OTA VOICE
Uncategorized Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Η πολιτεία τίμησε τον Ωρωπό- 46 χρόνια μετά παραχώρησε τις Παλαιές Φυλακές, χώρο μνήμης της Δημοκρατίας

46 χρόνια μετά οι Ιστορικές Φυλακές Ωρωπού πέρασαν στον Δήμο

Μηνύματα υψίστου συμβολισμού για την Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Εθνική Ανεξαρτησία και τους Εθνικούς-Κοινωνικούς Αγώνες είχε η χθεσινή εκδήλωση παράδοσης των ιστορικών παλαιών Φυλακών Ωρωπού, στην τοπική κοινωνία, στον Δήμο Ωρωπού.

Μια μεγάλη στιγμή για τον Ωρωπό, τον τραγουδισμένο από το μεγάλο μουσουργό και αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη, που ένα αίτημα δεκαετιών πήρε σάρκα και οστά.

Με την παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου, μέσα σε ένα συγκινησιακό και λιτό τοπίο, όπως αρμόζει στην περίσταση, ο εμβληματικός χώρος που αποτέλεσε άντρο μαρτυρίου για ιδανικά και αξίες, για τη Δημοκρατία , την Ελευθερία και την Λαϊκή Κυριαρχία, αποδόθηκε στους πολίτες του Ωρωπού για να υλοποιηθεί ένα μεγάλο όνειρο δεκαετιών και να αποτελέσει το πνευματικό και ιδεολογικό εργαστήρι των νέων γενιών , που οφείλουν να μάθουν και να διδαχτούν από την ιστορική αλήθεια.

Από σήμερα ξεκινάμε την υλοποίηση του σχεδίου για τη δημιουργία Κέντρου Δημοκρατίας, Ιστορίας και Πολιτισμού, όπως εξήγγειλε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Χθες αναβίωσαν μνήμες, ακούσαμε μέσα από τις παραστατικές και συγκλονιστικές ομιλίες τις κραυγές των φυλακισθέντων αγωνιστών και νιώσαμε τον πόθο και την δύναμη ψυχής για την υπηρέτηση των εθνικών προταγμάτων και των ιδανικών ενάντια σε ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς, που μας οδήγησε σε εθνικές περιπέτειες.

 

Η Βουλή των Ελλήνων με την παρουσία του Πρόεδρου κ. Κωνσταντίνου Τασούλα αγκάλιασε θεσμικά την εκδήλωση, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και προσήλωσης στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Για να φτάσουμε στην μεγάλη χθεσινή βραδιά συνέβαλαν πολλά πρόσωπα που πίστεψαν στο όραμα μας και σε μηδενικό χρόνο ξεπέρασαν κάθε εμπόδιο και απέδωσαν τον ιστορικό χώρο στους φυσικούς κατόχους του. Στους δημότες του Ωρωπού.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ.Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώσταντίνος Τσιάρας, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, και ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής κ. Βασίλης Οικονόμου, ήταν τα πρόσωπα κλειδιά που άνοιξαν την πόρτα υλοποίησης των ονείρων μας.

Για εμάς η χθεσινή βραδιά μας πλημμύρισε με ανείπωτη χαρά αλλά μας γέμισε με μεγάλο αίσθημα ευθύνης, για να υλοποιήσουμε στο ακέραιο το σχέδιο αξιοποίησης και ανάδειξης του ιστορικού χώρου των παλαιών Φυλακών Ωρωπού, με σεβασμό στην μοναδικότητα του.

Ο πρώτος λίθος στο νέο οικοδόμημα μπήκε δια χειρός του Έλληνα Πρωθυπουργού και ο Δήμος Ωρωπού έχοντας στο οπλοστάσιο του την πρωθυπουργική δέσμευση για συμπαράσταση και στήριξη παίρνει την σκυτάλη και προχωρά άμεσα στην επόμενη φάση, υλοποίησης του σχεδίου.

Όπως καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να πραγματωθεί ένα αίτημα που χρόνιζε 46 χρόνια, έτσι θα κάνουμε πράξη το Κέντρο Δημοκρατίας Ιστορίας και Πολιτισμού που θα αποτελέσει για την τοπική κοινωνία πέρα από κοιτίδα πολιτισμού και μοχλό ανάπτυξης.

 

Θεοδωράκης, Γλέζος, Φλωράκης, Λεντάκης, Χαλβατζής … Ωρωπός 1973 μια Ιστορία με αγώνες για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και την Εθνική Ανεξαρτησία.

Και εσύ Λαέ βασανισμένε … Μην ξεχνάς τον Ωρωπό….

Ευχαριστούμε θερμά όλους σας, που κάνατε το όνειρο μας πράξη. Γιώργος Γιασημάκης Δήμαρχος Ωρωπού.

https://youtu.be/KAcyZyprvdM

Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, με την παρουσία της έστειλε υψηλό συμβολισμό για την Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Εθνική Ανεξαρτησία και τους Εθνικούς-Κοινωνικούς Αγώνες, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα.

Σημαντικός ο ρόλος του Υπουργικού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου , ώστε να ξεπεραστούν εμπόδια και να υλοποιηθεί η παραχώρηση σε χρόνο που κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί.

Κομβικός ο ρόλος του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα , όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ωρωπού. “Από την πρώτη στιγμή κατάλαβε την σημαντικότητα του αιτήματος μας και το έκανε δικό του, τρέχοντας όλες τις διαδικασίες”, τόνισε ο κ. Γιασημάκης.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλος 

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με την παρουσία της στηρίζει την δημιουργία του Κέντρου Δημοκρατίας, Ιστορίας και Πολιτισμού.

Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Βασίλης Οικονόμου ήταν από τα πρόσωπα που έβαλαν πλάτη για να υλοποιηθεί η παραχώρηση των παλαιών Φυλακών στο Δήμο Ωρωπού και ο δήμαρχος Γιώργος Γιασημάκης του απέδωσε τα εύσημα δημοσίως.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, που μίλησε την χθεσινή εκδήλωση, η οποία έγινε με την Αιγίδα της Βουλής για να σηματοδοτήσει την εθνική συμφιλίωση , την ενότητα και την προσήλωση στην δημοκρατία και στους θεσμούς.

Για την ανάγκη να μην υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, μίλησε η Φωτεινή Λεντάκη σύζυγος του μεγάλου αγωνιστή Ανδρέα Λεντάκη, ο οποίος βρέθηκε κρατούμενος στο χώρο των Φυλακών Ωρωπού την περίοδο της χούντας.

 

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος Γιασημάκης τόνισε τη βαριά ευθύνη που βαρύνει πλέον τη Δημοτική Αρχή, ώστε να αξιοποιήσει δημιουργικά την παραχώρηση που της δίνεται, με στόχο να προκύψει κάτι σπουδαίο. «Οι παλιές Φυλακές Ωρωπού να γίνουν μία Κυψέλη δημιουργίας που θα στέλνει μηνύματα ειρήνης, αλληλεγγύης, πολιτισμού και Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε επίσης  ότι «Δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο να ξεκινήσει μία πορεία προς τα μπρος, με άξονα την εξυπηρέτηση όλων εκείνων των ευγενικών ιδεών που η Ιστορία του χώρου υπηρέτησε και την καταγραφή των ιστορικών μηνυμάτων που παρήγαγε».

 

Συγκλόνισε ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός διαβάζοντας το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη, για την εκδήλωση που ζωντάνεψε μνήμες με ισχυρούς συμβολισμούς. Στο τέλος της εκδήλωσης τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ ταξίδεψαν τους καλεσμένους  στους μαγικούς μουσικούς δρόμους των τραγουδιών που σημάδεψαν εκείνη την εποχή.

Και εσύ Λαέ βασανισμένε μην  ξεχνάς τον Ωρωπό…

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών οι δήμαρχοι Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας και Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης. Επίσης παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ερέτριας Γιάννης Δημητρόπουλος , ο δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός και ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής Νίκος Πέππας.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Δήμος Αθηναίων: Πρώτο μέλημά μας για τις παιδικές χαρές η ασφάλεια των παιδιών

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice