OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Βολές Αντιδημάρχου Δυτικής Αχαίας κατά του βουλευτή Κ. Τζαβάρα για το φράγμα Πηνειού

Απάντηση και μάλιστα ιδιαίτερα σκληρή δίνει ο Αντιδήμαρχος  Πολεοδομίας, Αστικού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Προγραμματισμού του δήμου Δυτικής Αχαίας Βασίλης Γκοτσόπουλος και παλιό αυτοδιοικητικό στέλεχος της περιοχής, στον βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα σχετικά με τις δηλώσεις του “ότι είναι ανεπίτρεπτη η επέκταση της διώρυγας του φράγματος του Πηνειού”.

Πάγιο αίτημα της Δυτικής Αχαίας είναι η σύνδεση της με το φράγμα του Πηνειού, ένα ζήτημα που επανήλθε τα τελευταία χρόνια επιτακτικά , λόγω αναγκών του αγριτικού κόσμου. Μάλιστα όπως λένε , μεγάλο τμήμα του νερού χύνεται άδικα στο Ιόνιο Πέλαγος, ενώ θα μπορούσε να δώσει ζωή κια ανάσα στον Αχαικό κάμπο.

Εμφανώς ενοχλημένος ο κ. Γκοτσόπουλος απάντησε με μια μακροσκελή δήλωση του στην οποία αναφέρει:

ΟΧΙ ΚΥΡΙΕ ΤΖΑΒΑΡΑ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟΣ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ!!!

Ανεπίτρεπτη δεν είναι η διεκδίκηση της άρδευσης του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα του Πηνειού αλλά οι δηλώσεις σας κύριε Τζαβάρα.

Ανεπίτρεπτες για έναν πολιτικό που θέλει να είναι αξιόπιστος, που πιστεύει στην ισονομία και την ισοπολιτεία, που είναι προοδευτικός και φιλελεύθερος, όπως δηλώνεται εσείς για τον εαυτό σας.

Ανεπίτρεπτες γιατί δείχνουν ότι δυστυχώς δεν έχετε διδαχθεί τίποτα από την δεκαετή περιπέτεια της χώρας με την πτώχευση και τα μνημόνια.

Με τις δηλώσεις σας αυτές επιδεικνύεται πολιτική νοοτροπία και συμπεριφορά όμοια με αυτές που έριξαν την χώρα στα βράχια, την οποία θα ζήλευαν ακόμα και ο Μαυρογιαλούρος με τον Καλοχαιρέτα και αυτό γιατί θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι δεν είστε εκλεγμένος να προασπίζεται τα συμφέροντα κάποιας μερίδας του Ελληνικού Λαού αλλά το συμφέρον του συνόλου του Ελληνικού λαού.

Σε μια σοβαρή και οργανωμένη χώρα η άρδευση ενός έφορου κάμπου 80.000 στρεμμάτων, όπως εν προκειμένω είναι ο κάμπος της Δυτικής Αχαΐας, θα ήταν εθνική προτεραιότητα στην οποία θα πρέπει να ήταν επιστρατευμένες όλες οι πολιτικές της δυνάμεις. Και αυτό γιατί μέσα σε ένα ελεύθερο και ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως αυτό στο οποίο δρουν και κινούνται σήμερα οι αγρότες μας, η μείωση του κόστους είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για κάθε οικονομική μονάδα.

Για την ιστορία στο σημείο αυτό θα πρέπει να σας υπενθυμίσω κ. Τζαβάρα ότι το φράγμα του Πηνειού σχεδιάστηκε από την Ελληνική Πολιτεία την δεκαετία του 1950 με σκοπό να αρδεύσει 300.000 στρέμματα στην Ηλεία και 100.000 στρέμματα στην Αχαΐα από την οποία προέρχεται το 60% των εισροών νερού στο φράγμα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1961 και ολοκληρώθηκε το 1968 και από τότε σταδιακά άρχισαν να εντάσσονται στο σύστημα άρδευσης οι προβλεπόμενες περιοχές.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 το σύνολο των εκτάσεων της Ηλείας αρδεύτηκαν πλήρως από το φράγμα σε αντίθεση με εκείνες στην Αχαΐα που μόλις το 10% των προβλεπόμενων έχουν αρδευτεί μέχρι και σήμερα. Η άρδευση όλων των ενταγμένων εκτάσεων στο αρδευτικό σύστημα του φράγματος από τότε μέχρι και σήμερα γίνεται συνεχώς και απρόσκοπτα.

Οι Ηλείοι για την γη που προσέφεραν προκειμένου να κατασκευαστεί το φράγμα έχουν διπλά αποζημιωθεί, τόσο με τα χρήματα των απαλλοτριώσεων, όσο και με την χρήση του νερού του για πάνω από 45 χρόνια. Από την χρήση αυτή έχουν πετύχει εξοικονόμηση ανά αγροτική εκμετάλλευση άνω των 70.000,00 € σε πάγιες επενδύσεις για την εξασφάλιση νερού από γεωτρήσεις και τα συνοδά έργα που απαιτούνται για τον σκοπό αυτό, όπως και το ποσό των 7.000,00 € για κάθε έτος από τις δαπάνες του ρεύματος που απαιτείται για την κίνηση των γεωτρήσεων.

Με τις δηλώσεις σας αυτές ζητάτε να γίνει μια δεύτερη επένδυση μαμούθ στην Ηλεία, την στιγμή που ο αρχικός σχεδιασμός δεν έχει ολοκληρωθεί, χαϊδεύοντας τα αυτιά των ψηφοφόρων σας, καλλιεργώντας τον διχασμό ανάμεσα στον αγροτικό κόσμο των δύο νομών, λέγοντας ψέματα ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η άρδευση της πεδιάδας της Βουπρασίας και της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Ηλείας και όλα αυτά για να “πουλήσετε” εξυπηρέτηση στους ψηφοφόρους σας λέγοντας τους ότι αγωνίζεστε για τα κακώς εννοούμενα συμφέροντα τους, προκειμένου να εξασφαλίσετε την επανεκλογή σας σε βάρος της εθνικής μας οικονομίας.

Με τις δηλώσεις σας αυτές προσφέρεται αρνητική υπηρεσία στην πατρίδα, δίνεται αρνητικά μαθήματα πολιτικής, διαπαιδαγωγώντας την κοινωνία στο να προασπίζεται τα συμφέροντα της με λάθος τρόπο. Ακολουθείται κατά γράμμα την συνταγή που οδήγησε την χώρα στα βράχια, δείχνοντας ότι δεν καταλάβατε τίποτα από όσα έγιναν γύρω μας όλα αυτά τα χρόνια.

Το φράγμα με έκταση 19,895 τετραγωνικά χιλιόμετρα και χωρητικότητα 366 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού έχει τις δυνατότητες και τις προδιαγραφές για να αρδευτούν και οι δύο περιοχές. Εξάλλου στα πενήντα και πλέον χρόνια λειτουργίας του η υπερχείλιση του ενεργοποιείται το αργότερο στα μέσα Φεβρουαρίου, με εξαίρεση τρεις χρονιές στις αρχές της δεκαετίας του 1990 που υπήρχε έντονο πρόβλημα λειψυδρίας.

Αυτή είναι η αλήθεια και η ουσία της υπόθεσης κ. Τζαβάρα, τα υπόλοιπα είναι πολιτικοί λεονταρισμοί ανησυχούντων για την πολιτική τους επιβίωση βουλευτών και πολιτευτών, οι οποίοι με την στάση τους αυτή προσφέρουν αρνητική υπηρεσία στην πατρίδα και την εθνική οικονομία.

Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω και μια προσωπική πικρή διαπίστωση, λυπάμαι πολύ που κάποτε υπήρξα ένθερμος υποστηρικτής σας και πολιτικός σας φίλος και αυτό γιατί με τις δηλώσεις σας αυτές μου θυμίσατε την ρήση του μεγάλου μας ποιητή Κώστα Βάρναλη:

” Aχ, πού είσαι, νιότη μου, πού έδειχνες, πως θα γινόμουν άλλος!!!”

Βασίλης Αρ. Γκοτσόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού

otavoice

Π.Δ.Ε: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

otavoice