Σκληρή κριτική Μενέντεζ σε Μπλίνκεν: «Έπρεπε να καταδικάσουμε την καταδίκη» Καβαλά

Ο Μπομπ Μενέντεζ, πανίσχυρος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γνωστός για τις μάχες του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών άσκησε δημόσια σκληρή κριτική στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέγοντας ότι ουσιαστικά δεν καταδίκασε την απαράδεκτη απόφαση τουρκικού δικαστηρίου για ισόβια φυλάκιση του Οσμάν Καβαλά.

Αναφερόμενος στην καταδίκη του φιλάνθρωπου και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Καβαλά, η οποία αποκτά διαστάσεις απόλυτου συμβολισμού για την καταστολή των αντιφρονούντων στην Τουρκία από το καθεστώς Ερντογάν, ο Μενέντεζ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν λέγοντας ότι απέχει από το απαιτούμενο.

«Αυτός είναι ο λόγος που αυταρχικά άτομα όπως ο (Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν – τη γλυτώνουν και συνεχίζουν να κάνουν αυτό που κάνουν», είπε ο Μενέντεζ κατά τη διάρκεια ακρόασης για τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε το Reuters.

«Έπρεπε να καταδικάσουμε την καταδίκη [Καβαλά]», είπε ο κορυφαίος Δημοκρατικός γερουσιαστής, που δεν δίστασε να ασκήσει κρητική στο δικό του πολιτικό χώρο.

Η καταδίκη, η οποία έκρινε τον Καβαλά ένοχο για απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης μέσω της χρηματοδότησης των διαδηλώσεων στο Πάρκο Γκεζί το 2013, δεν συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου, ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, σε γραπτή δήλωση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθιά προβληματισμένες και απογοητευμένες από την απόφαση του δικαστηρίου να καταδικάσει τον Οσμάν Καβάλα», είπε ο Πράις, επαναλαμβάνοντας την έκκληση της Ουάσιγκτον προς την Τουρκία να τον απελευθερώσει «σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), καθώς και να απελευθερώσει όλους όσοι παραμένουν αυθαίρετα φυλακισμένοι».

Καταδικάζοντας τον Καβαλά σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή, το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε επίσης άλλους επτά κατηγορούμενους σε 18 χρόνια φυλάκιση τον καθένα, για βοήθεια σε απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Το δικαστήριο, ωστόσο, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να καταδικαστεί ο Καβαλα και για μια ακόμη εναντίον του κατηγορία, αυτήν της κατασκοπείας.

Ο φιλάνθρωπος και επιχειρηματίας έχει περάσει τεσσεράμισι χρόνια πίσω από τα κάγκελα χωρίς να έχει καταδικαστεί.

Το 2019, το Ευρωπαϊκό ΔΑΔ διέταξε την άμεση απελευθέρωσή του επικαλούμενη έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και παραβίαση των δικαιωμάτων του στην ελευθερία.

Τον Φεβρουάριο, το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) ξεκίνησε διαδικασίες επί παραβάσει στο πλαίσιο πειθαρχικής διαδικασίας για την συνεχιζόμενη παράνομη φυλάκιση του Καβαλά, πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποβληθεί από τον οργανισμό.

 
Σχολιάστε