Μπλίνκεν: Δεν αναμένω επιτεύγματα στις συνομιλίες με τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken λέει ότι δεν αναμένει να δει επιτεύγματα στις συναντήσεις με τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα , επαναλαμβάνοντας ότι ενώ οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ακούσουν τις ανησυχίες της Μόσχας, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος με τη Ρωσία να κλιμακώνει την ένταση στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Είναι δύσκολο να δούμε να σημειώνεται πραγματική πρόοδος, σε αντίθεση με το να μιλάμε, σε μια ατμόσφαιρα κλιμάκωσης με το όπλο στο κεφάλι της Ουκρανίας. Επομένως, εάν πρόκειται να σημειώσουμε πραγματικά πρόοδο, θα πρέπει να δούμε αποκλιμάκωση. Η Ρωσία αποσύρεται από την απειλή που αυτή τη στιγμή αποτελεί για την Ουκρανία», είπε στην εκπομπή «State of the Union» του CNN την Κυριακή.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία πρόκειται να συναντηθούν τη Δευτέρα στη Γενεύη για συνομιλίες υψηλού κινδύνου με στόχο την αποτροπή ενός πολέμου, καθώς η Ρωσία συνέχισε να συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης αμφισβήτησε την ιδέα ότι υπήρχε κίνδυνος δημιουργίας προηγούμενου στο οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να δημιουργήσει μόχλευση δημιουργώντας δυνάμεις στα σύνορα με γειτονικές χώρες όπως η Ουκρανία.

«Είναι ακριβώς το αντίθετο», είπε στον Τζέικ Τάπερ του CNN. «Πρώτα από όλα, γιατί είμαστε εδώ; Είμαστε εδώ γιατί επανειλημμένα την τελευταία δεκαετία, η Ρωσία έχει διαπράξει επιθετικές ενέργειες εναντίον γειτόνων — Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία το 2014 και τώρα η ανανεωμένη απειλή για την Ουκρανία σήμερα.»
«Δεύτερον, διακυβεύονται μεγάλες αρχές που αφορούν τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», συνέχισε, σημειώνοντας ότι στις ΗΠΑ συμμετέχουν διεθνείς εταίροι «για να καταστήσουν σαφές στη Ρωσία ότι αυτή η επιθετικότητα δεν θα γίνει αποδεκτή. να γίνει ανεκτή».

«Δεν είναι επίσης να κάνουμε παραχωρήσεις. Είναι να δούμε αν, στο πλαίσιο του διαλόγου και της διπλωματίας, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν και οι δύο πλευρές, όλες οι πλευρές για να μειώσουν τις εντάσεις», είπε ο Μπλίνκεν.
Είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συζητήσουν ορισμένα μέτρα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών και το εύρος και η κλίμακα των στρατιωτικών ασκήσεων, αλλά τόνισε ότι πρέπει να είναι αμοιβαία με τη Ρωσία. Απέκλεισε τις συζητήσεις για την απόσυρση στρατευμάτων από την ανατολική Ευρώπη και την εγγύηση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει την Ουκρανία.
«Όταν πρόκειται για την ανάπτυξη δυνάμεων και επιπέδων στρατευμάτων, δεν εξετάζουμε τα επίπεδα στρατευμάτων. Αντίθετα, εάν η Ρωσία διαπράξει εκ νέου επίθεση κατά της Ουκρανίας, νομίζω ότι είναι πολύ δίκαιη η προοπτική το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις θέσεις του κατά μήκος της ανατολής της. πλευρό», είπε ο Blinken στην εκπομπή «This Week» του ABC.
Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ παρέχουν «σημαντική αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία, ακόμη και τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

Για διαδηλώσεις στο Καζακστάν
Ο Μπλίνκεν καταδίκασε την εντολή «πυροβολήστε για να σκοτώσετε» που εξέδωσε ο πρόεδρος του Καζακστάν την Παρασκευή εν μέσω φονικών διαδηλώσεων στο έθνος της Κεντρικής Ασίας.
«Καταδικάζω αυτή τη δήλωση, και αν αυτή είναι μια πραγματική πολιτική, καταδικάστε αυτή την πολιτική, το «πυροβολήστε για να σκοτώσετε»», είπε στο «State of the Union». Μιλώντας στην εκπομπή «This Week» του ABC, ο Blinken ζήτησε να ακυρωθεί η παραγγελία.

«Το Καζακστάν έχει την ικανότητα να διατηρεί τον νόμο και την τάξη, να υπερασπίζεται τους θεσμούς του κράτους, αλλά να το κάνει με τρόπο που σέβεται τα δικαιώματα των ειρηνικών διαδηλωτών και επίσης αντιμετωπίζει τις ανησυχίες που έχουν εγείρει — οικονομικές ανησυχίες, ορισμένες πολιτικές ανησυχίες», είπε στο ABC.
Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν «πραγματικά ερωτήματα σχετικά με το γιατί ήταν απαραίτητο να καλέσουν σε αυτόν τον οργανισμό στον οποίο η Ρωσία ηγείται και αποτελεί μέρος».
«Αυτά θα έπρεπε να είναι πράγματα που η κυβέρνηση του Καζακστάν μπορεί να χειριστεί μόνη της και να τα χειριστεί με τρόπο σεβασμό των δικαιωμάτων», είπε.

Πηγή CNN
Σχολιάστε