OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Tο μεσημέρι ανακοινώνει η κυβέρνηση τα νέα πρόσθετα μέτρα για τα Χριστούγεννα

Σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα στις 12 το μεσημέρι ο αρμόδιος υπουργός Υγείας ανακοινώνει νέα μέτρα ενόψει του εορταστικού τριημέρου των Χριστουγέννων. Tο ρεβεγιόν των Χριστουγέννων θα είναι το σημαντικότερο crashtest και προκειμένου να διασωθεί κυριολεκτικά η χώρα, η κυβέρνηση, φαίνεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να καταλήγει στην απόφαση της λήψης νέων αυστηρότερων μέτρων με άμεση εφαρμογή από τη παραμονή των Χριστουγέννων.

Σοκ και δέος προκαλεί η ταχύτητα της επέκτασης της μετάλλαξης Όμικρον, σε ολόκληρο το κόσμο. Το ένα μετά το άλλο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν σκληρά μέτρα περιορισμού και κάποιες από αυτές προχωρούν σε πρόωρο lock down, μερικό ή ολικό.

Ανησυχία των επιστημόνων είναι το εκρηκτικό μείγμα των μεταλλάξεων Δέλτα/Όμικρον

Οι νέες έκτακτες συνθήκες που επιβάλει ουσιαστικά η νέα μετάλλαξη, διαμορφώνουν και μια νέα πραγματικότητα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας για τη δημόσια υγεία, είναι και το γεγονός πως το σύνολο των επιστημόνων της χώρας εισηγούνται από τώρα την ακύρωση όλων των ανοιχτών εκδηλώσεων-ακόμη και τη διεξαγωγή αθλητικών παιχνιδιών χωρίς τη παρουσία θεατών- και τον καθολικό εμβολιασμό. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που έχουν εισηγηθεί και την υποχρεωτικότητα των εμβολίων σε όλο τον ενεργό πληθυσμό της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο τρόμος των επιστημόνων είναι το εκρηκτικό μείγμα των μεταλλάξεων Δέλτα/Όμικρον. Δεν μιλούν πλέον για «αρνητικά σενάρια» αλλά για «βεβαιότητα υπερμετάδοσης» που θα παρασύρει σε έξαρση και τα υποκείμενα νοσήματα. Η πίεση προς το δημόσιο σύστημα υγείας θεωρείται δεδομένη και όλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου να αποφευχθεί η παράλυση του. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι καταλυτικό και θα προκαλέσει οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες «εκρηκτικών μεγεθών», όπως έλεγε αργά χθες το βράδυ στέλεχος της επιτροπής υγείας.

Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα και ύστερα από τη πίεση των Ελλήνων επιστημόνων, σχεδιάζει μια δέσμη νέων αυστηρών μέτρων άμεσα εφαρμόσιμα από αύριο το πρωί, επιδιώκοντας ακόμη και να χαθούν κάποιες εορταστικές εκδηλώσεις από το να διασωθεί το κοινωνικό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ήταν συνεχόμενες και διαρκείς, οι συσκέψεις και σε πολιτικό και σε επιστημονικό επίπεδο. Τα νέα δεδομένα που είχαν στη κατοχή τους, οι επιστήμονες διαμόρφωναν μια νέα άκρως σοβαρή και επικίνδυνη κατάσταση για τη δημόσια υγεία.

Τα νέα δεδομένα
Από νωρίς το πρωί η επιστημονική κοινότητα ενημέρωνε τη κρατική μηχανή και εισηγείτο νέα και αυστηρά μέτρα. Την ίδια στιγμή στη κυβέρνηση μελετούσαν τα νέα δεδομένα επιδιώκοντας να διακρίνουν όλες τις παράμερους σε όλες τις πτυχές. Οικονομικές, κοινωνικές, δημόσιας υγείας. Η «κόκκινη» γραμμή είναι το γενικό lock down, όπως και το κλείσιμο των σχολείων. Το «πράσινο» φως για μια νέα δυναμικότερη προσέγγιση στη πανδημία, άναψε, όταν οι δείκτες των επιστημόνων απεδείκνυαν τη εκρηκτική επόμενη ημέρα «αν δεν προλάβουμε σήμερα».

Παρά τις διάχυτες πληροφορίες που δημοσιεύονται από νωρίς χθες το απόγευμα, κανείς δεν γνωρίζει ούτε τα ακριβή μέτρα που θα ληφθούν ούτε το μέγεθος και τη ποιότητα του αυστηρού τους χαρακτήρα. Παρά μόνον πως τα νέα μέτρα-όποια και αν είναι αυτά-θα εφαρμοστούν σε δυο βασικές κατηγορίες: ένα πριν τα Χριστούγεννα και ένα τη χρονική περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, έτσι ώστε να χτιστεί ένα ισχυρό τείχος προστασίας ενόψει της μετάλλαξης Όμικρον. Αυτό που προέχει για τη κυβέρνηση, όπως σημείωνε και με έκδηλο τρόπο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας είναι «η προστασία της δημόσιας υγείας και για την επόμενη ημέρα. Και προκειμένου να ενισχυθεί αυτό, είναι προτιμότερο να μειωθεί έστω το εορταστικό κλίμα και οι μεγάλες συναθροίσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων προβλέπουν την άμεση εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

-Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
-Αγώνες κεκλεισμένων των θυρών για τους φιλάθλους
-Υποχρεωτικά τεστ (rapid ή PCR) σε ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ακόμα κι αν δεν υπάρχει συνωστισμός
-Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN95 ή διπλή στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σχετικά Άρθρα

Πέπλο αφρικανικής σκόνης «πνίγει» τη χώρα

otavoice

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα -Ανελέητο σφυροκόπημα

otavoice

Καθαρίζει η ατμόσφαιρα από το βράδυ και τα δυτικά

otavoice

Ευρωεκλογές-Επιστολική ψήφος: Στις 121.000 εγγραφές – Βήμα βήμα η διαδικασία διαλογής

otavoice

Εμπραχίμ Ραΐσι: Ισραηλινή επίθεση σε ιρανικό έδαφος θα σβήσει το «σιωνιστικό καθεστώς»

otavoice

Κουτσούμπας από Μόντρεαλ: Δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στους Έλληνες του εξωτερικού

otavoice