OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Περιοριστικά μέτρα εναντίον του ρωσικού ομίλου Wagner, επέβαλε η ΕΕ

Ο εν λόγω όμιλος έχει έδρα τη Ρωσία και όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου «έχει στρατολογήσει, εκπαιδεύσει και στείλει ιδιωτικούς στρατιωτικούς σε ζώνες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο για να τροφοδοτήσουν τη βία, να λεηλατήσουν φυσικούς πόρους και να εκφοβίσουν τους πολίτες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ειδικότερα, το Συμβούλιο ενέκρινε σειρά περιοριστικών μέτρων κατά του ομίλου Wagner, ιδιωτικής στρατιωτικής οντότητας που εδρεύει στη Ρωσία. Τα μέτρα στοχεύουν τον ίδιο τον όμιλο Wagner και οκτώ άτομα και τρεις οντότητες που συνδέονται με αυτόν.

Η ομάδα Wagner έχει στρατολογήσει, εκπαιδεύσει και στείλει ιδιωτικούς στρατιωτικούς σε ζώνες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο για να τροφοδοτήσουν τη βία, να λεηλατήσουν φυσικούς πόρους και να εκφοβίσουν τους πολίτες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημειώνεται.

Τα άτομα που απαριθμούνται από την ΕΕ εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και εξωδικαστικών, συνοπτικών ή αυθαίρετων εκτελέσεων και δολοφονιών, ή σε δραστηριότητες αποσταθεροποίησης σε ορισμένες από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, της Συρίας, της Ουκρανίας (Ντονμπάς) και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Η ομάδα εξαπλώνει επίσης την κακή της επιρροή αλλού, ιδίως στην περιοχή του Σαχέλ. Για αυτούς τους λόγους η ομάδα αποτελεί απειλή για τους ανθρώπους στις χώρες όπου είναι παρούσα, την ευρύτερη περιοχή και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος της σημερινής απόφασης είναι να περιοριστούν οι ανατρεπτικές δραστηριότητες του ομίλου Wagner. Σηματοδοτεί την ισχυρή αποφασιστικότητα της ΕΕ να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τις αξίες της στη γειτονιά της και πέραν αυτής, και να αναλάβει απτή δράση εναντίον εκείνων που απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν σήμερα συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο τεσσάρων διαφορετικών καθεστώτων κυρώσεων: του παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΕΕ και καθεστώτων κυρώσεων που σχετίζονται με την κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία, καθώς και για ενέργειες που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Tέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου, τα εισηγμένα άτομα και οντότητες θα υπόκεινται πλέον σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ. Επιπλέον, τα άτομα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο θα υπόκεινται σε απαγόρευση ταξιδιών στην ΕΕ. Επιπλέον, τα πρόσωπα και οι οντότητες στην ΕΕ θα απαγορεύεται να διαθέτουν κεφάλαια, είτε άμεσα είτε έμμεσα, σε αυτούς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Πηγή ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Α. Γκουτέρες: Η Μέση Ανατολή στο «χείλος του γκρεμού»- Η Γάζα μια «ανθρώπινη κόλαση»

otavoice

Το «παζάρι» Ισραήλ με ΗΠΑ – «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα ως αντάλλαγμα περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

otavoice

Σεισμός 5,6 βαθμών Ρίχτερ στην Τουρκία- Αναφορές για υλικές ζημιές

otavoice

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα για την εισαγγελέα που απέρριψε καταγγελία για υπουργούς

otavoice

Βρυξέλλες: Ικανοποίηση στην Αθήνα για τα συμπεράσματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις

otavoice

Μικροπλαστικά: Ανιχνεύθηκαν στον εγκέφαλο και στις πέτρες της χολής

otavoice