Καθηγητής Ιωαννίδης: «Η πανδημία έχει λήξει, είμαστε σε ενδημική φάση»

Η πανδημία έχει λήξει και είμαστε σε ενδημική φάση. Αυτή την επιστημονική θέση πήρε ο διακεκριμένος επιδημιολόγος Dr Ιωαννίδης Ιωάννης καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stanford, μιλώντας στο Sigmalive της Κύπρου.

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής Ιωαννίδης επεσήμανε:

Η πανδημία έχει λήξει, Είμαστε στην ενδημική φάση. Η Όμικρον φαίνεται να είναι ένα ενδημικό κύμα για χώρες όπως η Κύπρος που τα έχουν πάει καλά. Υπάρχουν χώρες δυστυχώς όπως η Ελλάδα που θα ταλαιπωρηθούν ακόμη για πολλούς μήνες. Έχουν μια ουρά θανάτων που θα συνεχίσει.

Στις περισσότερες χώρες αν πεί κάποιος ότι έχουμε μεταφερθεί από την πανδημική φάση στην ενδημική φάση, θα έχει δίκιο. Μιλάμε ότι έχουμε ένα ενδημικό κύμα με την έννοια ότι πανδημικό είναι όταν ο πληθυσμός είναι ακόμη  παρθένος. Ενδημικό είναι όταν ήδη έχει περάσει το πρώτο στρώμα από τον πληθυσμό.

Οι πανδημίες τελειώνουν όταν εμείς το αποφασίσουμε. Αν συνεχίσουμε να παίρνουμε σκληρά μέτρα , λοκντάουν, κλειστά σχολεία, μπορεί να έχουν μηδενικούς θανάτους, αλλά η πανδημία θα είναι μαζί μας. Είναι δική μας απόφαση να πάρουμε μια βαθιά ανάσα, να πούμε περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε, να το αφήσουμε πίσω.

Έχουμε πλέον πολύ καλύτερα μέσα, εμβόλια, φάρμακα, χίλια δυό, δεν φαίνεται ο ιός να είναι τόσο επιθετικός, πάμε μπροστά. Αν αρθούν τα μέτρα τότε θα έχει λήξει και το κομάτι της πανδημικής διαχείρισης.

Για την Ελλάδα επεσήμανε πως έχουν γίνει σημαντικά λάθη στον τρόπο διαχείρισης και πως τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι σε πολύ κακή θέση σε απώλειες, κάνοντας την πρόβλεψη ότι θα βρεθεί ακόμη πιο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Μαζί με το Βέλγιο έχει την χειρότερη εικόνα, από τις χώρες της Δύσης,  υποστήριξε.

 
Σχολιάστε