OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Καθυστέρηση από Βρυξέλλες στην πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Προς το τέλος του μήνα φαίνεται ότι μεταφέρεται η υποβολή του αιτήματος για την πρώτη δόση ύψους 4 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης από τα τέλη Οκτωβρίου που προγραμματίζονταν αρχικά, με ευθύνη των Βρυξελλών.

Πριν την υποβολή του αιτήματος, θα πρέπει να προηγηθεί η υπογραφή μια επιχειρηματικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδα και των Βρυξελλών για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η συμφωνία αυτή είναι ένα τεχνικό κείμενο, με βάση το οποίο θα παρακολουθείται η υλοποίηση των ορόσημων του προγράμματος. Μέρος αυτού του κειμένου δεν έχει έρθει ακόμη στο υπουργείο Οικονομικών. Μόλις γίνει αυτό και η Ελλάδα θα χρειαστεί να “χτενίσει” το κείμενο για ένα διάστημα περίπου 15 ημερών πριν το υπογράψει για να προχωρήσει το θέμα της δόσης.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρώσει τα 15 ορόσημα (τα περισσότερα είναι νομοθετικές ρυθμίσεις και αποφάσεις) που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης και αναμένει την επιχειρησιακή σύμβαση. Με τα σημερινά δεδομένα η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα θα χρειαστεί 2 μήνες με βάση τον κανονισμό και με πιο ρεαλιστικούς υπολογισμούς σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών περίπου τρεις μήνες. Συνεπώς αν το αίτημα γίνει στο τέλος του μήνα, η δόση θα πρέπει να αναμένεται από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι και τις αρχές Μαρτίου.

Το αίτημα για την δόση θα υποβληθεί στην Γενική Διεύθυνση δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία με την σειρά της θα πρέπει να κάνει σχετική εισήγηση στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (EFC). Η Επιτροπή θα πρέπει να γνωμοδοτήσει για το αίτημα της Γενικής Διεύθυνσης. Αν η γνωμοδότηση είναι θετική θα πρέπει η Γενική Διεύθυνση να υποβάλλει το αίτημα στην Διεύθυνση διαχείρισης του προϋπολογισμού της ΕΕ για να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης.

Μέχρι τότε, το υπουργείο Οικονομικών μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία επικεντρώνονται στο να εντάξουν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα καλύπτουν το σύνολο της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ.

Ήδη στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν ενταχθεί παρεμβάσεις αξίας 2,5 δισ. ευρώ και στόχος είναι το ποσό αυτό να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του έτους. Το επόμενο διάστημα ξεκινούν τα προγράμματα επιδοτήσεων που θα βοηθήσουν την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου. Εκτός από το νέο εξοικονομώ που θα ανοίξει μέσα στο μήνα έρχονται τα προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αφορούν ψηφιακό μετασχηματισμό, την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και τον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Στο τέλος του μήνα η εκκίνηση για δάνεια
Στο μεταξύ, το υπουργείο βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την προετοιμασία του πλαισίου μέσα στο οποίο θα αρχίσουν να κινούνται και τα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου που θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις. Το υπουργείο Οικονομικών έχει υπογράψει ήδη τη σύμβαση συμμετοχής της ΕΤΕπ με 5 δισ. και της EBRD με συμμετοχή 1 δισ. ευρώ στην χρηματοδοτήσεις του Ταμείου. Επίσης έχει στείλει έξι προσκλήσεις συμμετοχής σε έξι εμπορικές τράπεζες οι οποίες αποδέχθηκαν και αναμένεται να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις με το υπουργείο Οικονομικών μέχρι και το τέλος του μήνα. Από εκεί και πέρα οι τράπεζες θα αρχίσουν να δέχονται – επίσημα πλέον – επενδυτικές προτάσεις. Όσες από αυτές θα αξιολογηθούν θετικά θα εξασφαλίζουν χρηματοδότηση για το 30% του προϋπολογισμού της επένδυσης και χρηματοδότηση από 30% έως και το 50% της επένδυσης από τα δάνεια του Ταμείου ανάκαμψης, που έρχονται με επιτόκιο 0,35%.

Πηγή capital.gr

Σχετικά Άρθρα

Κουτσούμπας από Μόντρεαλ: Δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στους Έλληνες του εξωτερικού

otavoice

AP: Η Κίνα σταμάτησε τις έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορονοϊού

otavoice

Γερμανία: Κατασκοπεία υπέρ της Κίνας – Σύλληψη στελέχους του ακροδεξιού AFD

otavoice

Υποτροφίες σε Έλληνες από την Ιαπωνική Κυβέρνηση για σπουδές στην Ιαπωνία

otavoice

Ανησυχία σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για την επικείμενη χερσαία εισβολή στη Ράφα

otavoice

Ην. Βασίλειο- νομοσχέδιο για απελάσεις: Μετανάστες νεκροί στη Μάγχη

otavoice