Ιταλία: Yποχρεωτικό εμβολιασμό άνω των 50 ετών, αποφάσισε η κυβέρνηση Ντράγκι

Το νέο διάταγμα εγκρίθηκε ομόφωνα: ενεργοποιείται η υποχρέωση εμβολιασμού για όλους τους άνω των 50 ετών και θα χρειαστεί το πράσινο πάσο (βασικό ή σούπερ) για την είσοδο σε αισθητικούς, κομμωτές, καταστήματα, δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες. Αλλάζουν και οι κανόνες για το σχολείο

Η κυβέρνηση ενέκρινε ομόφωνα ένα νέο διάταγμα με μια σειρά από σημαντικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του Covid , στο οποίο ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων αυξάνεται σταθερά λόγω των επιπτώσεων της παραλλαγής Omicron ( εδώ το σημερινό δελτίο ). Τα σημερινά μέτρα «θέλουν να διατηρήσουν την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και, ταυτόχρονα, να κρατήσουν ανοιχτά τα σχολεία και τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.. «Θέλουμε να επιβραδύνουμε την ανάπτυξη της καμπύλης της μετάδοσης και να πιέσουμε τους Ιταλούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το κάνουν. Επεμβαίνουμε ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από νοσηλεία για να μειώσουμε την πίεση στα νοσοκομεία και να σώσουμε ζωές».

Υποχρέωση εμβολιασμού
Μετά από συζήτηση που διήρκεσε δυόμιση ώρες, η κυβέρνηση αποφάσισε να θεσπίσει την υποχρέωση εμβολιασμού για όλους όσοι έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους . Για τους δημόσιους και ιδιωτικούς εργαζόμενους, για την πρόσβαση στο χώρο εργασίας θα είναι απαραίτητο να έχουν το σούπερ πράσινο πάσο (το οποίο δίνεται σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή θεραπευθεί από τον Covid) .

Χωρίς όρια ηλικίας, η υποχρέωση εμβολιασμού επεκτείνεται και στο πανεπιστημιακό προσωπικό, το οποίο επομένως εξισώνεται με το σχολικό προσωπικό.

Η υποχρέωση αρχίζει από την έναρξη ισχύος του διατάγματος (την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα). Εάν δεν εμβολιαστείτε μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, θα εφαρμοστεί η κύρωση .
Οι εργαζόμενοι άνω των 50 ετών πρέπει να έχουν το σούπερ πράσινο το αργότερο από τις 15 Φεβρουαρίου (γιατί πρέπει να περάσουν 14 μέρες από την πρώτη δόση για να αποκτήσετε το super green pass).

Το διάταγμα αναφέρει ότι η υποχρέωση εμβολιασμού ισχύει για όλους τους κατοίκους Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένων Ευρωπαίων και αλλοδαπών πολιτών , και προβλέπει εξαιρέσεις για περιπτώσεις «διαπιστωμένου κινδύνου για την υγεία, σε σχέση με συγκεκριμένες τεκμηριωμένες κλινικές καταστάσεις, πιστοποιημένες από τον γενικό ιατρό ή τον εμβολιαζόμενο γιατρός «.

Πού χρειάζεται το πράσινο πάσο; Και από πότε;
Έως τις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο (και λόγω της έντονης αντίθεσης της Λέγκας σε πιο αυστηρά μέτρα), η υποχρέωση της βασικής πράσινης κάρτας επεκτείνεται σε:

– εργαζόμενους και πελάτες προσωπικών υπηρεσιών (αισθητικοί , κομμωτές: οι υποχρεώσεις ξεκινά από τις 20 Ιανουαρίου )

– οι εργαζόμενοι και οι πελάτες / χρήστες των δημόσιων υπηρεσιών, ταχυδρομικές, τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες , τις εμπορικές δραστηριότητες , με την επιφύλαξη των εξαιρέσεων που θα προσδιοριστεί αργότερα για να εξασφαλίσει την εκπλήρωση των βασικών αναγκών (από την 1η Φεβρουαρίου έως 15 Ιουνίου).

Δεν χρειάζεται να έχετε το βασικό πράσινο πάσο για τους πελάτες του παντοπωλείου και φαρμακεία . Ακολουθούν όλες οι λεπτομέρειες για τις οποίες απαιτείται πιστοποίηση, πού και από πότε .

Πώς αλλάζει η έξυπνη εργασία;
Ειδήσεις επίσης για την έξυπνη εργασία : υπεγράφη εγκύκλιος από τους υπουργούς δημόσιας διοίκησης, Renato Brunetta, και εργασίας, Andrea Orlando, για να ευαισθητοποιήσουν τις δημόσιες διοικήσεις και τους ιδιώτες εργοδότες να χρησιμοποιήσουν πλήρως τα εργαλεία ευελιξίας που οι κλάδοι του κλάδου ήδη επιτρέπουν τη χρήση της έξυπνης εργασίας.

Τι αλλάζει για το σχολείο;
Όσον αφορά το σχολείο, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε τακτική επαναλειτουργία από τις 10 Ιανουαρίου .

Ακολουθούν οι νέοι κανόνες , που συνδέονται με τις ηλικιακές ομάδες:

– Για την ομάδα 0-6 ετών , σε περίπτωση 1 θετικού στην τάξη, θα ξεκινήσει η καραντίνα για όλη την τάξη, διάρκειας 10 ημερών.

– Για την ομάδα του δημοτικού σχολείου , με θετικό κρούσμα, ενεργοποιείται η επιτήρηση με τεστ, αλλά η δραστηριότητα στην τάξη συνεχίζεται με τη διενέργεια ταχείας ή μοριακής εξέτασης αντιγόνου μόλις γίνει γνωστό το θετικό κρούσμα (Τ0), τεστ ότι θα επαναληφθεί μετά από πέντε ημέρες (Τ5).
Με την παρουσία δύο ή περισσότερων θετικών, ο μπαμπάς θα ενεργοποιηθεί για 10 ημέρες.

– Υπάρχουν πολλές διακρίσεις για το εύρος των μαθητών της πρώτης και της δεύτερης τάξης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ,
– »με 1 μόνο περίπτωση Covid, προβλέπεται αυτοέλεγχος με τη χρήση, στην τάξη, μασκών FFP2.
– »με 2 περιπτώσεις, προβλέπεται ολοκληρωμένη ψηφιακή διδασκαλία για όσους έχουν ολοκληρώσει τον αρχικό κύκλο εμβολιασμού για περισσότερες από 120 ημέρες, έχουν αναρρώσει για περισσότερες από 120 ημέρες, που δεν έχουν λάβει την αναμνηστική δόση. Για όλους τους υπόλοιπους, προβλέπεται η συνέχιση των δραστηριοτήτων παρουσία με αυτοεπιτήρηση και χρήση μασκών FFP2 στην τάξη.
– »από την τρίτη περίπτωση όλοι θα πάνε στον μπαμπά για 10 μέρες.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Προεδρείων, Antonello Giannelli, τάχθηκε κατά του μέτρου, εξηγώντας ότι «η διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων αποτελεί μέτρο που εισάγει διακρίσεις μεταξύ των μαθητών. Είναι σωστό και σωστό, ωστόσο, να γίνεται διάκριση με βάση την ηλικία, γιατί διαφορετικές καταστάσεις εμβολιασμού αντιστοιχούν σε διαφορετικές ομάδες».

Η τρίτη δόση για τα αγόρια
Το Υπουργικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για την τρίτη δόση για παιδιά 12-15 ετών. Από τη Δευτέρα, εξήγησε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο ​​Σπεράντζα κατά τη διάρκεια του θαλάμου ελέγχου, ότι θα πρέπει να είναι δυνατή η κράτηση. Μόλις σήμερα η Aifa εξέφρασε θετική γνώμη σχετικά με τη δυνατότητα παροχής αναμνηστικής δόσης εμβολίου και για άτομα ηλικίας μεταξύ 12 και 15 ετών.

Ο κόμβος των ασυμπτωματικών εξετάσεων
Οι Περιφέρειες ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποφύγει τα επιχρίσματα σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, γιατί «κλέβουν ανθρώπινο δυναμικό για εμβολιασμούς και συνήθεις δραστηριότητες». Η κυβέρνηση θα είχε ανοίξει τη δυνατότητα, αφού ζητούσε γνώμη από το CTS.

Οι θέσεις των κομμάτων
Όσον αφορά το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, τα κόμματα της πλειοψηφίας έχουν υιοθετήσει πολύ διαφορετικές θέσεις .

– Το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε γενική υποχρέωση να ξεπεραστούν υποθέσεις που σχετίζονται με την ηλικία και τα επαγγέλματα.
Η Lega και η Movimento 5 Stelle έχουν εκφράσει το αντίθετο, ζητώντας να οριστεί υποχρέωση μόνο για τους άνω των 60 ετών(«Είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στην κυβέρνηση αλλά δεν αποδέχομαι μέτρα, όπως υποχρεώσεις που επηρεάζουν βαθιά την ελευθερία εργασίας που προστατεύεται από το Σύνταγμα ή για μέτρα χωρίς επιστημονική βάση, δεδομένου ότι η απόλυτη πλειοψηφία των ασθενών με Covid είναι πολύ άνω των 60 ετών» , έγραψαν, σε σημείωμα προς το εν εξελίξει υπουργικό συμβούλιο, οι υπουργοί της Λέγκας Giancarlo Giorgetti, Massimo Garavaglia και Erika Stefani, ενώ ο αρχηγός των 5 Stelle Conte άκουσε τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι πριν από την έναρξη του συμβουλίου του υπουργοί)·
– Η Iv θα είχε υποστηρίξει τη θέση του Ντράγκι να προχωρήσει στην προώθηση του εμβολίου, να κρατήσει ανοιχτές τις οικονομικές δραστηριότητες, εισάγοντας επίσης υποχρέωση και σούπερ πράσινη πάσα.

Οι υπόλοιπες εντάσεις επικεντρώθηκαν στο σχολείο, με τον Τζουζέπε Κόντε να επικρίνει τη διαχείριση της πανδημίας του μοντέλου Ντράγκι από έξω .

Πηγή CORRIERE.IT
Σχολιάστε