Νέα εισπρακτικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Οι ανακοινώσεις

Ο υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε νέα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα με στόχο τους ανεμβολίαστους. Ασφυκτικό κλοιό απλώνει γύρω από τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί και με μέτρα οικονομικού χαρακτήρα προσπαθεί να τους αναγκάσει να εμβολιαστούν.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης  τα νέα μέτρα προσαρμογής, ξεκινούν από το ερχόμενο Σάββατο, θα είναι οριζόντια και θα αφορούν όλη την επικράτεια.

Συγκεκριμένα, θα απαιτούνται δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζομένους με δικό τους κόστος.

Επίσης, οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid test ή PCR προκειμένου να εισέλθουν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μεικτούς χώρους διασκέδασης, εμπορικά κέντρα, κομμωτήρια και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες. Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), φαρμακεία, εκκλησίες.

Ο Θάνος Πλεύρης απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Η υιοθέτηση και δεύτερου τέστ επιβαρύνει τα ήδη δοκιμαζόμενα νοικοκυριά, ενώ η επέκταση σε χώρους όπως δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, εμπορικά κέντρα αποσκοπεί να τους δημιουργήσει μια ασφυκτική πίεση.

Είναι όμως δυνατόν μια τέτοια πολιτική να φέρει αποτέλεσμα; Αν πραγματικά θέλαμε ελέγχους για να εντοπίζονται τα κρούσματα δεν θα έπρεπε τα τέστ να παρέχονται δωρεάν χωρίς διακρίσεις; Τελικά οι ανεμβολίαστοι είναι άλλοθι αποποίησης ευθυνών;

Η πηγή του προβλήματος τελικά είναι οι ανεμβολίαστοι ή το ανεπαρκές σύστημα υγείας( ακόμη μιλάμε για ελλείψεις σε ΜΕΘ και υγειονομικούς)  και οι συνθήκες σε χώρους όπως τα ΜΜΜ; Ούτε τα σποτάκια και τα SMS θα μας βγάλουν από το επιδημιολογικό αδιέξοδο.

Εντατικοποίηση των ελέγχων στα καταστήματα, διπλασιασμός των προστίμων

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά που δεν τηρούν τα μέτρα.

Όπως είπε, οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε αυτούς τους λίγους που δεν τηρούν τα μέτρα. Έλεγχος θα σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει και πιστοποιητικό και η ταυτοπροσωπία, ανέφερε. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και παράλληλα προβλέπεται αναστολή λειτουργίας του καταστήματος για 15 ημέρες. Παράλληλα θα γίνεται πλήρης ενημέρωση στους πολίτες για τα καταστήματα που δεν τηρούν αυτά τα μέτρα και έχουν δεχθεί ποινές.

Τι είπε για τους αθλητικούς χώρους
Αντίστοιχα, επειδή έχει παρατηρηθεί ότι σε αθλητικούς χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους, όπου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, το μέτρο αυτό δεν τηρείται, θα υπάρξει ποινή στις ομάδες, ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Η ποινή θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια, πρόσθεσε.
Σχολιάστε