Τι είπε ο Ζελένσκι στην ΕΡΤ, για τάγμα Αζόφ και Τουρκία

Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε για πρώτη φορά σε ελληνικό ΜΜΕ

Την πρώτη συνέντευξή του σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης παραχώρησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ξεκινώντας την συνέντευξη ο Ζελένσκι στον απεσταλμένο της ΕΡΤ Γιάννη Σουλιώτη, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία, λέγοντας πως δεν έχει υπάρξει καμιά συμφωνία μέχρι στιγμής.

Σχετικά με το Αzovstal υποστήριξε πως άμαχοι απομακρύνονται μόνο όταν το επιτρέπει η Ρωσία, η οποία ωστόσο δεν αφήνει να βγουν στρατιώτες τραυματίες.

Σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών από την Μόσχα, υποστήριξε πως πλέον τα περιμένει όλα και πως έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς την Ρωσία. Όπως είπε, από το 2014 δεσμεύονταν για την τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ, ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ.

«Όπως χρησιμοποίησαν απαγορευμένα όπλα όπως οι βόμβες φωσφόρου, μπορούν να χρησιμοποιήσουν και άλλα όπλα» είπε.

Ο Ζελένσκι ανέφερε πως μέχρι στιγμής οι ζημιές στο περίπου ανέρχονται στα 60 δισ. δολάρια, με τον ιδιωτικό τομέα της χώρας να αναφέρει ένα τρισ., χωρίς ωστόσο αυτό να μπορεί να επιβεβαιωθεί.

 «Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσει η Ουκρανία», είπε ο Ουκρανός ηγέτης . «Ο πόλεμος ακόμα δεν έχει τελειώσει, δεν έχουμε επιστρέψει στις περιοχές μας, δυστυχώς ακόμα η Ρωσία παραμένει στη γη μας, συνεχίζει να ασκεί πίεση. Τίποτα δεν έχει τελειώσει», επεσήμανε.

Για τους στρατιώτες Αζόφ στην ελληνική Βουλή

Σχετικά με το στρατιώτη του Αζόφ που μίλήσε στο ελληνικό κοινοβούλιο, είπε πως ήταν εθελοντές που πολεμούν για την Ουκρανία και που εντάχθηκαν στον στρατό της και πλέον αποτελούν μέρος του.

Επίσης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι το Τάγμα Αζόφ σήμερα «είναι μέρος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας», ενώ σημείωσε ότι τη Μαριούπολη δεν την προστατεύει μόνο το Τάγμα Αζόφ. Ειδικότερα, κληθείς να να δώσει απάντηση για το βίντεο που προβλήθηκε στην ελληνική Βουλή, εξήγησε τη θέση του για το Τάγμα Αζόφ: «Από την αρχή του πολέμου υπήρχαν πάρα πολλές πληροφορίες από την πλευρά της Ρωσίας σχετικά με ομάδες εθελοντών και εθελοντικά ουκρανικά τάγματα. Αυτό ήταν το 2014, όταν οι εθελοντές από διάφορες γωνίες του κράτους μας ενώθηκαν για να προστατέψουν την Ουκρανία. Τότε δεν είχαμε τόσο δυνατό στρατό όπως έχουμε σήμερα. Πράγματι ήταν εθελοντές, πολεμούσαν απλοί άνθρωποι και οι ένοπλες δυνάμεις. Και πράγματι ποίκιλαν οι αντιδράσεις σχετικά με τις δηλώσεις των εν λόγω εθελοντικών ταγμάτων. Διότι πολλές από αυτές τις δηλώσεις ήταν αρκετά ριζοσπαστικές όσον αφορά τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ήταν εθελοντές. Ήταν η προσωπική τους άποψη και τα προσωπικά τους βήματα».

Και συμπήρωσε ότι «Υπάρχουν και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, και θέλω να καταλάβουμε όλοι τη διαφορά. Υπάρχει και το Τάγμα Αζόφ, το οποίο δεν αποτελείται από εθελοντές, αλλά είναι μέρος της Εθνικής Φρουράς του κράτους μας. Σήμερα είναι μέρος των ενόπλων δυνάμεων και όλοι τους είναι επίσημος στρατός του κράτους μας. Κάποιοι από αυτούς που υπήρξαν εθελοντές στην αρχή του πολέμου στράφηκαν προς την πολιτική και έμειναν εκεί. Εκείνοι που πήραν την απόφαση να συνεχίσουν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, έγιναν στρατιωτικοί και αποτελούν μέρος των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Τη Μαριούπολη την προστατεύουν οι επαγγελματίες στρατιώτες, την προστατεύει όχι μόνο το Τάγμα Αζόφ. Εκεί είναι και εθνική φρουρά, φύλακες συνόρων, καταδρομείς, εκεί είναι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Και με όλο το σεβασμό για οποιουσδήποτε εθελοντές, οι οποίοι έκαναν πάρα πολλά από την αρχή του πολέμου, πρέπει να κατανοήσουμε ότι κανένας δεν μπορεί να πολεμήσει έτσι, όπως το κάνουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Όπως και να ήταν οι εθελοντές – τους είμαστε ευγνώμονες, αλλά με τόσο θάρρος να προστατεύει το Αζοφστάλ και τη Μαριούπολη μπορούν μόνο οι επαγγελματίες στρατιώτες».

Η Τουρκία έχει διπλά στάνταρ

Σχετικά με την Τουρκία, ανέφερε πως έχει «διπλά στάνταρ» καθώς από τη μία στηρίζει την Ουκρανία, και από την άλλη δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, σχεδιάζοντας πακέτα για Ρώσους τουρίστες. Και αυτό όπως είπε, σαν πρόεδρος της Ουκρανίας δε μπορεί να το παραβλέψει.

«Πιστεύουμε ότι βγάζουν χρήματα, χύνοντας αίμα, και αυτά τα χρήματα ξοδεύουν. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία. Αφενός η Τουρκία λειτουργεί ως μεσολαβητής και στηρίζει την Ουκρανία με σημαντικά βήματα και αφετέρου βλέπουμε, για παράδειγμα, να ετοιμάζει, παράλληλα, αρκετές τουριστικές διαδρομές. Ειδικά για τον ρωσικό τουρισμό. Το βλέπουμε και αυτό. Και εγώ ως Πρόεδρος, αν θέλουμε να έχουμε φιλικές σχέσεις, πρέπει να τα λέω αυτά, ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται έτσι. Δεν μπορείς να το αντιμετωπίζεις έτσι, είναι διπλά στάνταρντ. Δεν είναι δίκαιο αυτό. Γι’ αυτό εφιστώ την προσοχή της Τουρκίας σε τέτοια ενδεχόμενα, πιστεύω ότι δεν μπορεί να είναι έτσι, γιατί πρέπει να γίνει επιλογή – είστε υπέρ της αλήθειας ή όχι».
Σχολιάστε