OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Πέθανε ο σπουδαίος μαχητής Πομάκος με την ελληνική ψυχή, Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα, την Θράκη και τους Έλληνες Πομάκους. Ο Πομάκος δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν Καραχότζα έφυγε από τη ζωή.

Σαν κεραυνός εν αιθρία διαδόθηκε η άσχημη είδηση που έχει προκαλέσει πανελλήνια συγκίνηση και ανείπωτη θλίψη σε όσους γνώριζαν τους αγώνες ενός μαχητή των ιδεών, με ελληνική ψυχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 42χρονος Θρακιώτης, αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και πρόσφατα είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο της Καβάλας.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σεμπαϊδήν Καραχότζα ταυτίστηκε με την αστείρευτη αγωνιστικότητα του απέναντι στα σχέδια του παντουρκισμού στη Θράκη και υποστήριξε όσο κανένας τα δικαιώματα και αντιστάθηκε στα σχέδια εκτουρκισμού των Πομάκων της Θράκης,  έχοντας απέναντι του ένα σύστημα πρακτόρων της ΜΙΤ και φανατικών καθοδηγούμενο από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και την Άγκυρα.

Καλό ταξίδι Έλληνα …αιωνία η μνήμη σου!

Ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα είχε γεννηθεί το 1979 στο Προσήλιο του Νομού Ξάνθης, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο στη Σμίνθη και στην Ξάνθη το Λύκειο. Το 1997 συνέχισε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά δεν κατόρθωσε να τις ολοκληρώσει, λόγω προβλημάτων υγείας. Από το 2006 και για τρία χρόνια ήταν ο εκδότης της δίγλωσσης (ελληνικά- πομακικά) εφημερίδας «Natpresh» – H ανεξάρτητη φωνή των Πομάκων». Eργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Τόλμη» και στον τηλεοπτικό σταθμό «Κανάλι 6» της Ξάνθης, στο οποίο για πρώτη φορά ξεκίνησε να παρουσιάζει καθημερινά Δελτίο Ειδήσεων στην πομακική. Είχε συνεργαστεί επίσης με διάφορα δημοσιογραφικά έντυπα και είχε λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια και ημερίδες σε όλη την Ελλάδα.

Ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα ήταν ο συγγραφέας των βιβλίων
– Η καθημερινή γλώσσα των Πομάκων της περιοχής Μύκης,
– Έτσι ζουν οι Πομάκοι
-Μεταφράσεις ελληνικής και αγγλικής ποίησης στην πομακική γλώσσα
Ο Σεμπαϊδήν αφήνει πίσω του την σύζυγό του και δύο παιδιά. Η κόρη του είχε εισαχθεί φέτος μέσω των Πανελληνίων στην Νομική.

Ακολουθούν αποσπάσματα από μια τελευταία συνέντευξη που έδωσε και αποτυπώνουν το εθνικό στίγμα και το μεγαλείο ψυχής, ενός Έλληνα Πομάκου που ποτέ δεν συμβιβάστηκε και δεν ενέδωσε στα κελεύσματα της τουρκικής προπαγάνδας.

-Το μόνο που ξέρω είναι ότι αισθάνομαι Έλληνας, αγαπώ την πατρίδα μου και δεν αποδέχομαι την οποιαδήποτε αναφορά σε Τούρκους της Θράκης.

“Μάθετε στα παιδιά σας να αγαπούν την Ελλάδα”

-Οι Έλληνες Πομάκοι είναι μια από τις τρεις πληθυσμιακές ομάδες της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Ένα από τα αρχαιότερα Θρακικά φύλα με δική τους γλώσσα, ήθη, έθιμα, παραδόσεις κλπ. Πομάκοι υπάρχουν και σε άλλες χώρες, κυρίως στη Βουλγαρία αλλά και στην Τουρκία. Οι Πομάκοι δεν είναι έθνος, γι’ αυτό μιλάμε σήμερα για Έλληνες Πομάκους, για Βούλγαρους Πομάκους κλπ.

-Στη Θράκη υπάρχει μόνο μια μειονότητα κι αυτή είναι θρησκευτική κι όχι εθνική, δηλαδή μουσουλμανική και όχι Τουρκική. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να αποβάλουμε από το λεξιλόγιο μας τη λέξη μειονότητα μια και επί της ουσίας μιλάμε για Έλληνες πολίτες. Και στη Σύρο ζουν καθολικοί, δηλαδή μη ορθόδοξοι Χριστιανοί αλλά δε μιλάμε για μειονότητα. Γιατί πρέπει στη Θράκη να μιλάμε για μειονότητα κι όχι απλά για Έλληνες;

-Δεν νιώθω απλά Έλληνας πολίτης.

Έλληνας πολίτης με την επίσημη του όρου έννοια είναι και ο ΨΕΥΤΟΜΟΥΦΤΗΣ που αποτελεί ουσιαστικά ένα από τα βασικότερα μέσα που η Άγκυρα προσπαθεί να εκτουρκίσει τους Πομάκους και γενικότερα τους μουσουλμάνους της Θράκης.

Είναι λοιπόν διαφορετικό πράγμα να λες ότι «είμαι ΕΛΛΗΝΑΣ» από το να λες «είμαι Έλληνας πολίτης». Εγώ ανήκω στην πρώτη κατηγορία. Είμαι EΛΛΗΝΑΣ σε ψυχή και καρδιά κι όχι μόνο στα χαρτιά.

-Το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και δεκαετίες. Πρώτον διότι κάθε άλλο παρά ως Προξενείο λειτουργεί και δεύτερον στη Θράκη δεν υπάρχουν Τούρκοι κι άρα δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης Τουρκικού Προξενείου.

Στην ουσία αποτελεί το μακρύ χέρι της Άγκυρας στη Θράκη. Μέσω του Προξενείου η Τουρκία ελέγχει, πιθανότατα επί πληρωμή, έναν μεγάλο αριθμό Ελλήνων μουσουλμάνων στη Θράκη, οι οποίοι έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας μια αποστολή, αυτήν του εκτουρκισμού όλων των μουσουλμάνων της Θράκης.

– Τα χρήματα είναι μια μόνο από τις μεθόδους εκτουρκισμού των Πομάκων. Το βασικότερο όπλο της Άγκυρας είναι η κοινή μας θρησκεία και μέσω των Χοτζάδων και Ιμάμηδων επιτυγχάνεται κυρίως ο εκτουρκισμός. Επίσης να σημειώσουμε πως δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου χρησιμοποιείται η τρομοκρατία. Εγώ ο ίδιος έχω δεχτεί απειλητικά τηλεφωνήματα, έχω βρει σκισμένα τα λάστιχα του μικρού και φτωχικού αυτοκινήτου μου.

-Τα περισσότερα προβλήματα είναι κοινά με αυτά των υπόλοιπων Θρακιωτών κι έχουν να κάνουν με την δύσκολη καθημερινότητα. Ανεργία, πώληση αγροτικών προϊόντων σε εξευτελιστικές τιμές κλπ. Το σοβαρότερο πρόβλημα των Πομάκων που ζουν στα χωριά τους είναι η έλλειψη ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι να στέλνουν τα παιδιά τους στο μειονοτικό δημοτικό σχολείο, τέτοια υπάρχουν σε κάθε Πομακοχώρι.

Αποσπάσματα από συνέντευξη του (Ιούνιος 2021) στην Άννυ Λιγνού.

Ακολουθεί χαιρετισμός του Σεμπαϊδήν Καραχότζα σε εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης και την Απελευθέρωση της Θράκης Θεσσαλονίκη, 29 Μαΐου 2020

 

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice