Εγκαινιάστηκε ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη

Παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Σερβίας, καθώς και των πρωθυπουργών Βουλγαρίας και των Σκοπίων.
Εγκαινιάστηκε σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού και σημαντικών ξένων ηγετών, ο νέος τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται το 2023 και με στόχο να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.
Η παρουσία εκπροσώπων σε επίπεδο κορυφής τριών βαλκανικών βαλκανικών χωρών καταδεικνύει τη στρατηγική σημασία του έργου για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καθώς επίσης τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας και των Σκοπίων, Κίριλ Πέτκοφ και Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

Ο πλωτός Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης:

-θα αποτελέσει νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα-Βαλκάνια-Νοτιοανατολική Ευρώπη
-θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία
-θα προσφέρει διαφοροποίηση πηγών & οδών εφοδιασμού σε φυσικό αέριο.
-θα ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία.
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η εγκατάσταση και 2η πλατφόρμας LNG στη Ρεβυθούσα, αυξάνοντας τη συνεισφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Στην κατασκευάστρια εταιρία Gastrade συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η Gaslog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε, η Boulfartrabsgaz EAD και ο ΔΕΣΦΑ Α.Ε. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει στη Βουλή ότι θα κατασκευαστεί και δεύτερος πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, με την ίδια δυναμικότητα, στο Θρακικό Πέλαγος.

 Λίγα λόγια για το έργο
Η εκκίνηση των εργασιών κατασκευής του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2023 και η χώρα θα μπορεί να καλύψει μόνο από αυτόν τον σταθμό περίπου το 80% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.

Η υπεράκτια πλωτή μονάδα έχει μήκος περίπου 300 μέτρα, θα βρίσκεται σε απόσταση 17,6 χλμ. από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα συνδεθεί με τον τερματικό σταθμό με αγωγό μήκους 28 χλμ. Η πλωτή αυτή μονάδα θα παραλαμβάνει από δεξαμενόπλοια το υγροποιημένο φυσικό αέριο και θα το αποθηκεύει στις δεξαμενές του. Όταν αεριοποιείται, θα εισάγεται στον αγωγό και θα μπαίνει στο σύστημα τροφοδοσίας. Η συνολική χωρητικότητα θα φτάνει τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα, με τις συνολικές ανάγκες της Ελλάδας να είναι 7 δισ. κυβικά μέτρα.

 Μητσοτάκης: Μία νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τη Ν/Α Ευρώπη

«Το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης είναι μία νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, για τα Βαλκάνια για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και ένας φάρος ο οποίος εκπέμπει ένα διπλό σήμα: Πρώτον ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο, αλλά και με τα υπόλοιπα έργα τα οποία υλοποιούνται στη χώρα μας, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το Φυσικό Αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα, όμως, ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουμε ένα κομβικό νέο ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην τελετή για την επίσημη έναρξη της υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

«Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σε σχέση με το Φυσικό Αέριο καθιστούν πλέον τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία αλλά θα έλεγα και κατεπείγουσα. Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτές έχει ήδη φροντίσει για τη δικιά της εθνική ενεργειακή επάρκεια Και βέβαια είναι πρόθυμη να συνδράμει και γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία», σημείωσε.
Σχολιάστε