OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Διαγωνισμός Ανοιχτής Καινοτομίας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

“Innovation for Society Awards 2024”- Καινοτόμες Λύσεις σε Σύγχρονες Προκλήσεις – Διαγωνισμός Ανοιχτής Καινοτομίας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
– Ενημέρωση από το One Stop Liaison Office του Μηχανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο Διαγωνισμός Ανοιχτής Καινοτομίας “Innovation for Society Awards 2024” που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το One Stop Liaison Office του Μηχανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΠΚΜ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους σχετικά με το νέο διαγωνισμό υπογραμμίζοντας ότι “οι αλλεπάλληλες και ταυτόχρονες κρίσεις (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή, κλιματική) καταδεικνύουν την αναγκαιότητα για αξιοποίηση της Έρευνας & Καινοτομίας (Ε&Κ) και τη διάθεσή τους στις υπηρεσίες της κοινωνίας”. Η δράση Ανοιχτής Καινοτομίας “Innovation for Society Awards” που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί ένα εγχείρημα ενδυνάμωσης του Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας, με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση των ανωτέρω προκλήσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Η επίσημη έναρξη του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου 2024, στo πλαίσιο του “11ου Technology Forum” και της έκθεσης “Beyond 2024”, όπου δέκα ηγέτιδες επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους της εγχώριας οικονομίας (Challenge-Owners) παρουσίασαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις “Ακρίτας”, “Alumil”, “Bios Agrosystems”, “Δίοπας”, “InfoTeam”, “Isomat”, “K&N Ευθυμιάδης”, “Olympia Electronics”, “Siemens” και “Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης- Ο.Λ.Θ.” κάλεσαν ερευνητές, εταιρίες start-ups, ιδιώτες και τεχνολογικές εταιρείες (Solution- Providers) να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις, διεκδικώντας το “Excellence Award” αξίας 20.000€ από τα χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 40.000€ και κατόπιν της τελικής αξιολόγησης της πρότασης.

Η διαδικασία υποβολής προτάσεων / λύσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 28 Μαΐου 2024, ενώ το Demo Day με τις τελικές αξιολογήσεις είναι προγραμματισμένο για τα τέλη του Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα και αφότου υποβάλουν τις καινοτόμες λύσεις τους, οι επιλεγμένες ομάδες θα παρακολουθήσουν ένα υβριδικό πρόγραμμα κατάρτισης δύο σταδίων – Bootcamp διάρκειας μίας εβδομάδας και ένα Validation Program διάρκειας δύο μηνών – όπου θα εξοικειωθούν με τις προκλήσεις, θα συνεργαστούν στενά με τους Challenge-Owners και θα εξοπλιστούν με νέες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να αναπτύξουν τις λύσεις τους!

Με το διαγωνισμό “Innovation for Society Awards 2024”, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσβλέπει στη δικτύωση και συνεργασία των επιχειρήσεων με το τοπικό ερευνητικό δυναμικό και τις νεοφυείς επιχειρήσεις του οικοσυστήματος. Μέσω του διαγωνισμού, δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για τη δυνητική ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της περιοχής, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην Περιφέρεια αλλά και θα προσφέρουν πρωτότυπες λύσεις σε μείζονα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλεί ανοιχτά όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να λάβουν περαιτέρω γνώση και να δηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό μέσω του ιστοτόπου www.ifsawards.eu

Αρωγοί στην προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι φορείς από όλο το περιφερειακό οικοσύστημα καινοτομίας.

Συνεχή ενημέρωση σε θέματα καινοτομίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν:

– στην ιστοσελίδα του One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:
https://www.ris3rcm.eu
– στην πλατφόρμα διερεύνησης τάσεων
https://horizonscanning.io
– και στα social media
https://www.facebook.com/RIS3RCMakedonia
και
https://twitter.com/RIS3RCMakedonia

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα:
– 2313319668 (Σταύρος Μαντζανάκης)
-2313319667 (Στέφανος Φωτιάδης, Ελίζα Σαββοπούλου, Γιώργος Παρτζιάνης)
– 2313319705 (Γουλάπτση Μαρία)
καθώς και στο e-mail: [email protected]

Σχετικά Άρθρα

Νίκος Χαρδαλιάς: «Καμία έκπτωση σε θέματα διαφάνειας»

otavoice

Θεσ/νίκη: Συνάντηση Αγγελούδη – Χρυσοχοΐδη για κυκλοφοριακό – ασφάλεια

otavoice

Δ. Εορδαίας: ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ παριστάνουν τους υπάλληλους του δήμου

otavoice

Δ.Τρικκαίων: Συνάντηση Ν.Σακκά με τον Υφ.Πολιτισμού Χ.Δήμα

otavoice

Το μέλλον της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες, σε συνέδριο του Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια

otavoice

Π.Ι.Ν: Ενίσχυση Δήμου Αργοστολίου για καταστολή πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών

otavoice