ΗΠΑ: Συνελήφθη ο αρχηγός των ακροδεξιών Oath Keepers, για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Ο ιδρυτής και αρχηγός των Oath Keepers, μίας από τις κυριότερες οργανώσεις της ακροδεξιάς στις Ηνωμένες Πολίτειες, συνελήφθη την Πέμπτη (13/1), για το ρόλο του στην εισβολή στο Καπιτώλιο, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε βάρος του 56χρονου Στιούαρτ Ρόουντς και άλλων δέκα μελών της οργάνωσης ασκήθηκαν διώξεις για «ανταρσία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για τη σοβαρότερη κατηγορία που απαγγέλθηκε έως σήμερα σε βάρος των συμμετεχόντων στην επίθεση εναντίον της έδρας του Κογκρέσου, στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Εννέα εξ αυτών είχαν ήδη συλληφθεί και βρίσκονταν αντιμέτωποι με διώξεις για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», με στόχο να εμποδίσουν επίσημη διαδικασία ή να προκαλέσουν βία.

Η κατηγορία της «ανταρσίας», που επισύρει ποινή κάθειρξης 20 ετών, είναι ευρύτερη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Στιούαρτ Ρόουντς «συνεργάστηκε» με ορισμένους από τους συγκατηγορούμενούς του «με στόχο να εμποδίσει την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», κυρίως «μέσω της χρήσης βίας».

«Οργάνωσαν τις μετακινήσεις από ολόκληρη τη χώρα προς την Ουάσιγκτον, είχαν εξοπλιστεί με κάθε είδους όπλα, ήταν ντυμένοι με στρατιωτικά και έτοιμοι να απαντήσουν στο κάλεσμα στα όπλα του Ρόουντς» σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τη στιγμή της επίθεσης, ο Στιούαρτ Ρόουντς, πρώην στρατιωτικός που ίδρυσε τους Oath Keeprs το 2009, βρισκόταν κοντά στο Καπιτώλιο, όμως δεν είναι σίγουρο ότι εισήλθε στο εσωτερικό του.

Εκτός του Ρόουντς, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν σήμερα στην Αριζόνα ένα ακόμη μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης, τον 63χρονο Έντουαρντ Βαλέχο.
Σχολιάστε