«Στα κάγκελα» σε λιανεμπόριο και εστίαση για τα νέα μέτρα- Μιλούν για εξόντωση και λουκέτα

Στα κάγκελα βρίσκεται ο επιχειρηματικός κόσμος σε λιανεμπόριο και εστίαση μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων που επιβάλλουν ένα είδος lockdown στην αγορά , εξαιρώντας μάλιστα μέρος επιχειρήσεων, όπως τα Super Market που πλέον έχουν μετατραπεί σε πολυκαταστήματα.

Για νέα λουκέτα και στρατιές ανέργων φοβούνται οι παράγοντες της αγοράς και διατυπώνουν ξεκάθαρα την άρνηση τους στα νέα μάτρα. Οι επιχειρηματίες μιλούν για μέτρα που «στοχοποιούν» ξανά συγκεκριμένους κλάδους και πως στην ουσία «πληρώνουν εκείνοι το… μάρμαρο, καθώς χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης για να πεισθούν όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο».

Η ανησυχία είναι μεγάλη και έντονη τόσο για την επισκεψιμότητα στα μαγαζιά όσο και για το ότι είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα επηρεαστεί ο τζίρος και τα έσοδά τους.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΦΟΥΝΗΣ (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών)

«Άδικες οι νέες εξαγγελίες – Δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού»
«Θεωρούμε τις εξαγγελίες των νέων μέτρων άδικες. Πρώτον, γιατί το λιανεμπόριο, όπως έχουν παραδεχτεί και από την κυβέρνηση, λειτουργεί τόσο καιρό με απόλυτη ασφάλεια, τηρώντας με ευλάβεια όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Δεύτερον, δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς επιτρέπεται κανονικά η είσοδος των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ, χωρίς να απαιτείται rapid test ή PCR, και όπως είναι γνωστό τα σούπερ μάρκετ εκτός από τρόφιμα πωλούν και άλλα προϊόντα και είδη που βρίσκει κανείς σε εμπορικά καταστήματα.

Και τρίτον υπάρχει τεράστια δυσκολία στην εφαρμογή των μέτρων και των ελέγχων. Φανταστείτε ένα κατάστημα που λειτουργεί με έναν μόνο εργαζόμενο και αυτός θα πρέπει να εξυπηρετήσει έναν πελάτη, να βρίσκεται στο ταμείο και στη συνέχεια να πρέπει να εξυπηρετήσει και να ελέγξει έναν δεύτερο πελάτη που θα θέλει να μπει στο κατάστημα» τονίζει ο κ. Σταύρος Καφούνης στο enikos.gr και συμπληρώνει ότι “φοβόμαστε ότι θα επιβληθούν και πρόστιμα με αυτόν τον τρόπο και θα υπάρξουν φασαρίες”.

«Περιμένουμε να δούμε και την εξειδίκευση των μέτρων, για να διαπιστώσουμε πώς φαντάζεται η κυβέρνηση ότι μπορούν αυτά να εφαρμοστούν και μετά θα τοποθετηθούμε συγκεκριμένα εφ’ αυτών» είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ (Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά)

«Πλαίσιο lockdown χωρίς στήριξη»
«Από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές πως το λιανεμπόριο έχει συμβάλει στο ελάχιστο στην υγειονομική κρίση» τονίζει στο enikos.gr o κ. Θεόδωρος Καπράλος.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά τονίζει ότι «το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων έχουν επιδείξει τη μέγιστη σοβαρότητα στην προσπάθεια της κοινωνίας μας να αντιμετωπίσει αυτή την πανδημία.

Από την πρώτη στιγμή, παρά το τεράστιο οικονομικό κόστος, έχουν σεβαστεί τις οποίες αποφάσεις των ειδικών, τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εντός των καταστημάτων, δεν υπάρχει παρασκευή προϊόντος, τηρούνται πάντα οι αποστάσεις, άλλωστε δυστυχώς και το πλήθος των καταναλωτών το επιτρέπει, αλλά και η χρήση μάσκας δεν έχει σταματήσει στιγμή να υπάρχει.

Συνεπώς, απορούμε με την στοχοποίηση του λιανεμπορίου για ακόμη μια φορά. Ειδικά αυτή την περίοδο, που λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων και της προσμονής της εορταστικής περιόδου, είχε δημιουργηθεί η ελπίδα μιας “κανονικότητας” , που θα επέτρεπε την αποπληρωμή κάποιων έστω συσσωρευμένων υποχρεώσεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η απαίτηση να ελέγχονται από τα καταστήματα οι καταναλωτές είναι πρακτικά ανεφάρμοστη και περίεργη όταν σε πολλές άλλες περιπτώσεις με πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση κόσμου δεν απαιτείται αυτή η προϋπόθεση, όπως στα supermarket, τις λαϊκές αγορές, τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η αιφνίδια αυτή απόφαση όχι απλώς δημιουργεί την αίσθηση της αδικίας, αλλά και της αίσθησης ότι οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις δεν βρίσκονται στο αύριο της ελληνικής οικονομίας».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΒΕΡΩΝΗΣ (Ένωση Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Αττικής)

“Μεγάλος ο προβληματισμός για τα μέτρα – Πολύ δύσκολος ο χειμώνας για την εστίαση”
«Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός μετά τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη» υποστηρίζει ο Γιάννης Δαβερώνης.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων του Νομού Αττικής, «το νέο πακέτο μέτρων αφορά στην επισκεψιμότητα των πελατών στις επιχειρήσεις μας, η οποία και σαφώς θα παρουσιάσει μείωση. Ο κόσμος θα γυρίσει στο delivery και το take away’.

Σύμφωνα με τον κ. Δαβερώνη, «μπαίνουμε τώρα και στη διαδικασία να ελέγχουμε και τους ανεμβολίαστους ως προς τα rapid test».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για την εστίαση. Έχουμε κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια από μέρους μας. Εάν η κυβέρνηση δεν αναλάβει σε αυτή τη φάση να στηρίξει τον κλάδο, θα υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και στις θέσεις εργασίας. Δεν πρέπει να μπουν λουκέτα και αυτός είναι και ο μεγάλος φόβος μας».

«Προσπαθούν να πιέσουν μέσω του περιορισμού των δραστηριοτήτων των ανεμβολίαστων με μοχλό πίεσης την εστίαση. Και αυτό είναι άδικο. Ο κλάδος που έχει δείξει μεγάλη υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, πρέπει να στηριχθεί».
Σχολιάστε