OTA VOICE
Uncategorized Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Οι κάτοικοι της Χερσώνας αγκαλιάζουν τους απελευθερωτές τους

Kherson, Ουκρανία CNN

Κάποτε η σκηνή της ρωσικής κατοχής, η διαδρομή προς την πρόσφατα απελευθερωμένη πόλη Χερσώνα ήταν τρομερά ήσυχη.

Για μεγάλο μέρος του ταξιδιού μέσω μικρότερων πόλεων και οικισμών, η ομάδα των δημοσιογράφων του CNN αναγκάστηκε να οδηγεί μέσα από εκτροπές και χωράφια: γέφυρες πάνω από κανάλια ανατινάχτηκαν και δρόμοι ήταν γεμάτοι κρατήρες και γεμάτες με αντιαρματικές νάρκες.

Τα χαρακώματα και τα σημεία ελέγχου ήταν άδεια, εγκαταλείφθηκαν γρήγορα από τους Ρώσους που την Παρασκευή ανακοίνωσαν ότι αποσύρθηκαν από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνίπρο στη στρατηγική νότια περιοχή Χερσώνα, αφήνοντας την ομώνυμη περιφερειακή πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές στους Ουκρανούς.

Δείτε εδώ σκηνές από τους πανηγυρισμούς των κατοίκων 

Τα περίχωρα της πόλης, που είχαν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις από τις 3 Μαρτίου, ήταν ερημωμένα, χωρίς στρατιωτική παρουσία εκτός από ένα ουκρανικό σημείο ελέγχου περίπου 5 μίλια έξω από το κέντρο της πόλης, όπου μισή ντουζίνα στρατιώτες έσπευσαν στο πλήρωμα του CNN.

Πινακίδες γύρω από την πόλη που κάποτε έγραφαν «Η Ουκρανία είναι ρωσική για πάντα» φέρεται να έχουν βαφτεί με σπρέι με το μήνυμα: «Η Ουκρανία ήταν της Ρωσίας μέχρι τις 11 Νοεμβρίου».

Οι κάτοικοι της πόλης δεν έχουν νερό, δεν έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο και ελάχιστο ρεύμα. Αλλά καθώς ένα συνεργείο του CNN εισήλθε στο κέντρο της πόλης το Σάββατο, η διάθεση ήταν ευφορική.

Κάποτε το σκηνικό μεγάλων διαδηλώσεων ενάντια στα ρωσικά σχέδια να μετατρέψουν την περιοχή σε μια αποσχισθείσα φιλορωσική δημοκρατία, οι δρόμοι της Χερσώνας είναι τώρα γεμάτοι με χαρούμενους κατοίκους τυλιγμένους με ουκρανικές σημαίες ή με ζωγραφισμένα πρόσωπα, που τραγουδούν και φωνάζουν.

Η στρατιωτική παρουσία εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, αλλά τεράστιες επευφημίες ξεσπούν από τα πλήθη στο δρόμο κάθε φορά που ένα φορτηγό γεμάτο στρατιώτες περνά μπροστά, με τους Ουκρανούς στρατιώτες να τους προσφέρουν σούπα, ψωμί, λουλούδια, αγκαλιές και φιλιά από ενθουσιασμένους περαστικούς.

Καθώς το πλήρωμα του CNN σταμάτησε να ανασυνταχθεί, παρατηρήσαμε έναν γέρο και μια ηλικιωμένη γυναίκα να αγκαλιάζουν έναν νεαρό στρατιώτη, με τα χέρια στον ώμο του στρατιώτη, να ανταλλάσσουν ενθουσιασμένοι «ευχαριστώ».

Αφού έζησε κάτω από τη ρωσική κατοχή, κάθε άτομο με το οποίο μιλήσαμε είχε εμπειρίες που τους έχουν τρομοκρατήσει: νωρίτερα σήμερα, ένας έφηβος είπε στο CNN ότι είχε συλληφθεί και χτυπηθεί από Ρώσους στρατιώτες που πίστευαν ότι ήταν κατάσκοπος. Οι κάτοικοι μας είπαν ότι είναι συναισθηματικά εξαντλημένοι και συγκλονισμένοι από το τι σημαίνει αυτή η νέα ελευθερία.

Με την αποχώρηση των κατακτητών, όλοι θέλουν να καταλάβετε τι έχουν περάσει, πόσο ευφορία νιώθουν αυτή τη στιγμή και πόσο ευγνώμονες είναι οι χώρες που τους βοήθησαν.

Έξω από την Χερσώνα στο χωριό Πραβνίνε, κάτοικοι που επιστρέφουν αγκαλιάζουν τους γείτονές τους. Κάποιοι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. «Επιτέλους, νίκη!» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σβιτλάνα Γκαλάκ. «Δόξα τω Θεώ, επιτέλους είμαστε ελεύθεροι και τώρα όλα θα γυρίσουν στη θέση τους», είπε αυτή η 43χρονη γυναίκα που έχασε τον μεγάλο της γιο στη μάχη. «Είμαστε η Ουκρανία», είπε ο σύζυγός της, Βίκορ, 44 ετών.

Αλλά οι Ουκρανοί δεν έχουν αυταπάτες ότι η ελευθερία της Kherson σημαίνει το τέλος της δοκιμασίας της χώρας τους ή τις δυσκολίες που θα φέρει ο χειμώνας.

Όλοι με τους οποίους μιλήσαμε γνωρίζουν ότι έρχονται πιο δύσκολες μέρες: ότι οι Ρώσοι πέρα ​​από το ποτάμι θα μπορούσαν να τους βομβαρδίσουν εδώ. Δεν είναι επίσης σαφές εάν όλα τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εγκαταλείψει τη Χερσώνα και την ευρύτερη περιοχή. Πίσω από αυτή την ευφορία, υπάρχει ακόμα αυτή η αβεβαιότητα.

Αλλά για σήμερα, τουλάχιστον, γιορτάζουν.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το κινεζικό αερόστατο πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό

otavoice

Στην “κατάψυξη” οι βορειοανατολικές ΗΠΑ- Εθνικό ρεκόρ στους -78°C στο Νιου Χαμσάιρ

otavoice

Μεγάλη επισκεψιμότητα στη Zootechnia στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

otavoice

Αντιολισθητικές αλυσίδες στην Αττική-Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω 3,5 τόνων

otavoice

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία- Μηνύματα του 112

otavoice

«Ελπίζαμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει βγάλει συμπεράσματα από τη συνεργασία του με τη ΝΔ»

otavoice