OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Ξεκινά την Παρασκευή η χορήγηση των περιορισμένων δόσεων των μονοκλωνικών αντισωμάτων στα νοσοκομεία

Ένα ακόμα όπλο, έστω και καθυστερημένα και μετά από αμφισβήτηση, μπαίνει στη μάχη της αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τα μονοκλωνικά αντισώματα που θα ξεκινήσουν να χορηγούνται από μεθαύριο Παρασκευή στα νοσοκομεία της χώρας μας. Ωστόσο η επιλογή των ασθενών θα γίνεται βάση κριτηρίων εξαιτίας της ιδιαίτερα μικρής ποσότητας -μόλις 2.000 δόσεις- που έχει λάβει η Ελλάδα.

Μάλιστα πέραν των μονοκλωνικών αντισωμάτων αναμένονται και άλλα δύο «όπλα», το χάπι της Merck αλλά και το χάπι της Pfizer.
Σε πρώτη φάση, το πιθανότερο είναι η χορήγηση τους να γίνεται σε 10 νοσοκομεία της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το ΟΡΕΝ, ανάμεσα στα νοσοκομεία είναι το ΑΧΕΠΑ και το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και για τον σκοπό αυτό ετοιμάζεται πλατφόρμα στην ΗΔΙΚΑ, μέσω της οποίας οι θεράποντες γιατροί θα υποβάλλουν τις αιτήσεις, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει ειδική επιτροπή. Μονοκλωνικά αντισώματα Ελλάδα

Μονοκλωνικά αντισώματα Ελλάδα: Τι είναι
Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί στο εργαστήριο για να μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κοροναϊό. Προσκολλώνται στην πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, εμποδίζοντας τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Επίσης, τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του κορωνοϊού ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με διάγνωση ήπιας προς μέτριας βαρύτητας νόσου και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές, όπως είχε αναφέρει ο καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας- Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

 Μονοκλωνικά αντισώματα Ελλάδα: Πως θα γίνεται η επιλογή των ατόμων που θα τα λάβουν
Ο καθηγητής φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τη δυσκολία που υπάρχει παγκοσμίως με τα μονοκλωνικά αντισώματα, καθώς ενώ πρέπει να χορηγηθούν στον ασθενή 2 με 3 ημέρες μετά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, η έγχυση γίνεται στα νοσοκομεία και διαρκεί μία με μιάμιση ώρα περίπου.

Ο κ. Μανωλόπουλος πρόσθεσε επίσης ότι οι δόσεις είναι πολύ λίγες και δεν φτάνουν για όλους οπότε η επιλογή των ατόμων που θα λάβουν τα μονοκλωνικά αντισώματα θα έχει πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και θα αφορά άτομα ανοσοκατεσταλμένα, μεγάλης ηλικίας με συνοδές παθήσεις.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της χορήγησης μονοκλωνικών στη χώρα μας, ωστόσο κάποια επιτροπή είτε του υπουργείου είτε του ΕΟΔΥ θα πρέπει να επιλέγει από τα κρούσματα που δηλώνονται ποια άτομα είναι υποψήφια για να ακολουθήσουν την εν λόγω θεραπεία.

Σχετικά Άρθρα

Κακοκαιρία: Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Πήλιο, ποιες περιοχές κινδυνεύουν – Live η πορεία των φαινομένων

otavoice

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice