OTA VOICE
ΤΙΜΗ ΣΤΟ 1821

15 Δεκεμβρίου 1827: Η τουρκική φρουρά της νησίδας Βασιλάδι παραδίδεται στον Άστιγξ

Έναρξη των Επιχειρήσεων στη Δυτική Ελλάδα το Νοέμβριο του 1827.

Ωστόσο, από τη διεξαγωγή των πρώτων επιχειρήσεων, ο Τσωρτς (αρχιστράτηγος των δυνάμεων ξηράς, Άγγλος φιλέλληνας στρατηγός Ρίτσαρντ Τσωρτς (1784-1873) και ο Άστιγξ – χωρίς να είναι και ανέφελη η συνεργασία τους – συνειδητοποίησαν, ότι για να εδραιωθούν στην ευρύτερη περιοχή, κρίνοταν απαραίτητη η κατάληψη αρχικά του
Αιτωλικού, το στήριγμα του βόρειου τμήματος της ομώνυμης λιμνοθάλασσας και ύστερα του Μεσολογγίου, που θα χρησίμευε σαν κύρια βάση υποστήριξης των επιχειρήσεών τους.

Για το σκοπό, όμως, αυτόν, επιβαλλόταν η σύμπραξη τόσο χερσαίων στρατευμάτων, όσο και κυρίως θαλασσίων δυνάμεων, οι οποίες θα ενεργούσαν πρώτα για την κατάληψη του κλειδιού της λιμνοθάλασσας, της οχυρωμένης νησίδας του Βασιλαδιού.

Οπότε μετά θα εισέπλεαν στη λιμνοθάλασσα και θα επιχειρούσαν για την ανάκτηση αρχικά του Αιτωλικού, και ύστερα του Μεσολογγίου.
Πράγματι, ο Άστιγξ, ο «πλέον παρά Έλλην» – κατά την «Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος» – και κατ’ άλλη έκφραση «ο χρησιμώτατος των Φιλελλήνων», πέτυχε μετά από επανειλημμένες προσπάθειες και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, να καταλάβει στις 15 Δεκεμβρίου 1827 το Βασιλάδι μετά από εύστοχο κανονιοβολισμό της Καρτερίας.

Και μάλιστα κατά τον ίδιο τρόπο που είχε πέσει στα χέρια των Αιγυπτίων στις 25 Φεβρουαρίου 1826, με την ανατίναξη της αποθήκης πυρομαχικών. Από την τουρκική φρουρά αιχμαλωτίσθηκαν 31, ενώ «οι ελλείποντες εκ των 40 ή 50 εφθάρησαν…». Το γεγονός αυτό, ήταν ο «αρραβώνας της ελευθερίας της Ρούμελης», όπως χαρακτηριστικά το αποκάλεσε ο Διονύσιος Κόκκινος.

Κατόπιν, ο Τσωρτς έσπευσε να εγκαταστήσει στο Βασιλάδι φρουρά 71 ανδρών – οι 47 Μεσολογγίτες – υπό τον Μεσολογγίτη 500αρχο Γεώργιο Θωμόπουλο ηλικίας 30 ετών.

Τα χαρακτηριστικά του πλοίου:
Μέγιστη ταχύτητα: 7 κόμβοι. Επιπλέον είχε 4 ιστούς με ημιολική ιστιοφορία.
Οπλισμός: 4 πυροβόλα των 68 λιβρών και 4 καρρονάδες των 68 λιβρών.
Πλήρωμα: Η τελική σύνθεση του πληρώματος αποτελούνταν από 17 αξιωματικούς, 22 υπαξιωματικούς 110 ναύτες, 22 πυροβολητές και 4 μάγειρες ενώ η καταγωγή του πληρώματος ήταν αγγλική, ελληνική και σουηδική.

Πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (Facebook)

Σχετικά Άρθρα

Διαδικτυακός απολογισμός του ΤΙΜΗ ΣΤΟ 21

otavoice

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής στην Κέρκυρα προετοιμάζοντας την ταινία “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ”

otavoice

Π.Ε. Λευκάδας: Περισσότερα από 340 έργα υποβλήθηκαν στη Μαθητική Έκθεση/Διαγωνισμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21

otavoice

Το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά «1821-2021, Ρέκβιεμ ή Αναγέννηση;» στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

otavoice

Δήμος Καλαμάτας: Έκθεση Ζωγραφικής εμπνευσμένη από την Ελληνική Επανάσταση

otavoice

Δήμος Μεγαλόπολης: Εκδήλωση Μνήμης αφιερωμένη στον Νικηταρά, 172 χρόνια από το θάνατό του

otavoice