανάμεσά τους και πολλοί οπαδοί των «Γρίζων Λύκων», που είχαν καταφθάσει από την Τουρκία.

Η σύρραξη εντός της νεκρής ζώνης και η άγρια δολοφονία

Ελληνοκύπριοι διαδηλωτές από ένα αφύλακτο στρατιωτικό φυλάκιο εισήλθαν στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ, τη λεγόμενη «Πράσινη Γραμμή».

Το κακό δεν άργησε να γίνει…

Η κατάσταση ξέφυγε για τα καλά όταν γύρω στις 4 το απόγευμα μία ομάδα Τουρκοκυπρίων κατάφερε με τη σειρά της να εισέλθει εντός της νεκρής ζώνης.

Κρατώντας ρόπαλα και σιδερολοστούς επιτέθηκαν στους ελληνοκύπριους διαδηλωτές. Ένας Ελληνοκύπριο διαδηλωτής καταδιώχθηκε. Ο Τάσος Ισαάκ τον είδε και έτρεξε να τον βοηθήσει. Τη στιγμή του αλλτρουισμού κάποιοι άλλοι του έδειξαν το πιο απάνθρωπο κομμάτι της ζωής. Λυσσαλέοι και γεμάτοι μίσος Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι έπεσαν επάνω του και τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου. Παρόντες αστυνομικούς τους ψευδοκράτους και δύο ιρλανδοί αστυνομικοί, μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP).

Ο Τάσος Ισαάκ άφησε την τελευταία του πνοή 95 μέτρα από τις ελεύθερες περιοχές και 32 από τις κατεχόμενες, σύμφωνα με την έκθεση του OHE. Από τη γενικευμένη συμπλοκή στη νεκρή ζώνη τραυματίστηκαν συνολικά 54 Ελληνοκύπριοι, 17 Τουρκοκύπριοι και 12 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης.

 
Σχολιάστε