OTA VOICE
ΤΙΜΗ ΣΤΟ 1821

11 Μαρτίου 1821 – Ο Πετρόμπεης αποστέλλει γράμμα στο Γύθειο

Από το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου όλη η ανατολική Μάνη είχε τεθεί σε εμπόλεμη κατάσταση, όπως αυτό μαρτυρείται από σχετικό έγγραφο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη με ημερομηνία 11 Μαρτίου 1821.

Αναφερόμενος στα ορδία (στρατόπεδα) που είχαν συγκροτηθεί στο Μαραθονήσι (Γύθειο), υπό τους Γρηγοράκηδες. Αυτή είναι και η πρώτη επιστράτευση Ελλήνων του κυρίως ελλαδικού χώρου στον Αγώνα του 1821.

Από τις αρχές Μαρτίου σε όλη τη Μάνη επικρατούσε εμφανής πολεμικός συναγερμός. Οι κάτοικοι είχαν εγκαταλείψει τις εργα­σίες τους, συναθροίζονταν στις πλατείες των χωριών ετοιμάζοντας μπαρουτόβολα και συγκεντρώνοντας τρόφιμα για τους πολεμιστές, ενώ οι οπλαρχηγοί κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες να εξασφαλίσουν μολύβι και μπαρούτι, να συγκεντρώσουν πολεμιστές και να συγκροτήσουν σώματα.

Αυτή η ζωηρή και απροκάλυπτη προετοιμασία σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες διαμάχες μεταξύ των ισχυρών οικογενειών της Μάνης, είχαν σοβαρά ανησυχήσει τον Πετρόμπεη, ο οποίος φοβόταν ότι μια πρόωρη εξέγερση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσωτερικές συγκρούσεις αλλά και στην αντίδραση των Τούρκων με τη λήψη σκληρών μέτρων κατά της Μάνης.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του στους Γρηγοράκηδες, αρχηγούς της Ανατολικής Μάνης, την 11η Μαρτίου 1821, με την οποία τους συνιστά να αποφεύγουν τις βεβιασμένες κινήσεις που μπορεί να βλάψουν την υπόθεση του αγώνα και τις συνεννοήσεις «δια το κοινόν όφελος».

Όπως φαίνεται από έγγραφα που σώζονται σε αρχεία επιφανών οικογενειών της Μάνης, στις αρχές Μαρτίου όλοι οι καπεταναίοι επικοινωνούσαν μεταξύ τους και με τον Πετρόμπεη είτε με κρυπτογραφημένες επιστολές ή με προσωπικές επαφές, με σκοπό τη συνεννόηση για την προετοιμασία και τον κοινό τρόπο δράσης.

Γύρω στα μέσα Μαρτίου, οι τελικές αποφάσεις φαίνεται ότι είχαν ήδη ληφθεί, καθώς οι συναντήσεις και οι ανταλλαγές επιστολών διακόπηκαν εντελώς.
Οι αρχηγοί είχαν πια αφοσιωθεί αποκλειστικά στην προετοιμασία των δυνάμεών τους.

Πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (facebook)

Σχετικά Άρθρα

Διαδικτυακός απολογισμός του ΤΙΜΗ ΣΤΟ 21

otavoice

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής στην Κέρκυρα προετοιμάζοντας την ταινία “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ”

otavoice

Π.Ε. Λευκάδας: Περισσότερα από 340 έργα υποβλήθηκαν στη Μαθητική Έκθεση/Διαγωνισμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21

otavoice

Το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά «1821-2021, Ρέκβιεμ ή Αναγέννηση;» στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

otavoice

Δήμος Καλαμάτας: Έκθεση Ζωγραφικής εμπνευσμένη από την Ελληνική Επανάσταση

otavoice

Δήμος Μεγαλόπολης: Εκδήλωση Μνήμης αφιερωμένη στον Νικηταρά, 172 χρόνια από το θάνατό του

otavoice