Έκρηξη Κουρουμπλή στη Βουλή – “Δολοφονήσατε χιλιάδες ανθρώπους”

«Δολοφονήσατε χιλιάδες ανθρώπους».

» Τα βράδια δεν σας πίπτουν οι Ερινύες από αυτά τα λάθη σας»

«Έγκλημα κατ εξακολούθηση» 

Οργισμένη η αντίδραση του τέως Υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή στην Βουλή μετά τις αποκαλύψεις της έκθεσης Τσιόδρα-Λύτρα από την εγκληματική λειτουργία των ΜΕΘ και τα τραγικά ποσοστά θνητότητας

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής ο κ. Κουρουμπλής τόνισε: “Ο Δημόκριτος έλεγε ότι η λήθη των ιδίων κακών, θράσος γεννά. Και παρακολουθώ τους αξιότιμους ρήτορες της Νέας Δημοκρατίας να έρχονται στο βήμα και να προσπαθούν να αντιπαρέλθουν μία σκληρή και οδυνηρή πραγματικότητα, που ήρθε ξαφνικά στη δημόσια ζωή, επισημοποιώντας αυτό που έλεγε η αντιπολίτευση, δηλαδή την ανησυχία που εκφράζαμε για το τι γίνεται για τους διασωληνωμένους ανθρώπους εκτός ΜΕΘ. Και αν αυτή η έκθεση δεν είχε το όνομα “Σωτήρης” ο φίλος του πρωθυπουργού, τότε με πολύ εύκολο τρόπο θα προσπαθούσατε να την αποδομήσετε.

Αλλά η έκθεση φέρει το όνομα Τσιόδρας μαζί με το όνομα του κ. Λύτρα. Και πραγματικά με εκπλήσσει το γεγονός με πόση θρασύτητα εκφράζετε δημόσιο λόγο ξεπερνώντας ότι χιλιάδες άνθρωποι ουσιαστικά δολοφονήθηκαν εκτός ΜΕΘ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και διερωτώμαι, το βράδυ που ξαπλώνετε, γιατί σας θεωρώ ευσυνείδητους ανθρώπους, και ο άνθρωπος όταν ξαπλώνει στο κρεβάτι του το βράδυ, έρχονται στο νου του αυτά που έγιναν τη μέρα.

Δεν σας πίπτουν οι Ερινύες ότι από αυτά τα λάθη που σας επισημαίναμε και μας κουνούσατε το βήμα… Από αυτό το βήμα ο Πρωθυπουργός της χώρας απευθυνόμενος στο ελληνικό Κοινοβούλιο και δι’ αυτού στο ελληνικό λαό μας έλεγε και μας κουνούσε το δάχτυλο “έχετε εσείς πληροφορίες, εγώ δεν έχω πληροφορίες αν πραγματικά εκτός ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι υφίστανται κάτι διαφορετικό από αυτούς εκτός ΜΕΘ. Τι μας έλεγε ο Πρωθυπουργός; Ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη,. Και ω του θαύματος, δημοσιεύεται ξαφνικά ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός από τον Μάιο είχαν επίσημα πληροφορηθεί, γιατί δηλώθηκε από έναν και δεν διεψεύσθη ούτε από τον κ. Τσιόδρα, από τον κ. Λύτρα ότι η ενημέρωση έγινε σε ανώτατο επίπεδο.

Εκτός κι αν μας πείτε ότι ενημερώθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι ο Πρωθυπουργός. Και σήμερα επιλέξατε το λιγότερο κακό. Να αναγνωρίσει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ότι δεν είχε ενημέρωση ο Πρωθυπουργός, είναι ντροπή, είναι αίσχος, είναι αθλιότητα, είναι πρόκληση, είναι θράσος να απευθύνεστε στον ελληνικό λαό και να λέτε ότι δεν ήξερε ο πρωθυπουργός για το έγκλημα που κατ’ εξακολούθηση και διαρκώς συντελείτο στους ανθρώπους που δεν είχαν την τύχη να είναι μέσα στις ΜΕΘ. Και σας ερωτώ, τον φίλο μου που χάθηκε ποιος θα τον φέρει πίσω; Ποιος θα απολογηθεί για τον φίλο μου, τη μητέρα του συμπατριώτη μας, τον αδελφό, ποιος θα απολογηθεί;” είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Ενώ ανέβασε κι άλλο τους τόνους λέγοντας: “Θα απολογηθείτε, δεν θα το περάσετε έτσι. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον δολοφονήθηκαν άνθρωποι, το καταλαβαίνετε, το συνειδητοποιείτε τι έχει συμβεί στη χώρα; Είναι ντροπή σας! Έχετε θράσος! Είναι ντροπή σας να μιλάτε, τουλάχιστον σιωπάτε, ντροπή, αίσχος, Δολοφονήσατε τους ανθρώπους, αυτό κάνετε κι επιμένετε, επιμένετε, ντροπή σας! Δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι! Αυτή είναι η πραγματικότητα” ανέφερε και ενώ από τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε έντονη αντίδραση με τους βουλευτές να προκάλεσε την αντίδραση από τους βουλευτές της ΝΔ που φώναζαν “ντροπή”.

Ο εκτελών χρέη προέδρου, Απόστολος Αβδελάς, ζήτησε από τον κ. Κουρουμπλή να ανακαλέσει, αλλά εκείνος είπε “δεν ανακαλώ τίποτα, δεν ανακαλώ τίποτα. Δολοφονήθηκαν άνθρωποι. Θα απολογηθείτε για τον φίλο μου” επέμενε με τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλο να αντιδρά έντονα. Συνέχισε την ομιλία του ανεβάζοντας και στη συνέχεια τους τόνους ενώ ο προεδρεύων της διαδικασίας ζήτησε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλέσει το “δολοφόνοι”. “Αλλιώς θα το σβήσω εγώ”, τον προειδοποίησε. “Οι βουλευτές δεν είναι δολοφόνοι” επέμεινε αλλά εκείνος απάντησε “εντάξει”.

“Θέλω να ανακαλέσετε στο μικρόφωνο να το ακούσω. Σας παρακαλώ πολύ” είπε ο Απόστολος Αβδελάς με τον κ. Κουρουμπλή να εμφανίζεται ανένδοτος: “Ξέρω τι λέω και ξέρω καλά ελληνικά!”. Τη στιγμή που ανέβαινε στο βήμα ο κ. Κουμουτσάκος ο κ. Αβδελάς έκανε άλλη μια προσπάθεια με τον κ. Κουρουμπλή να διερωτάται για άλλη μια φορά “τον φίλο μου ποιος θα τον φέρει πίσω που ήταν εκτός ΜΕΘ”.
Σχολιάστε