Δραματική η κατάσταση στα σύνορα Λευκορωσίας- Πολωνίας με χιλιάδες μετανάστες – Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση

Δραματική είναι η κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας, με χιλιάδες μετανάστες να αναζητούν μια ευκαιρία για να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι μετακινεί στρατεύματα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, με τις Βρυξέλλες να κατηγορούν το Μινσκ για τις εικόνες χάους που επικρατούν και τη Βορειατλαντική Συμμαχία να χαρακτηρίζει απαράδεκτη την τακτική Λουκασένκο.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε σήμερα πως η κρίση με τους μετανάστες στα σύνορα της Λευκορωσίας απειλεί «τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ».

«Το σφράγισμα των πολωνικών συνόρων είναι προς το εθνικό συμφέρον μας. Όμως σήμερα διακυβεύεται η σταθερότητα και η ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης.

Η Λευκορωσία, από την πλευρά της, κατήγγειλε τις «αβάσιμες» κατηγορίες της Βαρσοβίας, σύμφωνα με τις οποίες το Μινσκ βρίσκεται πίσω από τις απόπειρες παράνομης διέλευσης χιλιάδων μεταναστών στα πολωνικά σύνορα.

«Το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας θεωρεί τις κατηγορίες της πολωνικής πλευράς αβάσιμες και αδικαιολόγητες», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, κατηγορώντας με τη σειρά του την Πολωνία ότι αυξάνει «εσκεμμένα» την ένταση.
Σχολιάστε