Σάλος στη Γαλλία με τις δηλώσεις Μακρόν κατά των ανεμβολίαστων – Ανεστάλη η Εθνοσυνέλευση από τις αντιδράσεις

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Γαλλία από τις δηλώσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με τις οποίες υποστήριξε πως  θέλει να «τσαντίσει» τους ανεμβολίαστους. Η φράση αυτή σήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από την αντιπολίτευση, μέχρι του σημείου να διακοπούν οι εργασίες της Εθνοσυνέλευσης, ενώ μένουν λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

“Τους ανεμβολίαστους θέλω πολύ να τους τσαντίσω. Και άρα θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η στρατηγική”, δήλωσε ο Μακρόν σε χθεσινή συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien.

“Δεν θα τους βάλω φυλακή, δεν θα τους εμβολιάσω με το ζόρι. Και άρα πρέπει να τους πούμε: από τις 15 Ιανουαρίου δεν θα μπορείτε να πάτε σε ένα εστιατόριο, δεν θα μπορείτε να πιείτε ένα ποτό, δεν θα μπορείτε να πιείτε έναν καφέ, δεν θα μπορείτε να πάτε στο θέατρο, δεν θα μπορείτε να πάτε στον κινηματογράφο …”, εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι δηλώσεις του αυτές αμέσως προκάλεσαν αντιδράσεις στην Εθνοσυνέλευση και ανάγκασαν τον πρόεδρο του κοινοβουλίου να αναστείλει τις εργασίες του σώματος τα μεσάνυχτα εξαιτίας του χάους που προκλήθηκε. Οι βουλευτές ωστόσο συνέχισαν μετά από λίγο με ηρεμία τις συζητήσεις τους για το εμβολιαστικό πάσο.

https://video.lefigaro.fr/figaro/video/les-conditions-dun-travail-serein-ne-sont-pas-reunies-les-debats-autour-du-passe-vaccinal-de-nouveau-suspendus-a-lassemblee/

“Καμία υγειονομική κρίση δεν δικαιολογεί αυτή τη φρασεολογία”, σχολίασε ο Μπρουνό Ρεταγιό, επικεφαλής στη Γερουσία των Les Republicains (δεξιά).

Ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του κόμματος “Ανυπότακτη Γαλλία” (ριζοσπαστική αριστερά) Ζαν- Λικ Μελανσόν χαρακτήρισε “σοκαριστικές” τις δηλώσεις Μακρόν.

 “Ο πρόεδρος κατανοεί τι λέει; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ‘την πειθώ αντί τον εξαναγκασμό’. Και εκείνος; ‘Να τσαντίσουμε περισσότερο’. Σοκαριστικό”, σχολίασε σε ανάρτησή του στο Twitter.

 

 

Για τη Μαρίν Λεπέν επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος “Εθνικός Συναγερμός”, “ένας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να μιλά με αυτό τον τρόπο. Ο εγγυητής της ενότητας του έθνους επιμένει να διχάζει και δηλώνει ότι επιθυμεί να κάνει τους ανεμβολίαστους πολίτες δεύτερης κατηγορίας”.

 

Ο Arnaud Benedetti αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne σχολιάζοντας σε άρθρο του στην Lefigaro, αναφέρει ότι «ο  μακρονισμός είναι ο τραμπισμός των ελίτ».

Σπάνια, σχεδόν ποτέ, ένας αρχηγός κράτους υπό την Πέμπτη Δημοκρατία έχει φτάσει τόσο μακριά στον στιγματισμό μιας κατηγορίας Γάλλων. Ακόμη και ο στρατηγός Ντε Γκωλ, με αναμφισβήτητη σκληρότητα στον αγώνα του ενάντια στους αντάρτες της Γαλλικής Αλγερίας, και σε συνθήκες πολύ πιο αντικρουόμενες, δεν υψώθηκε τόσο ανοιχτά σε τέτοιο επίπεδο εξοστρακισμού των κοινωνιολογιών που του εναντιώθηκαν, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Arnaud Benedetti.
Σχολιάστε