«Βόμβα» ΟΟΣΑ: Θα δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε- Νέα αύξηση ορίων συνταξιοδότησης

Έκθεση – βόμβα του ΟΟΣΑ για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το δημογραφικό. Σύμφωνα με την έκθεση (Pensions at a Glance 2021) τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα αναφέρεται ότι θα αυξηθούν κατά σχεδόν 1,5 χρόνια έως το 2035 και κατά συνολικά 2,8 χρόνια έως το 2050.

Θα εργαζόμαστε μέχρι να πεθάνουμε. Μύθος η συνταξιοδότηση για εκατομμύρια πολίτες που βλέπουν να απομακρύνεται όλο και πιο πολύ η περίοδος αυτή, αφού με τα νέα δεδομένα που εισάγει η έκθεση του ΟΟΣΑ, προσεγγίζει το 70ο έτος ηλικίας. Μην ξεχνάμε ότι τις τελευταίες δεκαετίες το όριο συνταξιοδότησης έχει αυξηθεί περίπου στα 15 χρόνια, υιοθετώντας ένα μοντέλο αφαίμαξης και δουλείας των εργαζομένων. Είναι σαφές πως το οικονομικό κατεστημένο δεν θέλει να πληρώνει τους απόμαχους της ζωής, τους οποίους υπερφορολογεί και εκμεταλλεύεται και προσπαθεί να μειώσει το χρόνο συνταξιοδότησης τους, ακόμη και αν σαν εργαζόμενοι δεν είναι το ίδιο αποδοτικοί.

Η επιστροφή σε εποχές όπου ο άνθρωπος ήταν ιδιοκτησία και εξάρτημα των ισχυρών είναι μια ξεκάθαρη επιλογή του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, που επιδιώκει μέσα από την δουλεία και την χειραγώγηση των λαών να διευρύνει κέρδη και εξουσία.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η κανονική ηλικία συνταξιοδότησης αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5 χρόνια στη Δανία και την Εσθονία από το 2021 έως το 2050 και κατά 2,8 και 2,5 χρόνια στην Ελλάδα και την Ιταλία αντίστοιχα».

Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα (ν. 3863/2010) προβλέπει από το 2010 πως από 1/1/2021 ξεκινά η πρώτη διαδικασία αναπροσαρμογής των ορίων ηλικίας με σημείο αναφοράς τα 65 έτη και βάσει της μεταβολής στο προσδόκιμο ζωής τη δεκαετία 2010 – 2020. Η ίδια ρύθμιση αναφέρει πως από 1/1/2024 τα όρια ηλικίας ανακαθορίζονται ανά τριετία με βάσει πάντα το προσδόκιμο ζωής. Φέτος παρόλ’ αυτά δεν προχώρησε η διαδικασία επειδή το ανώτατο όριο ηλικίας των 65 ετών έχει ήδη στο μεταξύ αυξηθεί στα 67 έτη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν ειδικοί επί της κοινωνικής ασφάλισης, από το 2024 θα πρέπει να εκκινήσει η διαδικασία αύξησης των ορίων ηλικίας ανά 3ετία.

Το χαμηλότερο όριο συνταξιοδότησης στον ΟΟΣΑ είχαν οι Ελληνίδες
Η μέση πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης στο σύνολο του ΟΟΣΑ το 2020 ήταν τα 63,8 χρόνια για τους άντρες και τα 62,4 χρόνια για τις γυναίκες. Οι Ελληνίδες έβγαιναν πέρυσι στη σύνταξη σε χαμηλότερη ηλικία (58,1 χρόνια) από τις άλλες γυναίκες των χωρών του Οργανισμού, με συνέπεια να έχουν και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής (28,4 χρόνια).

Μεγάλη μείωση του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα έως το 2060
Το εργατικό δυναμικό αναμένεται να μειωθεί τις επόμενες δεκαετίες πολύ περισσότερο στην Ελλάδα απ’ ό,τι στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

«Ο προβλεπόμενος πληθυσμός σε ηλικία εργασίας (20-64 ετών) θα μειωθεί κατά 10% στον ΟΟΣΑ κατά μέσο όρο έως το 2060, δηλαδή κατά 0,26% ετησίως. Θα μειωθεί κατά 35% ή περισσότερο στην Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Κορέα, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, και περισσότερο από 25% στην Εσθονία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και την Ισπανία» αναφέρει η έκθεση.

Πηγή real.gr
Σχολιάστε