LIVE το κρίσιμο debate Μακρόν – Λεπέν

Ολοκληρώθηκε η τηλεμαχία πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ανάμεσα στο νυν πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν και την επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός», Μαρίν Λεπέν. Το κλίμα είχε έντονα στοιχεία αντιπαράθεσης χωρίς όμως να ξεπερνώνται τα όρια ευπρέπειας και σεβασμού του πολιτικού αντιπάλου.

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγορώντας την Λεπέν για στενές σχέσεις με τον Πούτιν, αναφέροντας:

«Μιλάτε στον τραπεζίτη σας όταν μιλάτε για τη Ρωσία, αυτό είναι το πρόβλημα, κυρία Λεπέν (…). Τα συμφέροντά σας συνδέονται με τα συμφέροντα της ρωσικής ισχύος», επιτέθηκε, αναφερόμενος στο δάνειο ύψους 9,6 εκατ. ευρώ, που πήρε η Λεπέν το 2014 από μια ρωσική τράπεζα και το οποίο εξακολουθεί να αποπληρώνει.

Η Λεπέν αμυνόμενη απάντησε πως δεν έχει δεσμούς και σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ προσπαθώντας να αποβάλει την κατηγορία δεν δίστασε να επικροτήσει τη στάση Μακρόν απέναντι στην ρωσική εισβολή στη Ουκρανία.

LIVE το κρίσιμο debate Μακρόν – Λεπέν

Αρχικά, οι δύο υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν τι θα πράξουν ως πρόεδροι της Γαλλίας.

Λε Πεν: Θα είμαι η πρόεδρος της καθημερινότητάς των Γάλλων, θα είμαι πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα είμαι πρόεδρος για όλους, πρόεδρος για την ομόνοια που θα έχει αποκατασταθεί μεταξύ των Γάλλων, της κοινωνικής ειρήνης» είπε μεταξύ άλλων. «Συναντιέμαι με τον κόσμο της Γαλλίας εδώ και χρόνια, τα τελευταία χρόνια ωστόσο τον βλέπω ανήσυχο για το μέλλον, υπάρχει μια γενική ανασφάλεια. Αν οι άνθρωποι της Γαλλίας μου κάνουν την τιμή και με εμπιστευτούν την Κυριακή, θα γίνω η πρόεδρος που θα προεδρεύσει σε μια εποχή αναγέννησης, θα επαναφέρω τις ελευθερίες μας, την ασφάλεια, τη γνώση, την υγεία για όλα τα μέλη του γαλλικού πληθυσμού. Θα είμαι η πρόεδρος της δικαιοσύνης. Θα είμαι πρόεδρος της εθνικής αδελφότητας», είπε η Μαρίν Λεπέν. Η ακροδεξιά υποψήφια τόνισε ότι θα ήταν η πρόεδρος που θα φρόντιζε τις καθημερινές ανησυχίες, όπως η αγοραστική δύναμη και τα σχολεία.

Μακρόν: «Η Μαρίν Λε Πεν μάς θύμισε τις δύσκολες μέρες που περάσαμε, με κρίσεις σε πολλά επίπεδα, με μια πανδημία και έναν πόλεμο ξανά στην Ευρώπη. Πρόκειται για καιρό φόβου και ανησυχίας, είπε ο Μακρόν, και τόνισε ότι όσο είναι πρόεδρος έχει προσπαθήσει να κάνει σωστές επιλογές. Πιστεύω ότι μπορούμε, και πράγματι μπορούμε, να κάνουμε τη χώρα πιο δυνατή και ανεξάρτηση μέσω της οικονομίας και της κουλτούρας μας και να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή όλων των πολιτών. Η Γαλλία θα γίνει δυνατότερη αν αντιμετωπίσει τα προβλήματα της περιβαλλοντικής κρίσης, και ότι είναι σημαντική η ενδυνάμωση της Ευρώπης».

Αγοραστική δύναμη

Λεπέν: Οι Γάλλοι έχασαν αγοραστική δύναμη τα τελευταία 5 χρόνια. Κάνατε κάποιες επιλογές, το φόρο καυσίμων. Θέλω η αγοραστική δύναμη να είναι θέμα προτεραιότητας τα επόμενα 5 χρόνια, μέσω μείωσης φόρων, όπως στην ενέργεια (καύσιμα αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο). Αυτά τα 12 εκατ. θα τα επιστρέψω στους Γάλλους. Αλλά θα τους δώσω και αγοραστική δύναμη και θέλω να στηρίξω την αξία της εργασίας. Θα επιστρέψω 150-200 ευρώ το μήνα σε κάθε οικογένεια. H Λεπέν λέει πως θέλει να είναι η «εκπρόσωπος» του λαού της Γαλλίας και να αυξήσει την αγοραστική δύναμή του.

Μακρόν: Η κυρία Λε Πεν έδωσε νούμερα με τα οποία δεν συμφωνώ. Συμφωνώ απόλυτα ότι κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα. Ο Μακρόν δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα σχετικό με την ανεργία στην πλατφόρμα της Λεπέν, και αυτό αποτελεί πρόβλημα, καθώς η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι από τους βασικούς τρόπους για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ουκρανία

Μακρόν: Οι καιροί είναι πολύ σοβαροί, η Ρωσία ενισχύει την επίθεσή της στα ανατολικά, στο Ντονμπάς και τη Μαριούπολη και θα υπάρξει ανθρωπιστική καταστροφή, όπως ήδη υπάρχει. Η Ευρώπη πρέπει να στηρίσει την Ουκρανία με οικονομικό αλλά και στρατιωτικό εξοπλισμό και με φιλοξενία προσφύγων. Ο ρόλος της Γαλλίας είναι ο ρόλος της Ευρώπης, είμαι ο Μακρόν. Η οδός που έχει διαλέξει η Ρωσία είναι θλιβερή, είπε ο Μακρόν.

Λε Πεν: Εκφράζω την αλληλεγγύη μου στον ουκρανικό λαό, η εισβολή της Ρωσίας είναι απαράδεκτη, είπε η Λε Πεν. Σαφώς πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία, με ανθρωπιστική, οικονομική και αμυντική βοήθεια. Ή Λεπέν είπε ότι συμφώνησε με τις κυρώσεις σε τράπεζες και ολιγάρχες, αλλά επανέλαβε ότι διαφωνεί με τον αποκλεισμό των εισαγωγών πετρελαίου και αερίου, καθώς έτσι θα επηρεαστεί πολύ ο γαλλικός λαός και θα υπάρχουν καταστροφικές συνέπειες. Επίσης, είπε ότι η αποστολή αμυντικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία απαιτεί προσεκτικά βήματα. Η Λε Πεν είπε πως φοβάται πως η Ρωσία θα γίνει πολύ στενός σύμμαχος με την Κίνα στο μέλλον και μαζί θα αποτελέσουν μια υπερδύναμη, οικονομικά αλλά και στρατιωτικά και θα υπάρξει σοβαρό ρίσκο για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Να μην λύνουμε σημερινά προβλήματα βλάπτοντας το μέλλον μας.

Για το δάνειο Λε Πεν από ρωσική τράπεζα

Μακρόν: «Τα συμφέροντά της κυρίας Λε Πεν είναι κοινά με εκείνα των συνεργατών του Κρεμλίνου. Η κυρία Λεπέν πήρε δάνειο από τράπεζα της Ρωσίας που είναι κοντά στο Κρεμλίνο».

Λεπέν: «Αν χρειάστηκε να πάρω δάνειο στο εξωτερικό, αυτό είναι επειδή καμία τράπεζα της Γαλλίας δεν ήθελε να μου χορηγήσει δάνειο. Είμαι μια γυναίκα ελεύθερη που μάχεται για τη Γαλλία. Δεν έχω δεσμούς με τη Ρωσία ενώ ο κ. Μακρόν είχε σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

 Διάσταση απόψεων μεταξύ Μακρόν και Λεπέν για το συνταξιοδοτικό και για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε «αφόρητη αδικία» την συνταξιοδότηση στα 65 έτη που επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι αν εκλεγεί, οι Γάλλοι θα μπορούν να φύγουν από την εργασία τους σε ηλικία «μεταξύ 60 και 62 ετών».

Απαντώντας ο Μακρόν είπε ότι θέλει «να διατηρήσει αυτόν τον θησαυρό που είναι το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα».

Η Λεπέν κατέκρινε τον Μακρόν για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για τη μείωση της παραγωγικότητας στη Γαλλία, ενώ υποστήριξε την ανάγκη ενός «οικονομικού πατριωτισμού».

Ως προς την κρίση του κορονοϊού, η Λεπέν είπε ότι θα είχε προσφέρει βοήθεια με ίδια κεφάλαια του κράτους σε εταιρείες, «δηλαδή 1.500 ευρώ ανά εταιρεία, πάνω από 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο».

«Διαφώνησα μαζί σας μετά τον πρώτο εγκλεισμό, συνεχίσατε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, συνεχίσατε να κλείνετε τις επιχειρήσεις» είπε η Λεπέν.

«Δεν έχω την σκληρότητα να συζητήσω μαζί σας για την κρίση της Covid», απάντησε ειρωνικά ο Εμανουέλ Μακρόν θυμίζοντας τις θέσεις της Μαρίν Λεπέν για τα εμβόλια Sputnik, που παράγονται στη Ρωσία, και λέγοντας ότι είναι «περήφανος» για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

Για την κλιματική αλλαγή 

Ο υποψήφιος πρόεδρος Μακρόν κατηγόρησε την Μαρίν Λεπέν  για «κλιματοσκεπτικιστή» και αυτή στη συνέχεια τον χαρακτήρισε ως «κλιματο-υποκριτή».

«Το οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στο ελεύθερο εμπόριο ευθύνεται για μεγάλο μέρος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», διαβεβαίωσε πρώτα η Μαρίν Λεπέν, επιλέγοντας τον «τοπικισμό» και τη «μετατόπιση της παραγωγής». Σύμφωνα με αυτήν, είναι απαραίτητο «να διασφαλιστεί ότι οι κοινότητες και το κράτος δεσμεύονται να αγοράζουν όχι βιολογικά, όχι, γαλλικά. Ότι μπορούμε να έχουμε γαλλικά προϊόντα στις συλλογικές καντίνες της χώρας μας”.

«Το πρόγραμμά σας δεν έχει ούτε κεφάλι ούτε ουρά»

«Το πρόγραμμά σας δεν έχει ούτε κεφάλι ούτε ουρά», απάντησε ο αρχηγός του κράτους. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορούμε να κατηγορούμε τις εισαγωγές για εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όταν θέλουμε, όπως η υποψήφια  του RN, να επιδοτήσουμε το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών, δηλαδή το πετρέλαιο, με μείωση του ΦΠΑ. «Είστε κλιματοσκεπτικιστές», υποστήριξε περαιτέρω ο απερχόμενος πρόεδρος. «Δεν είμαι απολύτως κλιματοσκεπτικίστρια, αλλά εσύ είσαι λίγο κλιματο-υποκριτική», απάντησε η Μαρίν Λεπέν, κατηγορώντας τον απερχόμενο πρόεδρο ότι έκανε «το χειρότερο της τιμωρητικής οικολογίας».

Δείτε εδώ το Debate με ελληνική μετάφραση από την ΕΡΤ 
Σχολιάστε