Εντυπωσιακή η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Ρόδου και του Δημοτικού Συμβουλίου

Πλήθος κόσμου, από όλες τις κοινωνικές τάξεις και τους χώρους, συγκεντρώθηκε στο θέατρο “Μελίνα Μερκούρη” στην τάφρο της Μεσαιωνικής Πόλης για να παρακολουθήσει την τελετή ορκωμοσίας των μελών του νέου δημοτικού συμβουλίου και των νέων Κοινοτήτων της Ρόδου.

Η προσέλευση είναι εντυπωσιακή χωρίς προηγούμενο στο νησί γεγονός που αποτελεί και ένδειξη όχι μόνο της ανταπόκρισης που έχει η εκλογή Καμπουράκη στους πολίτες της Ρόδου αλλά και των αυξημένων προσδοκιών που έχουν αναπτύξει έναντι της νέας δημοτικής αρχής, που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Ο νέος δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, έδωσε ς, ένα πρώτο στίγμα της πολιτικής του δέσμευσης για συνολική αναβάθμιση του νησιού της Ρόδου και ανάκτηση του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα του, επιλέγοντας να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην τελετή ορκωμοσίας, με την συνδρομή καλλιτεχνών εγνωσμένου κύρους.

Όπως έγραψε η «δημοκρατική» στην τελετή ορκίστηκαν 252 δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι στο θέατρο “Μελίνα Μερκούρη” στην τάφρο της Μεσαιωνικής Πόλης, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλου.
Τελετάρχης της εκδήλωσης η γνωστή παρουσιάστρια και δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού «Οpen» κ. Λίνα Δρούγκα ενώ την όλη τελετή σκηνοθέτησε ο κ. Τάσος Μπιρσίμ, γνωστός στο ευρύ κοινό ως «ο σκηνοθέτης του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου».

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η ομιλία – χαιρετισμός του νέου δημάρχου, που έδωσε και το πρώτο δείγμα των προθέσεών του, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις προεκλογικές δεσμεύσεις που είχε λάβει ενώ εντυπωσίασε το βίντεο που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης και παρουσιάστηκε στο κοινό.

Στην ομιλία του ο νέος δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ζούμε, σε μια ιστορική συγκυρία, μεγάλων προκλήσεων. Μέσα σε ένα κόσμο, που αλλάζει, με ταχύτατους ρυθμούς. Με ανοιχτές ακόμη τις πληγές, της οικονομικής κρίσης, που ταλάνισε τη χώρα μας. Με βαθιά χαραγμένα στο κοινωνικό σώμα, τα μελανά σημάδια, από την ηθική χρεωκοπία, αρχών και αξιών. Για να υπερβούμε το χθες, για να πάμε μπροστά, είναι επιβεβλημένη, η αλλαγή νοοτροπίας.
Να κάνουμε, μια Νέα Αρχή. Να τραβήξουμε μια «κόκκινη γραμμή», από όσα μας καταδυνάστευσαν, & πλήγωσαν το νησί μας. Να ξαναζωντανέψουμε θεμελιώδεις αρχές και αξίες, για την πολιτική και τη δημοκρατία.

Για να γυρίσουμε σελίδα, και για να ξεκινήσουμε από το «Άλφα», όπως… Αποτελεσματικότητα, Αξιοκρατία, Αξιολόγηση, Ανάπτυξη, Ασφάλεια, Αναγέννηση, Αλήθεια.
Αυτή είναι η εντολή, που πήραμε από τις Ροδίτισσες, και από τους Ροδίτες. Στους οποίους απευθυνθήκαμε, με καθαρότητα και ειλικρίνεια, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά μας και τις θέσεις μας. Για το σήμερα, και για το αύριο, της Ρόδου μας.
Αυτή την εντολή, για μια νέα αρχή, που θα μας ξανακάνει περήφανους, οφείλουμε να τιμήσουμε στο ακέραιο και δεν μπορούμε για κανένα λόγο, και για καμιά αιτία, να διαψεύσουμε τις προσδοκίες, των συμπολιτών μας.

Έχω λοιπόν απόψε, την ύψιστη τιμή, σε μια στιγμή-ορόσημο για τη ζωή μου, να ορκίζομαι Δήμαρχος της Ρόδου, του τόπου μας, του νησιού στο οποίο χρωστάω, και χρωστάμε όλοι, ό,τι είμαστε.
Δίνω αυτόν τον όρκο, έχοντας τη δική σας αγάπη, κι εμπιστοσύνη. Γι’ αυτό, και ενώπιόν σας δεσμεύομαι, να τιμήσω στο ακέραιο την εντολή σας, με τη διαρκή προσπάθειά μου, για το καλό, και την προκοπή του τόπου μας. Να αποδειχτώ άξιος αυτής της αγάπης και της εμπιστοσύνης, στο πρόσωπό μου.
Δεσμεύομαι επίσης, να είμαι Δήμαρχος όλων των Ροδιτών. Χωρίς εξαιρέσεις, και χωρίς αποκλεισμούς.

Οι Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου 2019, ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Από σήμερα, κοιτάζουμε μπροστά, και μόνο μπροστά. Μια νέα αρχή για όλους. Μια νέα αρχή, που αντιλαμβάνεται τη άσκηση του Δημόσιου καθήκοντος, ως προσφορά στον τόπο μας, και τους ανθρώπους του. Κατάθεση δυνάμεων, και ψυχής, ως ανταπόδοση σε όσα αυτός ο ευλογημένος τόπος, μας έδωσε. Και συνεχίζει να μας δίνει. Θεμέλιο αυτής της νέας αρχής, είναι η υπεύθυνη ανταπόκρισή μας, σε βασικά αυτονόητα, που πρέπει να χαρακτηρίζουν, τη δημόσια ζωή στο νησί μας. Προκειμένου να καταφέρουμε, να κινηθούμε γρήγορα προς το μέλλον, με όραμα και κοινή λογική.

Αν και αυτονόητα, παρέμειναν ζητούμενα. Αποδεδειγμένα, αυτό δεν έδωσε καλά αποτελέσματα. Διότι όσο ξεχάστηκαν τα αυτονόητα, τόσο πολλαπλασιάστηκαν τα πολιτικά «αυτοάνοσα». Γεμίσαμε παθογένειες, που πρέπει να γιατρέψουμε, για να πάμε μπροστά ως κοινωνία. Η θέση μας λοιπόν είναι σαφής και κρυστάλλινη. Η νέα αρχή για το νησί μας, δεν μπορεί παρά να στηριχτεί, στη βάση πέντε αυτονόητων χαρακτηριστικών, που θα πρέπει όλοι να επιδείξουμε:
για το καλό όλων μας σήμερα, αλλά και για το καλό, των γενιών που έρχονται, μετά από μας.
Πρώτον: Ψάχνουμε για το καλό.

Για το θετικό. Ψάχνουμε για λύσεις.
Τα ψέματα, κάποτε τελειώνουν. Όπως και ο παραλογισμός, να σπαταλιέται όλη η ενέργεια, στο πως θα βρεθούν δικαιολογίες, αντί να βρεθούν οι λύσεις, για προβλήματα που χρονίζουν, και σωρεύονται.
Προτεραιότητα, πρέπει να είναι οι λύσεις. Η διαρκής στόχευση, στην ανάπτυξη του τόπου, στη βελτίωση της καθημερινότητας, στην ενίσχυση της οικονομικής, και κοινωνικής συνοχής, των δημοτών μας. Με ρεαλιστικό σχέδιο, με ορθή ιεράρχηση, με πλατιά συναίνεση.
Δεύτερον: Συνεργασία. Τίποτα μεγάλο, δεν μπορεί να είναι έργο, ενός.

Πάντα χρειάζεται να ενωθούν, πολλά μυαλά, και πολλά χέρια, για να ανοίξουμε δρόμους, που θα μας πηγαίνουν στο αύριο.
Γι’ αυτό, πρωτίστως οφείλουμε, να αντιμετωπίζουμε το Δημοτικό Συμβούλιο, ως κορυφαίο όργανο Δημοκρατικής λειτουργίας, ως όχημα, για να πάμε τη Ρόδο μπροστά. Με πνεύμα Ενότητας, Συλλογικότητας, και Υπευθυνότητας.

Όλοι μας, είμαστε επιλογή, του εκλογικού σώματος. Και όλοι πρέπει να τιμήσουμε, την εντολή των συμπολιτών μας.
Οι θεσμικά διακριτοί ρόλοι μειοψηφιών και πλειοψηφίας, δεν είναι εμπόδιο για Συνεργασία, Συμπόρευση και Συναντίληψη, για τα προβλήματα του τόπου. Αναγνωρίζοντας πάντα ως θεμιτή, την έκφραση της διαφορετικής άποψης, και της καλόπιστης κριτικής. Της παραγωγικής κριτικής. Με προτάσεις συγκεκριμένες.
Αλλά η συνεργασία, δεν αφορά μόνον στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο ίδιος σεβασμός επιβάλλεται, στη λειτουργία, όλων των συλλογικών οργάνων, και των υπηρεσιών του Δήμου. Για να λειτουργούμε υπεύθυνα, χωρίς διακρίσεις.

Με ήθος, διαφάνεια, επιμονή και αποφασιστικότητα. Η συνεργασία αφορά επίσης την Περιφέρεια, τους συλλογικούς φορείς, τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Κάθε δημότη, ξεχωριστά.
Συνεργασία παντού, και με όλους, λοιπόν. Με μία και μόνη προϋπόθεση: Να προχωράμε μαζί προς το αύριο. Και όχι να μένουμε αδρανείς, και όμηροι του χθες.
Τρίτον: Ανοιχτός Δήμος.

 

 
Σχολιάστε