Πεντάγωνο: Η Ρωσία είναι σε θέση να εισβάλει σε όλη την Ουκρανία

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν της Ρωσίας ανέπτυξε τα στρατεύματα και το στρατιωτικό υλικό που απαιτείται για να εισβάλει σε όλη την Ουκρανία, δήλωσαν την Παρασκευή οι ανώτατοι ηγέτες του Πενταγώνου, καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας προειδοποίησαν ότι η τεταμένη αντιπαράθεση οδηγεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. σε αχαρτογράφητη περιοχή.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, επιβεβαιώνοντας δημόσια για πρώτη φορά αυτό που περιγράφουν οι αναλυτές πληροφοριών εδώ και εβδομάδες. Αυτά τα στρατεύματα, είπαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου, έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν σε ολόκληρη την Ουκρανία, πολύ πέρα ​​από μια εισβολή μόνο στις παραμεθόριες περιοχές.

Ο υπουργός Άμυνας Lloyd J. Austin III περιέγραψε μια μεγάλη σειρά από ρωσικούς σχηματισμούς συνδυασμένων όπλων, πυροβολικού και ρουκετών που συγκεντρώθηκαν στα ουκρανικά σύνορα, τα οποία είπε ότι «ξεπερνούν κατά πολύ αυτό που θα τους βλέπαμε να κάνουν για ασκήσεις».

Ο στρατηγός Mark A. Milley, ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Επιτελείου, ήταν πιο ωμά: «Νομίζω ότι θα έπρεπε να πάτε αρκετό καιρό πίσω στις μέρες του Ψυχρού Πολέμου για να δείτε κάτι τέτοιου μεγέθους».

Τα σχόλιά τους έγιναν σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο, όπου κυριαρχούσε η εξελισσόμενη κρίση στην Ουκρανία. Και οι δύο άνδρες παρουσίασαν μια ζοφερή εικόνα της κατάστασης και αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας έχουν προειδοποιήσει ιδιωτικά ότι μια ρωσική εισβολή έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει μια σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Δύσης που θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι 35.000 Αμερικανοί βρίσκονται στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 7.000 ατόμων που έχουν εγγραφεί στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο, την πρωτεύουσα. Ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει συμβουλεύσει τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα και άρχισε να αδειάζουν την πρεσβεία, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου γνωρίζουν καλά από την εμπειρία τους στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι ότι οι Αμερικανοί πολίτες συχνά δεν λαμβάνουν υπόψη αυτές τις συμβουλές.

Ο κ. Όστιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταλούν στρατεύματα των ΗΠΑ στην Ουκρανία για να εκκενώσουν τους Αμερικανούς, εάν η Ρωσία εισβάλει και υπάρξει μάχη στους δρόμους του Κιέβου. Αλλά αυτό ακριβώς είναι το είδος της κατάστασης που οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην κλιμάκωση που θέλουν να αποφύγουν οι ηγέτες του Πενταγώνου.

Ο κ. Όστιν έχει θέσει 8.500 στρατιώτες των ΗΠΑ σε κατάσταση συναγερμού για πιθανή ανάπτυξη στην Ανατολική Ευρώπη, όπου οι περισσότεροι από αυτούς θα ενταχθούν σε μια ομάδα ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ με 30.000 έως 40.000 στρατιώτες. Και ενώ ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αναπτύξει στρατεύματα των ΗΠΑ στην Ουκρανία για να αποτρέψει μια εισβολή, ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι μπορεί να στείλει χωριστά επιπλέον στρατεύματα σε συμμάχους της Ανατολικής Ευρώπης που ανησυχούν για τις ρωσικές προόδους.

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επομένως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία υποχρέωση να την υπερασπιστούν. Αλλά η λεγόμενη ανατολική πλευρά της συμμαχίας – πρώην σοβιετικοί δορυφόροι και οι χώρες της Βαλτικής – ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να είναι οι επόμενοι στη λίστα του κ. Πούτιν.

Πηγή mytimes.com
Σχολιάστε