OTA VOICE
ΤΙΜΗ ΣΤΟ 1821

Η ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας, του πρώτου Ελληνικού Πανεπιστημίου, στην Κέρκυρα

Στις 7 Μαΐου 1823 ιδρύθηκε στην Κέρκυρα η Ιόνιος Ακαδημία από τον άγγλο ύπατο αρμοστή των Επτανήσων Φρειδερίκο Νόρθ, κόμη του Γκίλφορδ.

Η ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας, αποτελεί όραμα του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και είναι αποτέλεσμα της μεγάλης φιλικής του σχέσης με τον πλούσιο Άγγλο λόρδο Φρειδερίκο Γκύλφορντ. Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν στο Συνέδριο της Βιέννης. Εκεί ο Γκύλφορντ δέχτηκε την πρόταση – παράκληση του Καποδίστρια για την ίδρυση επτανησιακού Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα.

Ο Φρειδερίκος Γκύλφορντ είχε επισκεφτεί για πρώτη φορά το 1791 τα Επτάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Η αγάπη του για τη χώρα και ο θαυμασμός του για την πνευματική της παράδοση του ενέπνευσε την ιδέα της ίδρυσης ενός ανώτατου εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Την σκέψη του αυτή εμπιστεύθηκε στον φίλο του Ιωάννη Καποδίστρια και στην συνάντησή τους στο Συνέδριο της Βιέννης η πρόταση αυτή αρχίζει να υλοποιείται. Τα έξοδα της Ακαδημίας είχε αναλάβει ο λόρδος Γκύλφορντ τα οποία και πλήρωνε μέχρι τον θάνατό του.

Πρώτη ανακοίνωση των ιδρυτών της Ακαδημίας ήταν ότι “… η νέα ελληνική γλώσσα ήθελε είσθαι το μόνο μέσον διά την παράδοσιν των μαθημάτων εις την Ακαδημίαν.”

Με την έναρξη της λειτουργίας της Ακαδημίας όλες οι καθηγητικές θέσεις έχουν πληρωθεί από Έλληνες καθηγητές. Δίδαξαν εκεί ο Ανδρέας Κάλβος, ο Νεόφυτος Βάμβας, ο Κωνσταντίνος Τυπάλδος, ο Σπύρος Μουστοξύδης, ο Πέτρος Βραΐλας και πολλοί άλλοι.

Κύρια μαθήματα που εδιδάσκοντο ήσαν ελληνική και λατινική φιλολογία, φιλοσοφία, ρητορική, μαθηματικά και βοτανική. Η ενδυμασία τόσο των καθηγητών όσο και των μαθητών ήταν : Λευκός χιτώνας, χλαμύδα και κόκκινα πέδιλα.

Η Ιόνιος Ακαδημία, μοναδικό πανεπιστημιακό ίδρυμα της εποχής, προσέλκυσε φοιτητές από όλα τα μέρη της υπόδουλης και αγωνιζόμενης Ελλάδας και δεν άργησε να αποκτήσει πανευρωπαϊκή φήμη.

Η λειτουργία της Ιονίου Ακαδημίας ωφέλησε το έθνος γιατί προετοίμασε μορφωμένους ανθρώπους, περιζήτητους στο νέο ελληνικό κράτος για την οργάνωση της εκπαίδευσης και της διοίκησής του.

Η Ιόνιος Ακαδημία έζησε για σαράντα ολόκληρα χρόνια, μέχρι το 1864 όπου η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα σήμανε και το τέλος της λειτουργίας της.

Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ορισμένα σχολεία της Κέρκυρας εφιλοξενούντο στις αίθουσες της Ακαδημίας.

Τον Σεπτέμβρη του 1943, μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας, –14η ακριβώς και ημέρα της γιορτής του Τιμίου Σταυρού– οι Γερμανοί βομβαρδίζουν την Κέρκυρα με εμπρηστικές βόμβες. Όλη η Χώρα τυλίγεται στις φλόγες. Ένα από τα πολλά μνημεία που καταστράφηκαν τότε ήταν και το μέγαρο της Ιονίου Ακαδημίας. Μετά τον πόλεμο η ελληνική Πολιτεία το επισκεύασε, το αναστήλωσε και σήμερα φαντάζει μεγαλόπρεπο.

Πηγή: https://www.tameteora.gr/

Σχετικά Άρθρα

Διαδικτυακός απολογισμός του ΤΙΜΗ ΣΤΟ 21

otavoice

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής στην Κέρκυρα προετοιμάζοντας την ταινία “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ”

otavoice

Π.Ε. Λευκάδας: Περισσότερα από 340 έργα υποβλήθηκαν στη Μαθητική Έκθεση/Διαγωνισμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21

otavoice

Το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά «1821-2021, Ρέκβιεμ ή Αναγέννηση;» στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

otavoice

Δήμος Καλαμάτας: Έκθεση Ζωγραφικής εμπνευσμένη από την Ελληνική Επανάσταση

otavoice

Δήμος Μεγαλόπολης: Εκδήλωση Μνήμης αφιερωμένη στον Νικηταρά, 172 χρόνια από το θάνατό του

otavoice