OTA VOICE
Uncategorized Ροή Ειδήσεων Γενική

Γιορτή Τσίπουρου στο Ηρωικό Στάρτσοβο, με μήνυμα για την Μακεδονία

Γιορτή Τσίπουρου 2019 από το Σύλλογο Σταρτσοβιτών και δεν μπορεί να λείπει το μήνυμα για την Μακεδονία. “Μακεδονία Γη Ελληνική” γράφει το κεντρικό σύνθημα στο πανό που κρέμασαν οι διοργανωτές.

Τις εικόνες μας μεταφέρει ο τ. πρόεδρος της Πανελληνίας  Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Γιώργος Τάτσιος. 

Το γλέντι στήθηκε , πολύς ο κόσμος και βέβαια δεν λείπουν οι παραδοσιακοί χοροί.

Για την ιστορία,  το Δεκέμβριο του 1904 πολυάριθμοι Βούλγαροι κομιτατζήδες εισέβαλαν στο χωριό Στάρτσοβο, κατέλυσαν στην οικία του Προέδρου της Κοινότητας, τον εξανάγκασαν να συγκαλέσει τους προύχοντες του χωριού και ζήτησαν την παράδοση του διδακτικού προσωπικού του ελληνικού σχολείου που αποτελούνταν από τον δάσκαλο Αντώνιο Πλούυμη και τη δασκάλα Φωτεινή Παπαδημητρίου.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Μελενίκου Ειρηναίος, αποδέκτης ενός μακροσκελούς υπομνήματος, ενήργησε αποτελεσματικά και πέτυχε την μόνιμη εγκατάσταση στο χωριό στρατιωτικού αποσπάσματος. Έτσι τις εορτές των Χριστουγέννων ο δημοδιδάσκαλος και η δημοδιδασκάλισσα επανήλθαν στο Στάρτσοβο μαζί με τον Μητροπολίτη Ειρηναίο, όπου τελέσθηκε πανηγυρική λειτουργία στον Ιερό ναό του Αγίου Μηνά.

Παρά την εγκατάσταση του στρατιωτικού αποσπάσματος εντός του χωριού κρίθηκε αναγκαίο να οργανωθεί αντάρτικο σώμα για την άμυνα των χωρικών στις υπαίθριες γεωργικές εργασίες από τις επιθέσεις των κομιτατζήδων και, κατόπιν σχετικής εισήγησης προς τους αρμοδίους του Ελληνικού Προξενείου Σερρών, ανατέθηκε στον καπετάν Τότσιο Σταρτσοβινόν όπως οργανώσει δεκαμελές αντάρτικο σώμα από Σταρτσοβινούς, ο δε οπλισμός του σώματος (10 πολεμικά όπλα και 10 περίστροφα γκρα με ανάλογη ποσότητα φυσιγγίων) μεταφέρθηκε από τις Σέρρες από τον δάσκαλο Αντώνιο Πλούμη.

Σχετικά Άρθρα

Δήμος Αθηναίων: Πρώτο μέλημά μας για τις παιδικές χαρές η ασφάλεια των παιδιών

otavoice

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice