Δήμαρχος Τήλου προς Μητροπολίτη Σύμης: «Να τηρηθεί η παραχώρηση έκτασης για έργα υποδομής στο νησί»

Με επιστολή της, η Δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά Αλειφέρη ζητά από τον Μητροπολίτη της Ιεράς Μητρόπολης Σύμης, κ. Χρυσόστομο, να μην μπουν εμπόδια στην παραχώρηση έκτασης από την Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονα στο Δήμο για την κατασκευή αναγκαίων έργων υποδομής.

Επισημαίνοντας τον κίνδυνο συρρίκνωσης των μικρών νησιών, τονίζει πως έχουν δρομολογηθεί στην συγκεκριμένη έκταση έργα αναβάθμισης του νησιού και τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στην παροχή υπηρεσιών στους κατοίκους.

Σύμφωνα με την δραστήρια δήμαρχο Τήλου έχουν σχεδιαστεί έργα πνοής για τον ακριτικό νησί και κατ επέκταση στους 800 περίπου κατοίκους, που κρατάνε ζωντανή την Ελλάδα σε μια κρίσιμη για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα περιοχή. Αυτό την οδήγησε, να στείλει μια επιστολή στον κ. Χρυσόστομο που ευχαριστούσε την μητρόπολη για την αγαστή συνεργασία, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη θα είναι ενέργεια που θα θέτει σε κίνδυνο την πορεία της Τήλου.

Να υπενθυμίσουμε πως η Μητρόπολη Σύμης , Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου, υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Αναλυτικά η επιστολή της δημάρχου Τήλου:

Θέμα: Αγαστή συνεργασία Ιεράς Μητρόπολης και Δήμου μας
Σεβασμιότατε
Σε συνέχεια της μέχρι σήμερα συνεργασίας μας, που έχει ωφελήσει τα μέγιστα την τοπική κοινωνία του νησιού μας, θα ήθελα για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω εσάς προσωπικά, που με μεγάλη αγάπη στηρίζετε τις προσπάθειες μας.
Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, οι μικρές κοινωνίες μας έχουν ανάγκη να κρατήσουν κάθε ζωντανό κύτταρό τους ενεργό στα Μικρά Νησιά μας, προκειμένου να μην εγκαταλειφθούν όπως έγινε με 50 ελληνικά νησάκια τα οποία άδειασαν από την δεκαετία του ‘50 μέχρι σήμερα.
Το μεγάλο στοίχημα για όλους μας είναι να κρατήσουμε τα παιδιά στον τόπο μας, να κρατήσουμε τα σχολεία μας ανοικτά και να προσφέρουμε σε αυτά υπηρεσίες και υποδομές που θα είχαν σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα.
Για το λόγο αυτό, σύσσωμη η δημοτική αρχή της Τήλου, προγραμμάτισε μία σειρά έργων στο παραχωρηθέν από την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονα ακίνητο, στη θέση «Μακρύ Χαλί» και «Ελαιοτριβείο» .

Το ακίνητο, μετά την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού, θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί:

1. το κλειστό γήπεδο Βόλεϊ – Μπάσκετ, για την κατασκευή του οποίου έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Συνολικό κόστος του έργου περίπου 800.000,00 € και χρόνος αποπεράτωσης μέχρις το τέλος του 2022.
2. Νέο κτήριο Γυμνασίου- Λυκείου, για την κατασκευή του οποίου έχουμε εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ χρηματοδότηση για την μελέτη του, ύψους 250.000,00€
3. Ανοικτό γήπεδο 5χ5 και τέλος
4. Αμφιθέατρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Συνημμένα σας στέλνουμε αντίγραφο της πρότασης του τοπικού ρυμοτομικού και της μελλοντικής χωροθέτησης κτιρίων.
Όλα τα έργα συνάδουν απόλυτα με το πνεύμα των αποφάσεων που ομόφωνα Δήμος και Εκκλησία είχαν λάβει πριν 20 χρόνια περίπου και καλούμαστε Σεβασμιότατε εμείς τώρα να υλοποιήσουμε, τώρα που τα παιδιά στα σχολεία μας δεν είναι 20 όπως ήταν τότε, αλλά πάνω από 90!
Κατόπιν τούτων αντιλαμβανόμαστε πως τυχόν προβολή προσκομμάτων, θα επιφέρει ακύρωση των παραπάνω έργων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία μας και ιδιαίτερα για τους νέους μας.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Μαρία Καμμά Αλειφέρη
Σχολιάστε