Καθηγητής Μανωλόπουλος για μετάλλαξη Όμικρον: Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν είναι ανησυχητικά

Στη μετάλλαξη Όμικρον η οποία «μας υπενθυμίζει ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό», αλλά και στο γεγονός πως ένα γενικευμένο lockdown θα ήταν άδικο αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας.

«Η παγκόσμια κοινότητα είναι πολύ προσεκτική. Δυνητικά μπορεί να μας απειλεί το στέλεχος Όμικρον, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αυτό ακόμα. Αν αποδειχθεί ότι είναι αθώα μετάλλαξη, απλά θα έχουμε πάρει παραπάνω μέτρα. Αλλά στην αντίθετη περίπτωση δεν θα θέλαμε να βρεθούν με το στέλεχος να έχει πλημμυρίσει τις χώρες τους και μετά να αποδειχθεί ότι είναι επιβαρυντικό. Τα μέχρι τώρα δεδομένα όμως δεν είναι τόσο ανησυχητικά, νομίζω», είπε αρχικά μέσω παρέμβασής του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Σαββατοκύριακου στο Mega.

Μάλιστα, εξήγησε πως έχει επικρατήσει παγκοσμίως η μετάλλαξη Δέλτα, γιατί έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα να μεταδίδεται. «Δεν έχουμε δει το νέο στέλεχος σε περιβάλλον που υπάρχει πολύ το στέλεχος Δέλτα. Κάθε φορά που βγαίνει ένα νέο στέλεχος δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδρασή του με τα εμβόλιο. Το θεωρώ πολύ δύσκολο η νέα μετάλλαξη να είναι εντελώς ανθεκτική στα εμβόλια. Μπορεί να μειώνει λίγο την αποτελεσματικότητά τους, όπως η μετάλλαξη Δέλτα» τόνισε.

Μανωλόπουλος: Ο ιός θα εξακολουθήσει να μεταλλάσσετε
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ο καθηγητής απάντησε πως δεν γνωρίζει κάτι γι’ αυτό, ωστόσο το χαρακτήρισε άδικο. «Κάθε μέτρο που περιορίζει την κινητικότητα των ανεμβολίαστων είναι θετικό. Απλά, είναι ένα μικρό μέτρο συγκριτικά με το πρόβλημα που έχουμε. Ενα γενικευμένο lockdown θα ήταν άδικο για πολλούς άλλους», τόνισε.

Επίσης τόνισε ότι: «Θα ήταν άδικο και επιφανειακό το γενικευμένο lockdown, γιατί ελάχιστοι εμβολιασμένοι βρίσκονται σε ΜΕΘ και πολύ λιγότεροι πεθαίνουν».

Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, η μετάλλαξη Όμικρον βοηθά να συνειδητοποιήσουμε πως δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό. Άλλωστε, «υπάρχει η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εξαπλώνεται και συνεχίζει να δίνει πολλά κρούσματα. Βλέπουμε ότι ένα νέο στέλεχος μπορεί να χειροτερέψει τα δεδομένα, μπορεί και όχι. Η ανάγκη για μέτρα παραμένει υπαρκτή. Οπως εξελίσσονται τα δεδομένα, δεν θα τα αποφύγουμε».

Πηγή pagenews.gr
Σχολιάστε