OTA VOICE
Uncategorized

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ αποκαλύπτει δημοσίευμα

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr.

Τα ερωτήματα μεγεθύνονται από το γεγονός ότι το εν λόγω περιστατικό έγινε γνωστό μέσω δημοσιευμάτων αλλά δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση από το ίδιο το υπουργείο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του in.gr, νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής άγνωστοι διέρρηξαν το γραφείο του διευθυντή της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών που εδρεύει στην οδό Ευαγγελιστρίας στο κέντρο της Αθήνας.

Η εν λόγω διεύθυνση, επισημαίνεται, έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα και την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η διάρρηξη σημειώθηκε μεταξύ 13.30 και 14.30 όταν ο διευθυντής συμμετείχε σε σύσκεψη στα γραφεία του υπουργείου επί της οδού Σταδίου και έγινε αντιληπτή από τη γραμματέα του όταν εκείνη επέστρεψε στο γραφείο του διευθυντή για να του μεταφέρει κάποια έγγραφα.

Η υπάλληλος όταν επέστρεψε στο γραφείο διαπίστωσε ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή αν και την είχε κλειδώσει φεύγοντας, ενώ ήταν εμφανή και τα σημάδια διάρρηξης στην κλειδαριά, στο πόμολο και σε άλλα σημεία της πόρτας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι άγνωστο αν ο δράστης ή οι δράστες αφαίρεσαν προσωπικά αντικείμενα ή υπηρεσιακά έγγραφα ή αν σκοπός τους ήταν η πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά αρχεία.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι η διάρρηξη σημειώθηκε την ημέρα που παραδόθηκε στην Εισαγγελία το πόρισμα του υπουργείου Εσωτερικών για την υπόθεση «διαρροής» προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού προς όφελος του στελέχους της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι στο πόρισμα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων «συστάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα»… την ίδια ώρα που το νέο περιστατικό με τη διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου επιβεβαιώνει την πλήρη ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων προστασίας σε τέτοιες κρίσιμες υπηρεσίες.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ 

Σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών με αφορμή περιστατικό φερόμενης διάρρηξης επισημαίνονται τα εξής:

Κατά τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 26 Απριλίου υπήρξε καταγγελία η οποία αφορά σε φερόμενη διάρρηξη στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών το οποίο εδρεύει επί της οδού Ευαγγελιστρίας. Η είσοδος στο συγκεκριμένο κτήριο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, ενώ κατά την είσοδο των επισκεπτών πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Αμέσως εκλήθη η Αστυνομία προκειμένου να διερευνήσει τα πραγματικά περιστατικά. Από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, σε επίπεδο ασφάλειας δικτύων, ηλεκτρονικών μέσων και ελέγχων από το Τμήμα Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου, και δεν έχει προκύψει έως τώρα κάποιο στοιχείο.

Η έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται απερίσπαστα για τη διενέργεια των εκλογών με τον άψογο τρόπο που πραγματοποιούνται όλα τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας.

 Τι αναφέρει η ΕΛΑΣ

Ανακοίνωση για τη διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών εξέδωσε και η Ελληνική Αστυνομία.

Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ ενημερώθηκε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τονίζεται.

«Από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι σχετικά με καταγγελία που έγινε στο Τμήμα Ασφάλειας Ακροπόλεως, η οποία αφορά σε διάρρηξη σε χώρους όπου στεγάζεται η Διεύθυνση εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ για τα αποτελέσματα των ερευνών θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σε σχόλιό του για το δημοσίευμα του in.gr σχετικά με διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις σχετικά με τη διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως αποκαλύπτεται σε δημοσιεύματα, και να ενημερώσει για το τι ακριβώς έχει συμβεί κι αν έχουν κλαπεί έγγραφα και αρχεία και μάλιστα αν αυτή η υπόθεση σχετίζεται με τη διαρροή email και τις έρευνες που διεξάγονται. Είναι σε κάθε περίπτωση περίεργο ότι για ένα τόσο σοβαρό περιστατικό η πληροφόρηση έγινε από Μέσα Ενημέρωσης κι όχι από το ίδιο το αρμόδιο υπουργείο.

Το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την ανυπαρξία στοιχειωδών μέτρων προστασίας σε υπηρεσίες υπουργείων, που συνδέονται μάλιστα με προσωπικά δεδομένα πολιτών και τη διεξαγωγή των εκλογών.

Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει την υπόθεση. Η ανάγκη σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που έχει ζητήσει το ΚΚΕ, προκειμένου να προσέλθει η κ. Κεραμέως και να δώσει εξηγήσεις, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, μετά το νέο περιστατικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας».

Σχετικά Άρθρα

«Ακαδημία Ενέργειας»: Η νέα πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων

otavoice

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για την ακρίβεια

otavoice

Χαλκίδα: Κρατούμενες η διευθύντρια και μια ακόμη υπάλληλος της ΔΟΥ

otavoice

Άστατος ο καιρός το σαββατοκύριακο

otavoice

Φοιτητικές εκλογές: Πρώτη δύναμη η «Πανσπουδαστική ΚΣ» – Διαφωνία από ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

otavoice

Ο Δήμος Εορδαίας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

otavoice