OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Σε εξέλιξη οι απεργιακές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω του εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Απεργειακή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθάνς από τη ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά πραγματοποιεί στο Σύνταγμα και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

Ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, δήλωσε: «Φέτος συμπληρώνονται 136 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, όταν ζητούσαν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Σήμερα όλη η κοινωνία βιώνει ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας. Το αίτημα της σημερινής συγκέντρωσης είναι ενιαίο για όλες τις οικογένειες, για όλα τα σπίτια. Θέλουμε αυξήσεις στους μισθούς τώρα, μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, μειώσεις στα καύσιμα, μειώσεις στο ΦΠΑ τρόφιμα για να μπορέσουν να ζουν οι ελληνικές οικογένειες. Σήμερα τους στερούν δικαιώματα που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι πριν από 136 χρόνια αγώνων και θυσιών, όπως το οκτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμά μας στην απεργία. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο 12 χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν έχουν δει καμία αύξηση στους μισθούς τους αλλά εξαιρούνται ακόμα και από τα ελάχιστα που δίνονται, όπως η εισφορά αλληλεγγύης και ο κατώτερος μισθός. Ένας εκπαιδευτικός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που προσλαμβάνεται σήμερα αμείβεται με 680 ευρώ. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει μέτρα και η σημερινή συγκέντρωση είναι μέρος των αγώνων που θα συνεχίσουμε να έχουμε στο μέλλον για τα δικαιώματά μας».

Δυναμικό «παρών» στην συγκέντρωση έδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων και ο πρόεδρός της, Μιχάλης Γιαννακός υπογράμμισε: «Σήμερα έχουμε σε αναστολή εργασίας 7.500 συναδέλφους οι οποίοι είναι οκτώ μήνες χωρίς μισθό, ένα μέτρο χωρίς κανένα υγειονομικό όφελος. Παρότι έχουμε τους περισσότερους νεκρούς ανά χιλίους κατοίκους και συνεχίζουν να πεθαίνουν ασθενείς ,παραμένουν εκτός ΕΣΥ οι συνάδελφοι τους οποίους κάποτε χειροκροτούσαν. Δουλεύουμε με 10.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρσι και 7.500 άνθρωποι είναι σε αναστολή. Με τους μισθούς που λαμβάνουμε και την ακρίβεια που τσακίζει, δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε το σούπερ μάρκετ ούτε τη ΔΕΗ. Οι υγειονομικοί που καταχειροκροτούνταν, λαμβάνουν μισθό 740 ευρώ το μήνα. Ένας συνάδελφος τραυματιοφορέας με τέσσερα παιδιά που θα προσληφθεί τώρα, λαμβάνει 740 ευρώ με το επίδομα παιδιών και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Πώς μπορεί να ζήσει την οικογένειά του;»

 «Η μοναδικά σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι ο δρόμος της ταξικής πάλης. Αυτή κινεί τον τροχό της Ιστορίας μπροστά ως την πλήρη απελευθέρωση της εργατικής τάξης με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Καλό μήνα, καλή Πρωτομαγιά» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Από τις 10:30 συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εργαζόμενοι και εργαζόμενες, άνεργοι, νέοι και νέες, αλλά και συνταξιούχοι, ενώ μετά την κατάθεση στεφάνων και τα μηνύματα για την Εργατική Πρωτομαγιά, αναμένεται να ξεκινήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Σε μήνυμά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Χάρης Κυπριανίδης αναφέρει μεταξύ άλλων «136 χρόνια μετά την εξέγερση στο Σικάγο, είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών των ανθρώπων χάρη στους όποιους κατακτήσαμε τα όποια εργασιακά δικαιώματα». «Ο αγώνας δε σταματά ποτέ» κατέληξε

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε πως «βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε αγώνες και αγωνιστές», αναφερόμενος και στα δύο τελευταία χρόνια και τις δυσκολίες που προκάλεσε ο κορωνοϊός στον κόσμο της εργασίας, αλλά και στη νέα κρίση ακρίβειας που ζούμε και αναμένεται να συνεχιστεί, τονίζοντας πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμεους.

 Πάτρα: Μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων ετών

Μεγάλη πορεία πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο κέντρο της Πάτρας, με “μπροστάρη” το Εργατικό Κέντρο. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση είναι αρκετά μεγάλη και πραγματοποιείται μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο, όπου το κάλεσμα είχε δοθεί για τις 10:00 το πρωί της Κυριακής. Ένα μικρό απρόοπτο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των ομιλιών στο Εργατικό Κέντρο, με την κ. Γιώτα Παναγοπούλου να αισθάνεται αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της ομιλίας της.

Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Λάρισα

Με μηνύματα κατά της φτωχoποίησης της κοινωνίας αλλά και κατά του πολέμου, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής στη Λάρισα δύο συγκεντρώσεις με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ο μεγάλος όγκος των συγκεντρωμένων ήταν και πάλι στην Κεντρική πλατεία, στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου, με τον πρόεδρο Γιάννη Σκόκα να τονίζει μεταξύ άλλων πως «το διαχρονικό μήνυμα την Πρωτομαγιάς ήταν και είναι να δυναμώσει ο οργανωμένος, συλλογικός αγώνας, να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων για τα δικά τους δίκαια, για να διεκδικήσουν την ζωή που τους αξίζει . Το μήνυμα αυτής της τόσο σημαδιακής ημέρας είναι πως οι εργαζόμενοι διαθέτουν αστείρευτή δύναμη, ακαταμάχητη. Ότι τελικά μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Πηγή πληρ-φωτο typosthes.gr /  thebest.gr / onlarissa.gr

Σχετικά Άρθρα

Κακοκαιρία: Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Πήλιο, ποιες περιοχές κινδυνεύουν – Live η πορεία των φαινομένων

otavoice

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice