OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Εκθέτει την κυβέρνηση η έκθεση Τσιόδρα- Λύτρα για την θνητότητα στις ΜΕΘ

Εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα όσα υποστηρίζει από την αρχή της πανδημίας για ενίσχυση του ΕΣΥ και δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ. Νωπές οι μνήμες από τις καθημερινές ενημερώσεις Κικίλια -Χαρδαλιά -Κοντοζαμάνη που εκθείαζαν το σύστημα υγείας, μοιράζοντας αφειδώς αριθμούς, το οποίο υποστήριζαν πως αναμόρφωσαν σε χρόνο μηδέν.  Η δημοσιοποίηση της μελέτης των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα σχετικά με τις ΜΕΘ Covid και τη θνητότητα, δείχνει πως το κυβερνητικό επιτελείο έβαλε κάτω από το χαλί τα τραγικά πορίσματα και τις επισημάνσεις και  επέλεξε να παραπλανεί την κοινωνία με ψεύτικα αφηγήματα και να διαμορφώσει ένα βολικό κλίμα κοινωνικού διχασμού

Η σημερινή αποκάλυψη έφερε μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων σε πολιτικό επίπεδο.

Η επισήμανση του κ. Λύτρα ότι η ανάλυση έγινε στα τέλη Μαΐου και ότι την γνωστοποίησαν άμεσα σε όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις σε «ανώτατο» επίπεδο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο Twitter ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε τα στοιχεία για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «χυδαία ψέματα του κ. Μητσοτάκη».

Στο μεταξύ αναφορά σχετικά με την κατάσταση των ΜΕΘ στη χώρα κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Σε αυτήν περιλαμβάνονται δημοσιεύματα του Τύπου με συγκεκριμένες περιπτώσεις επωνύμων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ενώ προτείνεται η εξέταση 44 μαρτύρων (γιατρών, νοσηλευτών κλπ) που κατά τους μηνυτές γνωρίζουν συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση των Μονάδων.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Αφροδίτη Ρέτζιου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεκάδες εκατοντάδες θάνατοι από κορονοϊό θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν το δημόσιο σύστημα υγείας είχε ενισχυθεί».

Σημειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είχε προκαλέσει αίσθηση με τις δηλώσεις του περί δημιουργίας πέντε «ΜΕΘ» χωρίς πεπιεσμένο αέρα με απογοητευτικά ποσοστά θνητότητας, στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είχε υποστηρίξει πως αυτές οι κλίνες ΜΕΘ που είχαν λειτουργήσει εκτάκτως στο Λαϊκό Νοσοκομείο, είχαν δημιουργηθεί χωρίς προδιαγραφές, αφήνοντας μάλιστα σαφείς αιχμές για υψηλότερη θνητότητα. Οι δηλώσεις του είχαν προκαλέσει την εισαγγελική παρέμβαση.

Η έρευνα Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ COVID και τη θνητότητα

Η μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα δίνει στοιχεία για τη θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών σε σχέση με τον φόρτο του ΕΣΥ.

Όπως αναφέρεται, η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα. Μάλιστα η μελέτη δείχνει πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι.

Ο Θεόδωρος Λύτρας με διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter επισημαίνει ότι μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι.

Ξεκαθαρίζει ότι η ανάλυση έγινε τέλος Μαΐου, «και ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο».

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη που διεξήγαγε από κοινού με τον Σωτήρη Τσιόδρα, όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς. Μάλιστα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.

Η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα. Ο Θεόδωρος Λύτρας διευκρινίζει ότι παρ’ ότι αυτό αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

 

Όπως τονίζει ο επιδημιολόγος, από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1.535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής, και εντός ΜΕΘ.

«Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα».

 

Σχετικά Άρθρα

Πέπλο αφρικανικής σκόνης «πνίγει» τη χώρα

otavoice

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα -Ανελέητο σφυροκόπημα

otavoice

Καθαρίζει η ατμόσφαιρα από το βράδυ και τα δυτικά

otavoice

Ευρωεκλογές-Επιστολική ψήφος: Στις 121.000 εγγραφές – Βήμα βήμα η διαδικασία διαλογής

otavoice

Εμπραχίμ Ραΐσι: Ισραηλινή επίθεση σε ιρανικό έδαφος θα σβήσει το «σιωνιστικό καθεστώς»

otavoice

Κουτσούμπας από Μόντρεαλ: Δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στους Έλληνες του εξωτερικού

otavoice