Αναμονή εξελίξεων για την ληστρική ρήτρα- Θα έχει αναδρομική ισχύ η παρέμβαση;

Σε κορυφαίο ζήτημα έχει αναχθεί το θέμα με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος εξαιτίας της περιβόητης ρήτρας αναπροσαρμογής και της σύνδεσης του υπολογισμού της τιμής της ενέργειας με το χρηματιστήριο τιμών. Έτσι οι καταναλωτές έλαβαν λογαριασμούς μέχρι και 700% αυξημένους και βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα εφιάλτη. Η κυβέρνηση επί δυο μήνες αρνείται να δει το πρόβλημα και στελέχη της προκάλεσαν με τις δηλώσεις τους φτάνοντας στο σημείο να κατηγορήσουν τους Έλληνες πολίτες ως τζαμπατζήδες.

Η ΡΑΕ σε ανακοίνωση της άφησε αιχμές τόσο για την επιβολή της ρήτρας, για αδιαφάνεια και για τον τρόπου υπολογισμού, όσο και για αθέμιτες και παραπλανητικές πολιτικές των παρόχων ενέργειας απέναντι στους καταναλωτές.

Μετά τον καταιγισμό των αντιδράσεων, η κυβερνητική πλευρά φαίνεται να αναδιπλώνεται και προσπαθεί να το μαζέψει, έχοντας προαναγγείλει παρέμβαση. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στην πρωινή εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Φαίνεται λοιπόν πως πάμε σε αναμόρφωση της ρήτρας αναπροσαρμογής και την επιστροφή σε τιμολογιακή πολιτική προ κρίσης, ίσως με την επιβολή πλαφόν, ενώ έχει μείνει ανοιχτό το θέμα της αναδρομικής ισχύος για τις χρεώσεις που έχουν ήδη πιστωθεί στους καταναλωτές. Αν τελικά δοθεί λύση δεν μπορεί να υποχρεωθούν εκατομμύρια καταναλωτές να πληρώσουν τους λογαριασμούς που ήδη έχουν λάβει. Θα διαγραφούν στον επόμενο λογαριασμό; Θα γίνει συμψηφισμός με επόμενες χρεώσεις; Θα επιστραφούν τα χρήματα με κάποιο άλλο τρόπο, για παράδειγμα μέσω επιστροφής ή μείωσης φόρου;

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να ρίξει την κιλοβατώρα από τα επίπεδα των 0,33 ευρώ- 0,35 ευρώ (χωρίς την επιδότηση) και τα 0,21-0,27 ευρώ (με την επιδότηση) στα περίπου 0,15 -016 ευρώ. Όσο δηλαδή ήταν οι τιμές στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 με το πρώτο εξάμηνο του 2021, πριν από την ενεργειακή κρίση. Στο σχέδιο αναφέρεται ότι θα υπάρξει και ειδική ρύθμιση για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι πελάτες τους έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη με ένδικα μέτρα ( όπως έχουν προσφύγει και οργανώσεις καταναλωτών) και συμβουλεύουν να μην πληρωθούν οι λογαριασμοί μέχρις ότου ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις. Μάλιστα αν είναι ένας ο λογαριασμός δεν κινδυνεύουν με διακοπή.

Ήδη υπάρχει σχετική παρέμβαση, για τον κίνδυνο διακοπών, από την αξιωματική αντιπολίτευση με τροπολογία στην Βουλή.

 
Σχολιάστε