OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Η BioNTech μπορεί να τροποποιήσει το εμβόλιο Covid σε 100 ημέρες, λόγω της Όμικρον

Η BioNTech λέει ότι θα μπορούσε να παράγει και να αποστείλει μια ενημερωμένη έκδοση του εμβολίου της εντός 100 ημερών εάν διαπιστωθεί ότι η νέα παραλλαγή του Covid που ανιχνεύθηκε στη νότια Αφρική αποφεύγει την υπάρχουσα ανοσία.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας διερευνά ήδη εάν το εμβόλιο που ανέπτυξε με την Pfizer λειτουργεί καλά ενάντια στην παραλλαγή, που ονομάζεται Omicron, η οποία έχει προκαλέσει ανησυχία λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων και των αρχικών υποδείξεων ότι θα μπορούσε να μεταδίδεται πιο γρήγορα.

Η εταιρεία λέει ότι θα γνωρίζει σε δύο εβδομάδες εάν το τρέχον εμβόλιο της είναι πιθανό να είναι επαρκώς αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής B.1.1.529, με βάση πειράματα που βασίζονται στο εργαστήριο.

Omicron: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα παραλλαγή του Covid
Διαβάστε περισσότερα
Εάν απαιτείται, η BioNTech είπε ότι είναι έτοιμη να τροποποιήσει το εμβόλιο της ώστε να ταιριάζει περισσότερο με τη νέα παραλλαγή.

«Η Pfizer και η BioNTech έχουν λάβει μέτρα πριν από μήνες για να μπορέσουν να προσαρμόσουν το εμβόλιο mRNA εντός έξι εβδομάδων και να στείλουν τις αρχικές παρτίδες εντός 100 ημερών σε περίπτωση παραλλαγής διαφυγής», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

Άλλες ομάδες εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της Johnson & Johnson, επιβεβαίωσαν επίσης την Παρασκευή ότι δοκίμαζαν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους έναντι της νέας παραλλαγής για να αξιολογήσουν εάν είναι πιθανό να απαιτούνται ενημερώσεις. Η AstraZeneca είπε ότι διεξάγει ήδη έρευνα στη Μποτσουάνα και την Εσουατίνι, όπου έχει εντοπιστεί η παραλλαγή, για να συλλέξει δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο σχετικά με την απόδοση του εμβολίου Oxford/AstraZeneca έναντι της νέας παραλλαγής.

Προς το παρόν, οι ανησυχίες για μείωση της προστασίας είναι θεωρητικές με βάση τον πολύ υψηλό αριθμό μεταλλάξεων –διπλάσιο από αυτό που παρατηρείται στο Delta– στην πρωτεΐνη ακίδας που στοχεύει το εμβόλιο.

Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα παράγει μια ποικιλία αντισωμάτων που στοχεύουν σε πολλά διαφορετικά σημεία στην ακίδα, οπότε ακόμα κι αν αλλάξει ένα κομμάτι της ακίδας, ένα εμβόλιο θα εξακολουθεί να λειτουργεί καλά.

Ωστόσο, στο B.1.1.529, σχεδόν όλες οι θέσεις στις οποίες στοχεύουν τα αντισώματα είναι διαφορετικές, και έτσι οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα ότι αυτή η έκδοση θα μπορούσε να αποδειχθεί μια «παραλλαγή διαφυγής» .

Η καθηγήτρια Wendy Barclay, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, είπε ότι η εμφάνιση της παραλλαγής κατέστησε ακόμη πιο κρίσιμο για τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στα υπάρχοντα εμβόλια και να λαμβάνουν δεύτερη και τρίτη δόση. «Μερικές φορές η ποσότητα [των αντισωμάτων] μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη αντιστοιχίας», είπε. «Αυτό είναι το μόνο εμβόλιο που είναι διαθέσιμο σε εμάς αυτή τη στιγμή. Πρέπει να το κάνουμε αυτό να λειτουργήσει όσο καλύτερα μπορούμε».

Τα εμβόλια που βασίζονται σε mRNA, όπως τα εμβόλια BioNTech/Pfizer και Moderna, πιστεύεται ότι είναι τα πιο εύκολο να αλλάξουν. Αλλά οι περισσότερες εταιρείες προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μιας λεγόμενης παραλλαγής διαφυγής και έχουν φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα για τη διανομή ενός ενημερωμένου εμβολίου, εάν κριθεί ιατρικά απαραίτητο και εμπορικά εφικτό.

Μέχρι στιγμής, τα εμβόλια έχουν αντέξει καλά σε νέες παραλλαγές, όπως το Beta και το Delta, αλλά η εμφάνιση αυτών των παραλλαγών χρησίμευσε ως πρακτική άσκηση.

Η BioNTech/Pfizer και η AstraZeneca εκτελούν ήδη κλινικές δοκιμές σε προσαρμοσμένα εμβόλια και συζητούν με τις ρυθμιστικές αρχές ποια νέα στοιχεία θα χρειαστούν για να υποστηρίξουν την έγκρισή τους.

«Η Pfizer και η BioNTech… ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές με εμβόλια ειδικά για παραλλαγές (Alpha και Delta) για τη συλλογή δεδομένων ασφάλειας και ανεκτικότητας που μπορούν να παρασχεθούν στις ρυθμιστικές αρχές ως μέρος των σχεδίων μελετών σε περίπτωση που απαιτείται εμβόλιο για συγκεκριμένη παραλλαγή». ανέφερε σε ανακοίνωσή τους οι εταιρείες.

Η Johnson & Johnson, η οποία έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο για τον Covid και το πουλά σε μη κερδοσκοπική βάση, όπως η AstraZeneca, δήλωσε: «Παρακολουθούμε στενά τα πρόσφατα αναδυόμενα στελέχη του ιού Covid-19 με παραλλαγές στο Sars-CoV -2 πρωτεΐνης ακίδας και ήδη δοκιμάζουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου μας έναντι της νέας και ταχέως εξαπλούμενης παραλλαγής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική.

«Παραμένουμε σταθεροί στο όφελος που θα προσφέρει το εμβόλιο Johnson & Johnson Covid-19 σε εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο».

Πηγή theguardian.com

Σχετικά Άρθρα

Κακοκαιρία: Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Πήλιο, ποιες περιοχές κινδυνεύουν – Live η πορεία των φαινομένων

otavoice

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice