Διεθνής Αμνηστία: Υπάρχουν αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Η Διεθνής Αμνηστία, σε νέα έκθεσή της, ανακοίνωσε ότι έχει αποδείξεις για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Κιέβου κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία.

Ανακριτές της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγράφουν φερόμενα εγκλήματα πολέμου σε οκτώ πόλεις γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Τα ονόματα ορισμένων τόπων μπορεί να είναι ήδη γνωστά, συμπεριλαμβανομένων των Μπούκα και Μποροντιάνγκα, όπου οι ουκρανικές αρχές και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης συγκλονίστηκαν τον κόσμο με τις εικόνες δεμένων και σφαγμένων αμάχων και μαζικών τάφων.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας κάνει λόγο για πρωτοφανή εγκλήματα πολέμου στη Μπούκα.

Αυτό που έχει κάνει η Αμνηστία είναι να παίρνει συνεντεύξεις από επιζώντες και να συλλέγει στοιχεία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

“Με άλλα λόγια, γνωρίζουμε ότι τα εγκλήματα που διεπράχθησαν εναντίον ανθρώπων που ζουν εδώ γύρω, δεν είναι απλώς ανεπίσημα”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της έρευνας. “Γνωρίζουμε ότι αποτελούν μέρος ενός προτύπου το οποίο έχει χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά της Ρωσίας για τις εχθροπραξίες από την αρχή”.

Αναλωμένα πυρομαχικά που ταιριάζουν με ρωσικές στρατιωτικές μονάδες
Στο πλαίσιο της εγκληματολογίας, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρει ότι έχει ταιριάξει συγκεκριμένα αναλωμένα πυρομαχικά με συγκεκριμένες επίλεκτες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες, οι οποίες κατηγορούνται για τις αηριότητες.

Η Αμνηστία αναφέρει ότι έχει καταγράψει παράνομες αεροπορικές επιδρομές στην Μποροντιάνκα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 40 ανθρώπων.

Οι επιθέσεις ήταν δυσανάλογες και αδιάκριτες, κατέστρεψαν μια ολόκληρη γειτονιά και άφησαν χιλιάδες ανθρώπους άστεγους, κατέληξε η έκθεση.

Στην Μπούκα και σε αρκετές άλλες πόλεις και χωριά που βρίσκονται βορειοδυτικά του Κιέβου, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε 22 περιπτώσεις δολοφονιών από ρωσικές δυνάμεις, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν εμφανείς εκτελέσεις.
Σχολιάστε