Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Δένδια-Ερντογάν, με το Barbaros στο Αιγαίο

Νίκος Δένδιας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν και συζήτησαν για μία περίπου ώρα σήμερα 15 Απριλίου. Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Τουρκίας έγινε στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα. Αργότερα, ο Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση και με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η συνάντηση, στην οποία πήρε μέρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης σε μια συμβολική κίνηση προκλητικότητας, το τουρκικό ερευνητικό Barbaros βρισκόταν στα ανοιχτά της Μυτιλήνης, υποδηλώνοντας τις τουρκικές αμφισβητήσεις στο Βόρειο Αιγαίο και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Στη συνέχεια, στις 16:30, ήταν προγραμματισμένη η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ μετά θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Σημειώνεται πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο κτιριακό συγκρότημα του Προεδρικού Μεγάρου.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν ζητήματα διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο οι πολιτικές όσο και οι οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Λιβύη και τη Συρία. Περαιτέρω, αναμένεται να συζητήσουν το Κυπριακό ενόψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη. Μετά το πέρας της συνάντησης, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Άγκυρα θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την παράθεση προς τιμήν του, από τον κ. Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού. Σημειώνεται πως τον κ. Δένδια συνοδεύουν στην Άγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου.
Σχολιάστε