Τουρκική εισβολή στο Βόρειο Ιράκ- Επίθεση κατά των Κούρδων μαχητών του PKK

Η Τουρκία εξαπέλυσε νέα χερσαία και εναέρια διασυνοριακή επίθεση εναντίον Κούρδων μαχητών – μέσα στο βόρειο Ιράκ – με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 19 «ύποπτοι» Κούρδοι αντάρτες και να τραυματιστούν τουλάχιστον τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Τουρκικά αεροσκάφη και πυροβολικό έπληξαν στόχους του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), ενώ Τούρκοι καταδρομείς, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα και drones, μπήκαν στην περιοχή πεζοί ή μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο ιστοσελίδα του υπουργείου.

19 Koύρδοι νεκροί – 4 Τούρκοι τραυματίες

Ο Ακάρ είπε ότι τα αεροσκάφη έπληξαν επιτυχώς καταφύγια, αποθήκες, σπηλιές, σήραγγες, αποθήκες πυρομαχικών και κεντρικά γραφεία που ανήκουν στο PKK. Η συγκεκριμένη οργάνωση διατηρεί βάσεις στο βόρειο Ιράκ και κατηγορείται μόνιμα από την Άγυρα για επιθέσεις στην Τουρκία.

Τουλάχιστον 19 μαχητές σκοτώθηκαν ενώ τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την κουρδική πλευρά για την τουρκική εισβολή.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των στρατευμάτων και των αεροσκαφών που συμμετείχαν.

«Οι ηρωικοί κομάντο μας – υποστηριζόμενοι από επιθετικά ελικόπτερα, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα – έφτασαν από ξηράς και αέρος και κατέλαβαν τους καθορισμένους στόχους», είπε ο Ακάρ. «Πολλοί τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν».

«Σε αυτό το σημείο έχουμε φτάσει, όλοι οι προγραμματισμένοι στόχοι έχουν επιτευχθεί», είπε.

 «Ετοίμαζαν επίθεση μεγάλης κλίμακας»

Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι η νέα επίθεση ξεκίνησε αφού διαπιστώθηκε ότι οι μαχητές ανασυντάσσονταν και προετοιμάζονταν για μια «επίθεση μεγάλης κλίμακας».

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε συντονισμό με τους «φίλους και συμμάχους» της Τουρκίας, πρόσθεσε το υπουργείο, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μασούρ Μπαρζανί, πρωθυπουργό της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ, η οποία ελέγχει τις περιοχές που δέχθηκαν επίθεση.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η εισβολή στόχευε «τρομοκράτες» και ότι επιδεικνύεται «μέγιστη ευαισθησία» για την αποφυγή ζημιών σε πολίτες και πολιτιστικές και θρησκευτικές δομές.

Η ευρείας κλίμακας τουρκική επίθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πολυετούς εκστρατείας στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον αντίστοιχα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Το PKK πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

 
Σχολιάστε