Σουηδία: Παραιτήθηκε η Πρωθυπουργός οκτώ μόλις ώρες μετά την εκλογή της

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Σουηδία. Μόλις για οκτώ ώρες η σκαδιναβική χώρα είχε γυναίκα πρωθυπουργό, αφού η Μαγκνταλένα Άντερσον υποχρεώθηκε να παραιτηθεί μετά την εκλογή της στον πρωθυπουργικό θώκο.

Οι βουλευτές καταψήφισαν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης και έτσι οδήγησαν στην έξοδο το συγκυβερνών κόμμα των Πρασίνων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε: «Υπάρχει μια συνταγματική πρακτική που θέλει την κυβέρνηση συνασπισμού να παραιτείται όταν ένα κόμμα την εγκαταλείπει. Δεν θέλω να είμαι επικεφαλής μιας κυβέρνησης η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται.

Είπα στον πρόεδρο (του κοινοβουλίου) ότι επιθυμώ να παραιτηθώ από την πρωθυπουργία», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα επιχειρήσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση και να λάβει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι Πράσινοι ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι αποχωρούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό επειδή καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στο Κοινοβούλιο.

«Θέλαμε να έχουμε την έγκριση ώστε να προωθήσουμε πράσινες πολιτικές. Δεν είναι δουλειά του κόμματος των Πρασίνων να εφαρμόζει έναν προϋπολογισμό τον οποίο διαπραγματεύτηκαν οι Σουηδοί Δημοκράτες», είπε η συμπρόεδρος του κόμματος, Μάρτα Στεβένι.
Σχολιάστε