«Τσουνάμι» ανατιμήσεων έως 20% σε βασικά αγαθά, μέσα στο Γενάρη

Τα βασικά είδη διατροφής και νοικοκυριού θα πάρουν φωτιά σε ελάχιστο χρόνο, καθώς πολλές κατηγορίες προϊόντων θα είναι αυξημένες από 5% έως 20% (!), σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς, και θεωρείται βέβαιο ότι οι νέες τιμές στο ράφι θα… τρομάξουν τους καταναλωτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, από 15 Ιανουαρίου ανατιμήσεις θεωρούνται σίγουρες σε άλευρα, τυροκομικά, αλλαντικά, βούτυρα-μαργαρίνες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, καφέ, ζάχαρη, ελαιόλαδο, ροφήματα, σοκολάτες, είδη ζαχαροπλαστικής, τοματικά-κονσέρβες, αρτοσκευάσματα-φρυγανιές, αυγά, κατεψυγμένα τρόφιμα, σακούλες απορριμμάτων, χαρτί υγείας – χαρτί κουζίνας – χαρτοπετσέτες και απορρυπαντικά.

Το μέσο εισόδημα του Έλληνα, όμως, έχει κατακρημνιστεί και η αγοραστική του δύναμη έχει μειωθεί δραματικά και, όσο και να περιορίζει την κατανάλωση, θα δει τον οικογενειακό του προϋπολογισμό να πιέζεται ακόμη περισσότερο. Τα δε πιο αδύναμα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα επιβίωσης και η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί δημιουργώντας σε συνδυασμό με την επιδημιολογική κρίση και το επιπρόσθετο κόστος που δημιουργεί στα νοικοκυριά, μια εφιαλτική καθημερινότητα.

Μην ξεχνάμε ότι εκτός από τα βασικά αγαθά για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, προστίθενται σε μόνιμη βάση κόστη για μάσκες, αντισηπτικά και διαγνωστικά τεστ, όταν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης διατίθενται δωρεάν.

Για την ώρα η κυβέρνηση παραμένει παρατηρητής των εξελίξεων επικαλούμενη την διεθνή συγκυρία. Είμαστε πλήρως εξαρτώμενοι από τις εισαγωγές σε αγαθά και πρώτες ύλες, ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης και οι ανατιμήσεις είναι λογική συνέπεια. Όταν βρέχει θα βραχούμε όλοι, είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνης Γεωργιάδης, μόνο που ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει την κοινωνία από τη «βροχή». Με δεδομένο ότι το κόστος στα καύσιμα και στην ενέργεια που πυροδοτούν το κύμα ακρίβειας, αυξάνεται λόγω της κρατικής υπερφορολόγησης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ

Μιλώντας  χθες το βράδυ στο Mega και στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα», ο Υπουργός Ανάπτυξης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων για την αναχαίτιση της ακρίβειας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο που βρίσκεται υπό διερεύνηση προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση δια της φοροελάφρυνσης σε ορισμένα είδη προϊόντων και να αναχαιτιστεί το πληθωριστικό κύμα που βιώνει η χώρα.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Έχουμε βάλει μια άσκηση στο καλάθι της νοικοκυράς για να δούμε που πρόκειται να κυμανθεί τους επόμενους μήνες. Δουλεύουμε για να δούμε που πρόκειται να έχουμε το επόμενο διάστημα λογικά τις μεγαλύτερες αυξήσεις για να δούμε και αυτό το θέμα, αν γίνεται δια της φορολογίας να παρέμβουμε σε ορισμένα είδη έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε αυτό το αναπόφευκτο πληθωριστικό κύμα. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για αυτό το μέτρο, αν δούμε ότι οι αυξήσεις είναι υπερβολικές, να πάρουμε επιπλέον μέτρα για να ελέγξουμε το κύμα της ακρίβειας. Σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά είναι πάνω από αυτό το θέμα, όπως σε όλα. Δεν έχουμε αφήσει κανέναν μόνο του και κανέναν στην τύχη του… Κάνουμε την άσκηση για το καλάθι της νοικοκυράς για να εξετάσουμε τα μέτρα τα οποία μπορούμε να πάρουμε, για να το κάνουμε αυτό λιγότερο οδυνηρό. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι επόμενοι 2 με 3 μήνες θα είναι δύσκολοι στον τομέα της ακρίβειας.»

Υπενθυμίζεται ότι χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα ενώ θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη και με τους μεγάλους προμηθευτές, δηλαδή κατά βάση με τις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, εν όψει και των ανακοινώσεων από την ΕΛΣΤΑΤ.

Σημειώνεται ότι στις 13 Ιανουαρίου, αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου 2021 και εκεί θα υπάρχει ένα σαφές στίγμα για την πορεία των τιμών. Στο μεταξύ όμως, όπως είπε και ο υπουργός, οι καταναλωτές βρίσκονται ήδη ενώπιον ενός νέου κύκλου ανατιμήσεων, το οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Με βάση πάντως όσα αναφέρθηκαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη και μετέφερε και ο ίδιος ο υπουργός στο MEGA, οι αλυσίδες λιανικής και οι προμηθευτές το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να απορροφήσουν, όσο μπορούσαν. τις αυξήσεις, που κυρίως προέρχονται από την εκτόξευση των πρώτων υλών και την ενέργεια, ενώ τα περιθώρια να απορροφήσουν περαιτέρω αυξήσεις έχουν εξαντληθεί, ειδικά λόγω του ενεργειακού κόστους, που σε επίπεδο λειτουργικών εξόδων για τα σούπερ μάρκετ φτάνει το 20% του συνολικού κοστολογίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της αγοράς, ανέφεραν χθες στην τηλεδιάσκεψη, ότι πλέον έχει τριπλασιαστεί το κόστος ενέργειας και γι αυτό ζήτησαν να παραταθεί το μέτρο της κρατικής επιδότησης της ενέργειας και τους επόμενους μήνες του έτους ενώ παράλληλα έθεσαν το θέμα των πρώτων υλών π.χ. την αύξηση στο αλουμίνιο κατά 45% που επιβαρύνει το κόστος των συσκευασιών, την αύξηση του πετρελαίου κατά 45% που εκτινάσσει το κόστος των μεταφορικών, αλλά και την απογείωση των τιμών φυσικού αερίου.

Μέτρα στήριξης

Αναφορά έκανε ο υπουργός και στα υφιστάμενα μέτρα στήριξης κατά της διασποράς του κορονοϊού. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει για τα μέτρα στήριξης ανάλογα με το διάστημα που οι επιχειρήσεις επηρεάστηκαν από την απαγόρευση της μουσικής και από το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας. Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα επαναξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση για να αποφασίσει αν θα αρθούν τα μέτρα που θέτουν περιορισμούς στις επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα είπε: «είχαμε μια σύσκεψη για τα μέτρα. Θα έχουμε σε δύο μέρες πάλι αφού δούμε την επιδημιολογική κατάσταση. Θα ήταν ευχής έργον αν θα μπορούσαμε να άρουμε τα μέτρα κυρίως της απαγόρευσης της μουσικής και του ωραρίου με την λήξη της τωρινής περιόδου, δηλαδή την 16η Ιανουαρίου. Αν αυτό θα είναι εφικτό ή αν θα πρέπει να παραταθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα είναι κάτι που θα ξέρουμε μέσα σε αυτήν την εβδομάδα ανάλογα της επιδημιολογικής εικόνας που έχουμε τις επόμενες δύο ημέρες. Αναλόγως της απόφασης που θα λάβουμε για αυτό το μέτρο, θα εξαρτηθούν μετά και τα μέτρα στήριξης στις πληττόμενες επιχειρήσεις.»
Σχολιάστε